Archív

Néhány napja került a hazai mozikba A meztelen Juliet (Juliet, Naked), ami a trailer alapján már nagyon várós volt, főleg, hogy Nick Hornby egyik legjobb regényéből készült. Remek vígjáték, limonádé nélkül – megnéztük A meztelen Juliet-et.

Annie (Rose Byrne) és férje, Duncan (Chris O’Dowd) tizenöt éve élnek együtt (vagy inkább egymás mellett) egy unalmas angol tengerparti kisvárosban, gyerek nélkül. Duncan legfőbb hobbija és szerelme egy húsz éve eltűnt rockzenész, Tucker Crowe (Ethan Hawke), aki sosem volt igazán híres, de Dunacan és még néhány fanatikus rajongó szerint megírta a világ legzseniálisabb lemezét Juliet címmel. És ezzel az elvakult rajongással és a rengeteg Crowe-szentélyben töltött órával, bootlegek vadászásával bizony nem könnyű Annie-nek együttélmni. Aztán egyszer csak a postán megérkezik a Juliet hangszerelés nélküli változata, a Juliet, Naked, amiről Duncan ódákat zeng az általa vezetett rajongói oldalon, Annie viszont megírja hosszú, negatyv véleményét, ezen jól össze is vesznek, de a fórumbejegyzés gyökeresen megváltoztatja mindkettejük életét. Elválnak, közben Annie e-mailt kap egy ismeretlentől, aki azt állítja magáról, hogy ő Tucker Crowe…

Bevallom, iszonyatosan nagy Nick Hornby rajongó vagyok, nemcsak minden regényét (és egyebeket is) olvastam, van, amit többször is, A meztelen Juliet különösen közel áll hozzám, és annak ellenére, hogy véleményem szerint eddig az összes Hornby-adaptációt elszúrták, nem volt kérdés, hogy meg fogom nézni ezt a filmet. Hornby fő erőssége a brit humor, az első filmadaptácóból, a Pop, csajok, satöbbiből egy amerikai szájízű vígjátékot csináltak, az Egy fiúrólból kiszedték az egyik alappillért azzal, hogy a Nirvanát repperre cserélték, a legutóbbi, Hosszú út lefelé jól indult, a végére pedig egy geil csöpögésbe fordult.  Szóval, voltak fenntartásaim.

A filmet Jesse Peretz rendezte, aki főleg a sorozatok világában mozog, illetve rendezett néhány klipet pl. a Foo Fightersnek ötöt is (pl. Big Me, Learn to Fly) a regény forgatókönyvvé adaptálásához pedig nem kérték ki Hornby véleményét. A sztori sok ponton el is rér a regénytől, alaposan át lett gyúrva és ki is maradtak részek, pl. az egyik kedvencem, amikor Annie és Duncan a nászútjukat azzal töltik, hogy végigjárják a helyeket, ahol Crowe-t utóljára láthatták vagy fontos hely volt a zenész életében. Könnyű volt elengednem ezeket, mert jó pár éve olvastam már, sokszor nem tudtam eldönteni, hogy csak nem emlékszem vagy tényleg más a sztori, ráadásul az összehasonlítás helyett érdemes inkább csak a filmről beszélni.

A filmet úgy harangozták be, és a trailer is ezt sugallja, hogy ez a legjobb Hornby-adaptáció. Ez való igaz, eddig jobban nem nyúlt még Hornby regényhez senki, de ez nem jelenti azt, hogy hibátlan, a film végén azért itt is belecsúszunk néhány klisébe és túlcukrosodásba. Mindezek mellett a főszereplők alakítása kiváló, és itt megemlíteném Crowe kisfiát, Jacksont játszó Azhy Robertsont is, aki fiatal korához képest remekül hozza a szerepét. Ethan Hawke-nak tökéletesen elhiszem, hogy valaha rockzenész volt (amúgy sem áll tőle messze a dolog) és iszonyat jól áll neki, hogy korosodik, nem csak külsőleg, de színészi kvalitásokban is (és itt eszembe jut az első szerep, amiben láttam még kölyökként, a Holt költők társasága málészájú karaktereként). Rose Byrne-t korábban alig láttam és/vagy felejthető szerepekkel találkoztam, de itt ausztrál származása ellenére is elég jól hozza az angol kisvárosi lányt. Chris O’Dowd pedig annyira tökéletesen hozza a fanatikus, de erősen teszetosza rajongót, hogy kifejezetten irritált már engem is. Ő egyébként sok, főleg brit film és sorozatban tűnt már fel, például a Rockhajó c. kiváló komédiában vagy Burton Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei c. filmjében.

Végeredményben kiválóan szórakoztam, avagy igazából végig röhögtük a filmet. A poénok ülnek, anélkül, hogy erőltetett lenne. A drámaibb mozzanatok kevésbé hangsúlyosak, mint a regényben, de bevallom, nem is hiányoltam, mert úgy lett könnyed a film, hogy közben nem válik limonádévá. Kifejezetten megnézésre ajánlott darab.

Décsy Eszter

 

 

Megosztom.

Comments are closed.