Archív

Eklektikus élőzenei válogatás a Baltikumtól a Balkánig – harmadszorra is összegyűlt a régió zenei szakmai krémje, hogy megseregszemlézzék a zenekarokat és eszmét cseréljenek a trendekről. Ilyen volt a BUSH 2018-ban.

Idén harmadszorra rendezték meg a Budapest Showcase Hubot. Bizony, nekünk is van már showcase fesztiválunk, és jó eséllyel marad is, úgyhogy évről évre novemberben idegyűlik majd a zenei szakma krémje, nem utolsó sorban pedig a régió kiemelt zenekarait lehet meglesni egy-egy rövid koncert erejéig. Nagy változás volt a korábbi évekhez képest, hogy a koncertek egy helyben, a Fogas-Instant komplexumban kaptak helyet, így nem kellett nagyokat sétálni, elég volt csak átmenni egyik teremből a másikba; Lärm, Instant, Robot, Frame. Ez jóval kényelmesebb volt így, de gyanítom a szervezőknek sem volt sok választása, nincs már G3/Gödör, nincs Kuplung, bizony zárnak a helyek. A szakmai konferenciák és beszélgetések idén a Brody Studiosban voltak, ami igen jó helyszín volt erre.

A BUSH napközbeni szakmai részén meglepően sok keleti, azaz ukrán és orosz résztvevő volt, valahogy igen izgatottak a magyar (és más kelet-európai) piacokkal kapcsolatban, bár az ukránok épp csak kezdenek belefolyni ebbe a vérkeringésbe. Mindkét nap nyitó-workshopja a Thomas Golubić amerikai music supervisor és Balázs Ádám zeneszerző által tartott, film- és sorozatzenékkel kapcsolatos panel volt, és elég nagy érdeklődés övezte. Az idei év kiemeltje Németország, a német piac és az ottani, neves showcase a Reeperbahn volt, de izgalamas volt még az orosz piacról szólü beszélgetés is.

fotók: BUSH / sinco.hu

Ami pedig a koncerteket illeti, ahogy említettük, idén is a magyar, észt, lett, litván, román, cseh, lengyel, ukrán, szlovén, szlovák, horvát, fehérorosz zenekarokból válogattak a szervezők, minket Antonia Vai, a Bohemian Betyars, a Mörk, Jónás Vera és a Freakin Disco képviselt. Idén elhatároztam, hogy őket biztosan nem nézem meg, inkább a kinti felhozatalt akartam megvizslatni alaposabban.

fotók: Zsiga Pál

Akadt is néhány izgalmas produkció, az indítás pedig igen erős volt. A BUSH első fellépője koraeste a Lärmban volt, HRTL Csehországból, és olyan technót nyomott, ami alaposan megkarcolta az agyam. A Framebe akárhányszor benéztem, valahogy nem volt az igazi, általában kevesen is voltak, az egész helyiség úgy szólt, mint anno az Instant pincéje, nem volt az igazi, de ennek ellenére ott is akadt jó banda, az orosz Naked kifejezetten kellemes meglepetés volt, ahogy a horvát Chui is.

Bár nagyon eklektikus volt a line-up, mégsem érzem teljesen reprezentatívnak a régiót tekintve, de kellemes válogatás volt, az biztos. A BUSH színvonala idén is megütötte a várt szintet, és remélhetőleg jövőre sem adják alább.

Décsy Eszter

A cikk az NKA – Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával készült

Megosztom.

Comments are closed.