Archív

Idén harmadszorra érkezik az újdonságokra nyitott zeneimádók legfontosabb régiós fesztiválja és konferenciája a Budapest Showcase Hub vagyis azaz a BUSH. November 15-17 között 14 ország 30 friss, menő és a hazájában már népszerű zenekara mutatja be, hogy milyen színes a paletta a Balkántól a Baltikumig.

Ahogyan a korábbi években, a programok idén is egész naposak. Napközben a zenei szakmai legnagyobbjai adják át tudásukat menedzsereknek, újságíróknak, zenészeknek és érdeklődőknek, este pedig a  környező országok legjobbjai zenélnek az Instant különböző pontjain. A showcase fesztiválok lényege, hogy az előadók egy rövid, alig egy órás koncerttel bemutatkozzanak a külföldi és hazai közönségnek, koncertszervezőknek, menedzsereknek és újságíróknak.

A BUSH működésére kiváló példa a román GOLAN együttes sikere, aki két évvel ezelőtt feltörekvő együttesként vett részt a fesztiválon, idén pedig a záróeseményen november 17-én az Akvárium klubban tart nagykoncertet a Fran Palermo mellett. A GOLAN Románia legnagyobb élőzenét játszó elektronikus zenekarává nőtte ki magát, és elmúlt években olyan karriert futottak be, amelyről minden fiatal zenész álmodik.  Hazájukban több ezres koncerthelyszíneket töltenek meg, emellett a Parov Stelar előzenekaraként utazzák be a világot.

A magyar együttesek közül idén a Bohemian Betyars, Jónás Vera, a Mörk, Antonia Vai, a Freakin Disco, valamint a Fran Palermo mutatkozhat be a BUSH-on. De a külföldi előadók közül is mindenki találhat szívéhez és zenei ízléséhez közel állót. Csehországból érkezik a showcase fesztiválok legújabb csillaga, a búgó hangú Thom Artway, Románia egyik legaktuálisabb alternatív-avantgarde elektronikus formációja a Karpov not Kasparov, nemrég a MÜPA nézőterét is megtöltő észt zenei zseni Erki Pärnoja, a színházi előadásnak is beillős showiról híres orosz poszt-punk formáció a Shortparis,  vagy a fiatal lengyel díva Rosalie.

A fesztiválra látogatók  napközben a Bródy House-ban szakmai programokon szélesíthetik tudásukat és a zenei országhatárokat.

A turnészervezés és finanszírozás mellett fókuszba kerül a film- és reklámzeneszerzés. Előbbiről a Los angelesi music supervisor Thomas Golubic  valamint az Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről, valamint az Oscar-díjas Mindenki című filmek zeneszerzője Balázs Ádám tart két napos workshopot. Golubic olyan sorozatokban dolgozott, mint a Breaking Bad, a The Walking Dead vagy a Sírhant művek. A program a Magyar Nemzeti Filmalap Fast Forward programjával együttműködésben valósul meg.

A reklámzenék Pandóra szelencéjét pedig Andrew Kahn reklám music supervisor nyitja ki, aki Steve Jobs-al együtt felelős több évnyi ikonikus Apple reklám zenéjért, és azóta az ügyfelei között sorakozik az Amazon, Nike, Adidas és a Google is, őt a HPS reklámügynökséggel közösen látja vendégül a fesztivál. Idén egyebek mellett kiderül az is, hogy hogyan lehet betörni a német zenei piacra, hiszen itt lesz Jamie Cullum és a Slayer németországi ügynöke, a  német Electronic Beats főszerkesztője, valamint a Reeperbahn fesztivál programigazgatója is.

A Filmalap Fast Forward Programjának küldetése, hogy a hazai filmes szakmai környezetből jelenleg hiányzó, rövid képzésekkel fejlessze a szakembereket és belépési lehetőséget nyújtson a szakma iránt érdeklődők számára.

Thomas Golubic Los Angeles-i music supervisor, DJ és Grammy-díjra jelölt lemezproducer. Olyan sorozatokban dolgozott, mint a Breaking Bad, a Walking Dead vagy a Sírhant művek. Ő volt az, aki felhasználta Sia Breathe Me című dalát a Sírhant művek zárójelenetében, amelyet a mai napig az egyik legemlékezetesebb zenei betétnek tartanak, és ami elindította Sia zenei pályafutását Amerikában.

Balázs Ádám Budapesten és Los Angeles-ben tevékenykedő zeneszerző, olyan filmekben dolgozott, mint Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje, Deák Kristóf Oscar díjjal jutalmazott kisfilmje, a Mindenki, vagy Zomborácz Virág első filmje, az Utóélet.

A kétnapos angol nyelvű program első napján Golubic a workshopra regisztrált rendezőkkel és producerekkel beszélget filmes projektjeikről és az ahhoz készülő zenei válogatásról. A filmkészítőknek lehetőségük lesz előzetes Skype beszélgetésre, hogy a személyes találkozón még hatékonyabb legyen a közös munka és a tanulás. A  workshop második napjára zeneszerzőket várnak, itt Balázs Ádámmal együtt azt mutatják be, hogyan hat a zene egy-egy filmjelenet hangulatára, illetve ezen keresztül a nézőre.

A részvétel mindkét workshop esetében előzetes jelentkezéshez kötött, részletek itt.

Jelentkezési határidő: Október 18.

Facebook esemény rendezői/produceri workshop

Zeneszerzői workshop

További információk:
www.budapestshowcasehub.com
https://www.facebook.com/budapestshowcasehub
https://www.facebook.com/MagyarNemzetiFilmalap/

Megosztom.

Comments are closed.