Archív

A Budapesti Művésztér egyik programsorozata a Creative Women, ami Budapesten tevékenykedő művésznők alkotásait mutatja be a MüSziben. A MüSzi más néven Művelődési Szint egy szabad szellemiségű, önfenntartó kulturális és civil közösségi tér, a Blaha Lujza téren. Céljaik közé tartozik többek között, független művészek munkáinak bemutatása. Ennek a keretén belül kerültek kiállításra Faragó Krisztina munkái is, aki üvegfelületek festésével foglalkozik.

Mit jelentethet egy átlagembernek az üvegfestés: pillangó az ablakra, szívecske a bögrére, olcsóbb ajándék, de mégis kézzel készült és mutatós, viszont Faragó Krisztina munkáit elnézve ez egészen új értelmet nyer. Koponyák, sárkányok, félarcú emberek: a tetováló kultúra kedvelt képei. Krisztina munkái szorosan összefonódnak ezzel a kultúrával. Nem csak az ábrázolásban, hanem az elkészítésben is: Krisztina elmondása szerint, tetoválótűt használ a festék felviteléhez. Kezdetben sima tűvel próbálkozott, míg nem egy tetováló barátja javasolta ezt az eszközt. Az üvegfelületen, hasonlóan a bőrhöz, a mintát nem igazán lehet javítani utólag. „Ennél a technikánál kontúrt kell készíteni és csak utána történik a belső rész kitöltése, ha elrontom, a legközelebbi kontúrig fel kell szednem a festéket az üvegről.” Munkái a Tattoo Expon is kiállításra kerültek, ahol ő maga zsűriként is részt vett. „Nagy öröm számomra, amikor tetováló művészek dicsérik meg a munkáimat.” Arra a kérdésre, hogy ő maga akar-e tetoválással foglalkozni, azt a választ adta, hogy annyi kiaknázatlan lehetőséget lát még az üvegfelületben, hogy nem akarna mással foglalkozni.

chrisgp04

Krisztina több mint 10 éve dolgozik ezzel a technikával művészeti előképzés nélkül. Munkái között saját ötletek és átdolgozások egyaránt megtalálhatóak. Vannak fekete-fehér és kifejezett harsány, intenzív képei is. Megjelennek japán fametszetek, Buddha ábrázolások, virágok, macskakoponyák és még rengetegféle dolog, nehezebbé téve a bekategorizálást. Ez a sokszínűsége abból fakadhat, hogy a hétköznapi élet inspirálja, de kifejezett mondanivalójukat Krisztina nem akarta meghatározni: „Iskolában se szerettem, amikor egy versről megmondták, hogy mit kell róla gondolni”.

Van valamilyen atmoszférája a képeknek, ami behúzza a szemlélőt. Az intenzív színek megragadják az ember tekintetét, és amikor már ott van, akkor belemerülhet az apró kidolgozásokba, a dekoratív stílusba. Én azt éreztem, hogy napokig el tudnám nézni a kiállított képek közül bármelyiket. Mintha sugározna az a szeretet és odaadás a képekről, amivel készültek. „Szeretem, ha a képeim tetszenek az embereknek, és ha mindenki megtalálja benne a számára tetsző, sokat mondó darabot.” Krisztina rengeteg idejét tölti ezekkel a munkákkal, elmondása szerint 1-1 képe napokat is igénybe vehet. viszont mára sikerült elérnie, hogy tud kizárólag az üvegfestéssel foglalkoznia. A képeken kívül Krisztina készít még órákat, lámpákat és ékszereket is, amiknek egy része a képei kicsinyített változata.

 

Tápay Leila
Képek: Faragó Krisztina

Kapcsolódó:
III. Budapest Tattoo Convention – 2013.03.01.-03. 

chrisgp05

chrisgp02

chrisgp03

chrisgp01

chrisgp06

Megosztom.

Szólj hozzá