Archív

Kevés olyan energikus, arcletépős zenekart tudnék mondani, akikért élőben és a felvételeken is teljesen meg lehet őrülni, de a Mother’s Cake bizonyosan a lista előkelő helyén szerepelne. Két éve jártak nálunk utoljára, épp itt volt az ideje, hogy visszajöjjenek, ennek apropójából a zenekar frontemberével, énekes-gitárosával, Yves Krismerrel beszélgettünk.

Először 2014-ben láttalak titeket a Hajón a Grand Mexican Warlock előtt. Akkor még épp csak az első lemezetek volt kint, hogy pottyantatok Magyarországra? 
Yves: Igazából nem emlékszem, hogy lyukadtunk ki Magyarországon, de az biztos, hogy mindig iszonyú jól éreztük magunkat nálatok, rengeteg pálinkával, persze, haha… A viccet félretéve, az első videónk után kaptunk egy emailt egy formától, aki el akart hozni minket Magyarországra, és azt mondtuk, végül is miért ne. Ez három buli volt, egy Pesten az R33-ban, a Pécsiest Café, és volt egy Szegeden, de a nevére nem emlékszem. Ott Eszter segített nekünk sokat az Ann my Guardból.

Az utóbbi időben elég nagy lépcsőket ugrottatok meg, mint pl. az ausztrál turné, erről mesélj egy kicsit. Tudtad egyébként, hogy az AlithiA basszerosa igazából szegről-végről magyar? Ők segítettek a turnéban, igaz? 
Yves: Ausztrália iszonyú meleg és óriási távolságok vannak ából bébe. Mi európaiak egyáltalán nem vagyunk hozzászokva, hogy az üresség ilyen lenyűgöző látványában utazzunk ennyit. Tibort, az AlithiA bassszerosát ismertük korábbról, nagyon sokat ökörködtünk együtt, ő volt a tourmanagerünk Ausztráliában, már amikor először ott jártunk 2014-ben, így ő segítette a tavalyi turnénkat is, és egyébként ő volt az, akit említettem, aki először hívott minket Magyarországra is. De amúgy megvan az alteregója? Allen Stone? Csekkoljátok a szigetes videót, zseniális!

Olyan nagy zenekarokkal játszottatok már együtt, mint a Wolfmother, Omar Rodriguez Lopez vagy az AC/DC, ez milyen érzés volt? Melyik az a zenekar, akikkel még nagyon szeretnétek valamikor együtt játszani?
Yves: Utazni mindig izgalmas, főleg, ha élő legendákkal osztozol gy színpadon. Iszonyú sokat lehet tanulni ezektől a professzionális produkcióktól és zenészektől, de legfőképpen az a jó, hogy nagyon kedvesek és barátságosak. Ha engem kérdezel, most leginkább Jack White-tal vagy a king gizzard and the lizard wizard-dal játszanék együtt szívesen.

Mi az, amit megtanultál ezekből a koncertekből egyébként?
Yves: Hogy nem kéne annyit inni koncert előtt…

Egy tiroli kisvárosból származtok, és ez a környék híres a különleges éneklésről, a Yodliról, szoktak ezzel viccelődni veletek? 
Yves: Nem tudom, mitől olyan különleges ez egyébként. A felmenőink arra használták, hogy kommunikálni tudjanak a hegyek között nagy távolságokból is, mert a hang gyorsan és könnyen utazik messzire, de én nem tudom énekelni, és igazából túl tradicionális nekem.

Nemrég játszottatok néhány nagyobb showcase fesztiválon is, mint a MENT vagy a Eurosonic, mi volt a célotok ezekkel a fellépésekkel és mit sikerült elérni velük?
Yves: A cél az volt, hogy elérjünk embereket a zeneiparban is, és kapcsolatot tudjunk velük kialakítani. Egész sok ilyenen játszottunk egyébként, ott volt a Great Escape és a Reeperbahn is, de mind megérte az energiabefektetést, de ezt valószínűleg Stefan, a menedzserünk jobban tudja. Ha minden igaz, jövőre lesz néhány fellépésünk Indiában is, és ha jól tippelem, ezt a Great Escape Fesztiválnak köszönhetjük. De majd idővel jobban látszik, mik az eredmények.

A legutóbbi lemezetek, a No Rhyme No Reason tavaly jelent meg, számíthatunk esetleg néhány újdonságra az ELLÁTÓházban december 1-én
Yves: Alig egy hónapja jelentek meg a Live at Bergisel videók, tele csicsa fényekkel egy tök üres stadion közepén, nézzétek meg! Budapesten főleg az első és a legutóbbi lemez dalait fogjuk majd játszani egy rakás meglepetéssel. Lesznek spec fények is, de egyébként új dalokon is dolgozom, talán tesztelünk is rajtatok egyet-kettőt, ki tudja? :)

Décsy Eszter
fotók: Daniel Strub

NYERJ páros jegyet a koncertre!
Kétszer két jegyet sorsolunk ki november 28-án 12:00-kor a Mother’s Cake koncertjére, ami december 1-én lesz az ELLÁTÓházban. Nem kell mást tennetek, mint idekommentelni a kedvenc dalotok címét, hátha játsszák majd a srácok. ;) Találkozzunk az első sorban!

A cikk az NKA – Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával készült

Megosztom.

Comments are closed.