Archív

Pszichedelikus gémeskútlóbálás és pörgős bajuszpödrés ritka filmkockáin betyáros dallamokra vágva, ez a Kerekes Band vadiúj klipje, nézzétek meg!

A zenekar új klipje a Back to Folk c. dalhoz készült, aminek alapja a Hortobágy c. 1936-os filmritkaság. A film az Osztrák-Magyar Monarchiában született rendező, Georg Michael Höllering alkotása a magyar puszta népéről. A rendezőt, aki anno T.S. Eliottal is évekig dolgozott együtt, Schäffer László operatőr győzte meg arról, „hogy ne távoli helyszíneken keressen egzotikumot – itt van ez a magyar vidék, egy puszta, ahol az emberek még ősi életformában élnek a Hortobágyon. Ugyanúgy lehet filmezni őket, mint ahogy Flaherty készítette a Nanook, az eszkimót.” – nyilatkozta egy korábbi interjúban Szekfű András, aki monográfiát készített Hölleringről. A Hortobágy történetének középpontjában a Cinege család áll. A film egy már letűnt világ, a magyar puszta, a pusztai emberek életmódjának egyetlen hiteles dokumentuma. Höllering alkotótársai Móricz Zsigmond, a 20. századi magyar realista prózairodalom legkiemelkedőbb alakja, Schäffer László operatőr és Lajtha László, korának Bartók és Kodály mellett legjelentősebb zeneszerzője és népzenekutatója voltak. A Kerekes Band ezen képkockákat használta fel, hogy saját szájízükre formált mozgóképet gyúrjanak össze.

„Amikor a Nemzeti Filmalaptól megkaptuk ezt a filmet, és itthon végignéztem, teljesen a hatása alá kerültem. Nem is annyira a film, mint inkább az operatőri munka, és a szereplők hitelessége. Számtalan filmet forgattak a 30-as években a magyar vidékről, de nagyrésze inkább a parasztromantika jegyében fogant. Annyira kilóg ez a film a többi közül, mint Sergio Leone alkotásai a westernfilmek közül: napszítta arcú szereplők a fogkrémreklám-cowboyok helyett. Úgy éreztem, ilyen karaktereket ma már nagyon nehéz lenne találni, inkább vágjuk újra ezt, de a vágásban alkalmazzunk olyan megoldásokat, amelyek a mai vizualitást tükrözik” – meséli Fehér Viktor,Kerekes Band dobosa.

A Kábé23 – a Kerekes Band első majdnem két és fél évtizede már előrendelhető!

Ez a kötet nem egy színes-szagos lexikon. És a Kábé23 rohadtul nem a zenészek és a rajongók közt tátongó szakadékon átívelő híd. (Ráadásul sehol egy nyomorult unikornis!) Előbbi dögunalom volna, utóbbi pedig borzasztóan messze áll attól, ami a Kerekes Bandet igazán szerethetővé teszi.less bele a könyvbe!

A Back to Folk című számot, a sok többi remek dal mellett, élőben legközelebb november 30-án az Akváriumban hallhatja a közönség. A koncert előtt a zenekar történetéről szóló, Kábé23 – a Kerekes Band első majdnem két és fél évtizede című könyvet is bemutatják: a lázadó jubileum se nem húsz, se nem huszonöt, hanem “kábé” 23, ennek alkalmából a zenekar visszanézett saját történelmére, és elmesélik, hogyan is járták végig a zenei színtér szekérkerék törően rögös útját.

Megosztom.

Comments are closed.