Archív

Különleges este volt a tegnapi, hiszen a The Royal Freak Out lemezbemutató koncertjén jártunk a Robotban. Az A Step Beyond the Fading Line címre keresztelt első nagylemezük nemrég jelent meg, így az ünneplés egyértelműen adta magát. Az eseményen vendégzenekarként a River of Lust lépett fel.

Az előzetes menetrendtől eltérően, egy kis csúszással bele is csapott a húrokba a Galambos Dorina vezette társulat. Nagyon jó volt Dorinát ebben az underground közegben látni, egyrészt jól is állt neki ez a fajta jelenlét, másrészt nagyon meggyőzően hozta a stílusnak megfelelő színpadi elemeket; külsőségekben, mozgásban, énekhangban egyaránt. Az eddig kiadott hanghordozók alapján már meggyőzött a banda és bár nem láttam még őket élőben, azt nyújtották, amit előzetesen vártam tőlük.

Az biztos, hogy a kedvenc női frontos zenekarrá léptek elő nálam és remélhetőleg a közeljövőben még szélesebb körű ismertségre tesznek szert, mert irtózatosan megérdemelnék. Az első EP, a 2015-ös Chewing Gum érdekessége abban állt, hogy a lemezen hallható szerzeményekben nem volt basszusgitár, ezáltal egyéni, egy picit furcsa hangzást ért el a banda. Tény, hogy a hatvanas évek rock témáiból merítő, dark, blues, pszichedelikus rock jegyeket magán viselő együttes élőben tökéletesen visszaadja a számok hangulatát. A zenekar többek között a dán Get Your Gun, vagy a svéd Blues Pills vendégeként meg is edződött a színpadon, így nagyon lazán, összeszedetten játszottak és a négytagúvá bővült együttesen látszott, hogy egy kiforrottabb alkotói időszakban vannak. A Robot kis színpadán is remekül működtek. Az új EP várhatóan januárban jelenik meg Black River címmel, addig pedig single formájában hallhatunk majd 1-1 dalt a lemezről. A Right In The Middle c. számból kiindulva darkosabb anyagra számíthatunk és ha minden igaz a blues jelleg sem veszik el a banda stílusából.

Az esemény főszereplője, a 2012-ben Londonban alakult The Royak Freak Out zenekar igencsak odatette magát az est folyamán. Ez a lemezbemutató tényleg úgy sikerült, ahogyan az valószínűleg el volt tervezve. Az együttes 2015-ben adta ki a Full Circle c. EP-t, majd most október 8-án az első nagylemezüket. Az album három év termése, hosszan érlelték, csiszolták a dalokat, mire úgy érezték, hogy alkalmasak a kiadásra. A tíz dalt tartalmazó lemezen érett, komplex dalok hallhatóak, a számszerkezetek odafigyelősek, igazi kiforrott anyagról van szó.

 

A zenekaron belül közben kisebb tagcserék történtek; a dobok mögé érkezett Rob Jonas, illetve gitáros fronton is volt egy csere, Rátkai Márton személyében találták meg a megfelelő embert. Nos, a srácok nagyon koncentráltan álltak a színpadra a nagyon jól eltalált (kedvenc!) intro után és azonnal meg is fogták a koncert hangulatát. Abszolút színpadképes a banda, jó hangszerhasználattal és Farkas Balázs személyében kiváló frontemberrel. A kis színpadon nagyon energikusak voltak, sőt egy nagyobb színpadon tudnának igazán jól működni. A klub közönséget azonnal megvették, ment is bólogatás rendesen és az együtt éneklés sem maradt el. A figyelmet mindvégig fenntartották és Sipos Andris színpadra hívásával lettek igazán teljesek. Andris gitárszólóival nagyon ízesek, teltek lettek a dalok, ráadásul a hangulat is a tetőfokára hágott. Egy elképesztően jó lemezbemutatónak voltunk részesei tegnap este, ahol egyértelművé vált, hogy a The Royal Freak Out megtalálta azt az utat a dallamosabb rock és a stoneresebb vonal között, amely mindenképpen egyedivé teszi a hazai rockszíntéren. A srácok hamarosan turnéra indulnak a Dungaree-vel és az Alone in the Moon-nal, érdemes őket még egyszer elcsípni a közeljövőben!

Libus Ágnes
fotó: Zsiga Pál

A cikk az NKA – Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával készült

Megosztom.

Comments are closed.