Archív

Something is Changing címmel jelent meg nemrégen a budapesti Trapsix zenekar második lemeze. A stoner metál, grunge, sludge metál vonalon tevékenykedő banda ezúttal egy csendesebb, letisztultabb, látszólag könnyedebb hanghordozóval jelentkezett. A srácok elmondása szerint ez az akusztikus vonal csak átmeneti állapot és hamarosan erősebb felállással térnek vissza.

A zenekar a 2016 decemberében feloszlott Cubiks Rube megmaradt tagjaiból alakult, akik úgy döntöttek, hogy power trióként folytatják zenei pályafutásukat. A Benkő Kristóf (dob), Vancsay András (basszusgitár), Lájer András (ének, gitár) felállású együttes 2018 januárjában adta ki a Human Stain címre keresztelt EP-t. A stoneres, grunge-os bemutatkozó lemez egyértelműen kijelölte a zenei irányt.

A Something is Changing valamelyest kapcsolódik az előző kiadványhoz, hiszen a korábbi anyagból három, a zenekar számára kedves dalt (Human Stain, Spencer Hits the Sky, A Petty Lie) ültettek át akusztikusabb környezetbe, „ezzel egy sokkal mélyebb és olykor fájdalmasabb értelmet adva az egésznek.” Az akusztikus átdolgozások mellett új szerzeményeket is hallhatunk, mint a nyitó Intro (Ascending), valamint további öt most debütáló szám (Velvet Cage, Stargazer, Something is Changing, Sands of Time, Cascading), „amikben a sivatagi hangulatot megidéző bongótól kezdve a pipán és az ehrun át az orgona is megszólal.” Az album egésze egységes szerkezetű, jól eltalált dallamokkal, szépen kimunkált vokállal. Néhol alice in chainses hangulat lengi körül a dalokat, amely nem vesz el az értékükből, sőt, ad egyfajta klasszikusnak mondható grunge fílinget. A címadó szám, a Something is Changing az album slágere, jó párszor lepörgött nálam. A női vokállal megtámogatott dal az egyik legjobb szerzemény, amit mostanában hallottam, a szomorkás hangulata teljesen elvarázsolt.

„A most megjelenő lemezen minden pozitív és negatív változás visszaköszön, ami az elmúlt időszakban az együttes életében bekövetkezett: Andris (basszusgitár) távolléte és balesete, az első akusztikus koncert a Trafikban, Lendvai Péter, tiszteletbeli negyedik tag biztatása és segítsége, Bandi izraeli kalandjai, az ottani életigenlés és a környéket átható keleties hangzás megtapasztalása, a közös duett Nagyváradi Nellivel (Aando, Proof of Life), egyaránt színesítik az új anyagot.”

A srácokat élőben is érdemes elcsípni, legközelebb december 15-én, a Robotban lépnek fel.

Libus Ágnes

A cikk az NKA – Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával készült

Megosztom.

Comments are closed.