Archív

A The Beans nemrégen új anyaggal jelentkezett King Fuzz címmel. A srácok az előző lemezen a beat/grunge/garage rock metszéspontjában alkottak, és ez tendencia figyelhető meg most is. Nekem nagyon bejön ez a mocskos, speciális effektek nélküli hangzás. A nóták minden erőltetettséget nélkülöznek, a csapat nem gondolja túl a dolgokat, igazi koncertzenekar benyomását keltik ezúttal is. A ten years before rendezvényén anno volt szerencsém látni a bandát élőben és már akkor meggyőztek az intenzív színpadi munkával és am blokk a hozzáállásukkal.

A King Fuzz alapvetően összeszedettebb anyag, mint az előző Glitch (itt írtunk róla). Átgondoltabbnak tűnik a dalválasztás, a dalok sorrendje. A torzított gitárból is több van és ez jól is áll nekik. Az ilyen-olyan hatások szépen illeszkednek a zenekar stílusába. A Nirvana vagy a Sonic Youth által ismert dallamvezetés és hangzás színesebbé teszi a The Beans zenéjét, mintsem elvesz belőle. A kilenc számos anyag a lendületes Evil’s Bone c. szerzeménnyel indul, majd a I Don’t Know How To Do Taxes pimasz lazaságával szembesülünk. A Hate Me Do megmutatja, hogy a legjobb helyen járunk, amennyiben zsigerből jövő rockzenére vágyunk. Kedvencem, a címadó King Fuzz a jól eltalált énekdallamával és intenzitásával vesz le a lábunkról, a Today pedig a lassan kibontakozó, jól megszerkesztett zenei megoldásaival győzi meg a hallgatót. A Tilted Towers-ben ismét begyorsít az együttes, ez lehet a koncertek egyik közönségbeindító dala. A Untitled a felszabadultságával fog meg, a Big Boy’s Toys utazós fílinget nyújt; olyan bele a nagyvilágba érzést, nagyon bejön, főleg a torzított gitáros részeivel és a szám közepe táján az agyas instrumentális betéttel. Nagy kedvencem ez is. A zárótétel Free balladaszerű hangulata pedig méltóképpen zárja a lemezt.

Nem vitás, hogy a The Beans az egyik legizgalmasabb hazai underground bandák egyike. A King Fuzz c. új korong dalaival minden kétséget kizáróan szintet lépett a zenekar. A hangszerelés és a dalszerkezet is egységes képet mutat és a túlgondolás nélküli zenélés nagyon szimpatikussá teszi őket. A lemezbemutatóra a Dürer Kertben kerül sor január 18-án, csekkoljátok!

Libus Ágnes

Megosztom.

Comments are closed.