Archív

A Netflix idei egyik nagy robbanása a Bird Box című filmjük lett, Sandra Bullock főszereplésével. A film egy 2014-ben íródott apokaliptikus novella feldolgozása. Ha még nem láttad, akkor sem maradtál le a jelenségről, ebben biztos vagyok.

Az interneten rengeteg mém terjedt már a bemutató napján is, különféle helyzetekre készült, bekötött szemű főszereplőt ábrázoló alkotások már az első nap ikonikussá tették a filmet. A Bird Box Challenge nevű kihívás, pedig csak repített egyet azon a bizonyos hype-on ami ezt az egész sztorit körülveszi.

Susanne Bier filmje egy apokaliptikus világot hoz el a nézőknek, amiben egy globális járványhoz hasonló valami az egész Földön végigsöpör, szépen fokozatosan, mint anno a Kaptár című klasszikus horrorban a T-vírus. Itt nem zombivá alakulnak az emberek, hanem megőrülnek, öngyilkosok lesznek, ha ránéznek ezekre a valamikre. Kiugranak a negyedikről vagy szembemennek a forgalommal, és hasonlók. Aki meghallja ezt a koncepciót, valószínűleg ugrálni fog az örömtől, hogy mennyire érdekes, és mennyi lehetőség rejlik a sztoriban.

Sandra Bullock karaktere mellett, még két szereplőt lehet kiemelni a filmben, az egyik a méltán zseniális John Malkovich, a másik pedig Trevante Rhoders (bevallom, sosem hallottam még róla eddig). Ők Bullock mellett a film két kvázi főszereplője, az ő jellemfejlődésük a leglátványosabb a filmben. A többi szereplő sajnos erősen elhanyagolható karaktert kapott.

Ezektől a dolgoktól függetlenül a Bird Box végig hozza a maga kiegyensúlyozott minőségét, néhol igencsak magas szintre emelve a feszültséget. A történet végig két idősíkon játszódik. Az egyik idősík egy csapat ismeretlen embert mutat be, akik a vészhelyzetben ugyanabba a házba menekültek be, a másik síkon pedig Malorie (Bullock) látható ahogy menekül a két gyermekkel. A történetet valamilyen szinten a Hang nélkül című mozihoz lehet hasonlítani, hiszen ott is valamik elől menekülnek néma csendben. A kettő film lényege abban különbözik, hogy a Hang nélkül rendezőinek sikerült valami maradandót, valami egyedit alkotniuk, még a Bird Box nekem felszínes lett. Sok igazán ütős jelenet van ebben is, de igazából a film nagyobb részét a szokásos rendezői klisékre húzták rá.

Ami nekem talán az egyik legnagyobb fájó pont, hogy még egy pici eredetet sem csináltak ezeknek a valamiknek, amik elől folyamatosan menekülnek. Persze tudom, hogy ez manapság bevett szokás a filmkészítésben, de valami kis utalás szokott lenni, hogy mik is lehetnek ezek a “lények”. Az hogy a film bemutatja, hogy a vakság ellenére is mennyi mindenből információt lehet meríteni az ember környezetében, vagy, hogy hogyan lehet veszélyhelyzeteket megoldani látás nélkül, szerintem viszonylag sikerült. Itt az alapkoncepció az, amit zseniálisnak lehet nevezni, csak a kivitelezés sikerült megúszósra.

Ajánlatos megnézni, hiszen érdekes a film újítása, de a hype nagyobb körülötte, mint maga a film. Aki szereti az új megoldásokat, és egy kis szórakozásra vágyik egy szombat délután annak ajánlatos elővenni, és megnézni.

Zsirmon Norbert

Megosztom.

Comments are closed.