Archív

A Kerekes Band sok éve az egyik legpimaszabb, legenergikusabb, legizgalmasabb zenekar a magyar zenei térben. Nekem pedig hatalmas kedvenceim. Mondhatod, persze, micsoda hülye ízlése van ennek a Csepreginek!

A kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band útja a fülledt hangulatú moldvai, gyimesi táncházaktól a világzenei nagyszínpadokig több mint 20 évet ölel fel. Ezalatt a több mint két évtized alatt hozták létre azt a hangzást, amely összetéveszthetetlen a hazai és nemzetközi világzenei színtéren. A moldvai zene pulzálását idéző tempó kiegészülve riffközpontú furulya és koboz témákkal, más néven Ethno Funk, amit a nyáron Kazahsztán legnagyobb zenei fesztiválján, a Spirit of Astana hatalmas színpadán is megmutattak sokezer embernek.

A lázadó jubileum se nem húsz, se nem huszonöt, hanem “kábé” 23, ennek alkalmából a zenekar visszanézett saját történelmére, és elmesélik, hogyan is járták végig a zenei színtér szekérkeréktörően rögös útját. Míg az interjúkat Nuszbaum Tibor és Vass Norbert jegyzi, addig a történetekért, legendákért és álhírekért Csarnó Ákost, Csepregi Jánost és Fehér Viktort terheli a megkérdőjelezhetetlen felelősség. Ezeket Borics Virág öltöztette fel végső formájába. A NOW Books & Music gondozásában megjelenő könyv mellé ezen alkalomból egy válogatáslemez is kerül a digitális formában, ami minden kötethez letölthető, illetve egy egyedi, Kábé23-as pólóval is készülnek.

“Ez a kötet nem egy színes-szagos lexikon. És a Kábé23 rohadtul nem a zenészek és a rajongók közt tátongó szakadékon átívelő híd. (Ráadásul sehol egy nyomorult unikornis!) Előbbi dögunalom volna, utóbbi pedig borzasztóan messze áll attól, ami a Kerekes Bandet igazán szerethetővé teszi. Ez a banda ugyanis nem ismeri az efféle távolságot. Azt, ami alkotót befogadótól elválaszt, előbbit pajzsara emeli, utóbbinak meg együtteses pólót ajándékoz drága pénzért. A Kerekes legnagyobb ereje a közvetlenségben, az önfeledtségben, a játékosságban van, ami éppúgy jellemzi ezt a kötetet is. Vannak jó sztorik? Igen. Vannak őszinte, személyes gondolatok? Igen. És akad egy üveg bor, ami mellé le tudunk ülni, hogy beszélgessünk kicsit? Mert ez a kötet ezt szeretné.” – írja Csepregi János a kötet fülszövegében.

A Kábé23 –  a Kerekes Band első majdnem két és fél évtizede nemcsak a jó sztoriktól és az kulisszatitkoktól lesz igazán különleges, de attól is, hogy a zenekarról olyan ismert emberek is nyilatkoznak és üzennek az évforduló alkalmából, mint  dr.Máriás, Sebő Ferencz vagy Berecz István.

“A Kerekes Band név hallatán a kortárs tudományos kutatások egyik legfontosabb irányzata jut eszembe: az pedig a hibrid technológia. Mert ők is igazából már Nobel-díjra érdemesek ebben a kategóriában, lévén létrehozták a csángó testbe ültetett James Brown szíve által azt az új fajtát amely az égig ér és a legtöbb termést hozza.” – írja dr.Máriás a kötetben.

A Kábé23 –  a Kerekes Band első majdnem két és fél évtizede koncerttel egybekötött bemutatója november 30-án lesz az Akvárium Klubban! Az esemény részletei itt.

Kábé23 –  a Kerekes Band első majdnem két és fél évtizede már előrendelhető!
A kötet a letölthető exkluzív válogatáslemezzel és ajándék eBookkal, vagy akár egyedi, csak erre az alkalomra készülő Kábé23 pólóval előrendelhető, itt.
Vannak jó sztorik? Igen. Vannak őszinte, személyes gondolatok? Igen. Na, mit szólsz? Lenne hozzá kedved?

Megosztom.

Comments are closed.