Archív

November végén jelent meg a Freakin’ Disco második, Monster című albuma. Ezúttal a jazzelemeket hátrahagyva, a techno és a space rock jegyeit fedezhetjük fel az új szerzeményekben. Új, sötét videóklip készült a lemez címadó dalához, nézzétek meg!

A srácok 2013-ban kezdtek el trióban zenélni és főleg jazzstanderdeket játszottak, majd a menet közben négytagúvá vált együttesben megfogalmazódott a vágy, hogy valami formabontót alkossanak. A sok elektronikával, improvizációval dúsított zenei világ hamarosan kiforrta magát, melynek eredményeképpen 2016-ban megjelent debütlemezük National Jazz Fuckets címmel. Hazai fesztiválok mellett játszottak többek között Dániában a Slaughterhouse Fesztiválon, Angliában, Németországban és meghívást kaptak a 2018-as MENT showcase fesztiválra Ljubljanába. Az élő hangszerekkel előadott techno magyarországi nagykövetei második lemezükkel sikerrel vették az akadályokat; tekintettel a nemzetközi színtérre, ahol a műfaj tekintetében erős a mozgolódás, pl. az Elektro Guzzi is hasonló alapelvek mentén működik. Szóval a srácok izgalmas, egységes anyaggal rukkoltak elő. Az űrtechnós hangzást pszichedeliával fűszerezték, a jazz eltűnt és ezáltal maradt az egyenesebb vonalú elektronikus hangzás, amely folyamatosan fenntartja a figyelmet az album egészén. A Rules c. számhoz videoklip is készült Freud Ádám rendezésében, az operatőr pedig Gyuricza Mátyás volt.

„A Freakin’ Disco legújabb klipjében bizarr családi jelenetek kapcsolódnak össze a korai horrorfilmek rémalakjaival, megidézve a gyerekkorban gyökerező feldolgozatlan emlékeket és ismeretlen eredetű szorongásokat. A fekete-fehér, asszociatív klipben megjelenő viszonyok eljátszanak a gondolattal, hogy meg tudunk-e barátkozni a bennünk rejtőzködő félelmekkel, lidércekkel. A videóklip alkotói folyamatában szorosan együttműködtek a zenekar tagjai is a rendezővel: a jelenetekben szereplő maszkos lényeket ők alakítják.”

Freund Ádám a zenekarban rejlő kettősség érzését fejezte ki a sajátos képi világgal.

„Az a kettősség, ahogy ez a sötét, bizarrul kavargó érzés végig ott lappang a zenéjükben, de közben mégis érzékeny, és ráadásul mindezt egy okos, felépített dramaturgiával teszi– ​teljesen beszívott engem. Onnantól kezdve pedig próbáltunk mindent megtenni, hogy a szerény költségvetéshez képest képileg és történetileg is megágyazzunk ennek a világnak, és jól meg tudjon szólalni az anyag.”​

Freakin’ Discot legközelebb december végén lehet élőben meghallgatni Budapesten, a lemezbemutató koncertjük december 27-én, a Toldiban lesz.

Libus Ágnes

A cikk az NKA – Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával készült

Megosztom.

Comments are closed.