Archív

Az év egyik legizgalmasabb artrock eseményén jártunk tegnap este az A38 hajón. Anna Calvi varászlatos személyiségével elvarázsolta a hazai közönséget, a bemelegítésről pedig a Silver Tornado gondoskodott.

Az atmoszférikus, ambient szettel érkező DJ duó, a Silver Tornado abszolút jó választás volt a koncert felvezetésére. Teljesen más műfajban mozgolódnak a srácok, és ez az erős kontraszt kifejezetten érdekes hangulatot eredményezett. A nyolcvanas évek jellegzetes elektronikus hangzásával kísérletező csapat a jelenkor techno zenéjét köti egybe, ezáltal igazi partis fílinget nyújtottak. Az elszállós, kísérletezgetős betétek ugyanakkor egy kis elmélyülésre, befelé fordulásra (is) késztették a hallgatóságot az est folyamán.

Anna Calvi öt éve nem adott ki új lemezt, az augusztusban megjelent Hunter c. albummal viszont sikerült minden előzetes várakozást felülmúlnia. Nagyon ütős anyaggal tért vissza a brit énekesnő. A lemezbemutató turné keretében pedig ismét az A38 hajó vendégeként üdvözölhettük viszont. A háromtagú zenekarral színpadra lépő énekes-dalszerző nagyon szuggesztív személyiség, különleges orgánummal és egyéni írói vénával, gitárhasználattal. Egy percre sem engedte el a nézők figyelmét, az egész koncert alatt nagyon intenzív, energiában duzzadó előadásban volt részünk. Nem vitás, hogy Anna Calvi a kortárs art rock színtér egyik meghatározó előadóművésze; valahol Patti Smith, PJ Harvey nyomdokain haladva alakította ki saját, egyedi zenei világát.

Bár több alkalommal járt Magyarországon, legutóbb 2014-ben, nekem személy szerint most sikerült elcsípni a különleges hangú és lelkivilágú énekesnőt. Az élő megszólalás nem is okozott csalódást, szinte lemezminőségben csodálhattuk a Hunter dalait. Az előadásmód több, mint lebilincselő; az énekesnő gitárral kíséri az összes szerzeményt és mindez nagyon hitelessé teszi a zenei produktum egészét. A szakma által is elismert előadó viszonylag későn, 31 éves korában adta ki első lemezét 2011-ben, majd rá két évre a másodikat One Breath címmel. Calvi rengeteg nagy nevű támogatóra talált, aki elismerték nem mindennapi dalírói képességét és egyéni gitárhasználatát is. Chelsea Wolfe-hoz hasonlóan bekerült a legismertebb artisztikus rockénekesnők táborába és karrierje azóta is töretlenül ível felfelé. A Hunter c. lemezzel pedig újra szintet lépett az énekesnő, hiszen a jól felismerhető „annacalvis” slágerek nagyon jó megszerkesztettségben csendülnek fel az albumon. Ráadásul Anna Calvi színpadi teljesítménye is kiemelkedő, izgalmas, így a lemezbemutató turné keretében hazánkba látogató énekesnőt top formában csodálhattuk meg az est folyamán.

Libus Ágnes
fotó: Zsiga Pál

A cikk az NKA – Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával készült

Megosztom.

Comments are closed.