Archív

24295_340966232673869_940251862_n

 Az Omega Diatribe egy még 2008-ban alakult magyar csapat. A zenekart akkoriban Hájer Gergő (gitár) és Szathmáry Ákos (basszusgitár) hozta kalap alá, akik már akkor nagy jövőt láthattak a banda megalapításában. 2013-ra érték el azt a szintet, hogy már ki tudtak adni egy nagylemezt. Egy énekessel, és a második gitárossal kibővülve 2013-ban  jelent meg az Iapetus című debütáló lemezük, s meg kell mondjam igen jól sikerült.

 

A debütáló lemezről már lehetett hallani pár számot, mivel a banda már többet is kiadott régebben egyenként. A lemez keménysége ellenére pedig nagyon is jó kis anyagot dobtak össze a srácok. Amikor megkaptam és elkezdtem hallgatni, már az eső pár percben leesett az állam. Összességében talán úgy tudnám összefoglalni hogy a progressive metál, és az elszállós space stílus egyesül egy olyan méreggé ami még az ember fülét is lemarja. Zúzós riffek mindenhol, pörgős ütemek, persze iszonyatos változatossággal, és az a szuper hang ami a szöveget üvölti a mikrofonba, egyszerűen remek. Én nem tudtam vele betelni, na de lássuk akkor a lemezt magát.

 

1393963_433205593449932_1944955402_n

Az első szám egy kis bevezetővel kezdődik, csakhogy tudja az ember hogy mire is számíthat nagyjából, aztán rögtön indul is egy lüktetős igen csak groove szám, és a továbbiakban sem lesz ez másképpen. Az első számnál olyan érzésem volt mintha a Dream Teather, és a Lamb of God együtt jamelnének, és ettől isteni az egész. A Luna Reliquit egy nagyon szuper húzós riffre épül, nagyon tetszett a lüktetése, talán engem ez a szám fogott meg legjobban.

 

A következőben már egy kicsit lassabb, de annál érdekesebb számot hallhatunk, amiben iszonyatos mélységeket érnek el  a srácok, néhol ott van benne a doom, és sludge vonal is. Persze csakhogy ne tudjunk nyugton maradni, mert még elaludnánk, ezért felpörgetik egy tempósabb számmal, bár a közép tempó fölé nemigen mennek a lemez során, de vannak részek ahol igenis odapakolj a dobos a lábakat a helyükre. Nekem a nagy kedvencem a Forty Minutes lett, ebben van minden, amit szeretek. Benne érezhető a Tool kissé szaggatott stílusa, de ne aggódjunk, marad a metál még ebben a számban is. Egy kis introval után máris belecsapnak a közepébe mindennek, tökéletes bólogatós zene lett. A kiállásokban benne van a magasság és a mélység variálása is.

 

A többi számot sem lehet szó nélkül hagyni. A Runcationben kiemelném a bass témát, mintha Fieldy nyomná le a számot, tényleg zseniális szerkezete lett a muzsikának. A szám végén pedig outro is szerepel, ami keretbe foglalja ezeket a szörnyetegeket, mert máshoz nem is lehet hasonlítani a számokat, gyilkos szörnyek.

 

Szóval aki szereti a keményebb zenéket annak nyugodt szívvel ajánlom ezt az albumot. Meg fog benne találni mindent amit a metálban szeretni lehet. Mélység, magasság, iszonyatos riffek, bár szólókat nemigen hallani egyik számban sem, ami ennél a stílusnál nem meglepő, de nem is hiányzik belőle egyáltalán sem. Úgyhogy gyerünk meghallgatni!

 

A korong meghallgatása után egy pár kérdésre elkaptam a gitárosukat, Hájer Gergőt az albummal kapcsolatban.

 

Nagyon kemény zenéket hallottam a lemezen, milyen ezeknek a fogadtatása?

Gergő: Szerencsére amilyen tömény lett az anyag, annyira pozitívak a visszajelzések is, nagy örömünkre. Itthonról és külföldről egyaránt! Reméltük, hogy a kemény munka meghozza a gyümölcsét.

 

Voltak külföldi koncertek is, vagy csak itthon játszottatok eddig?

Gergő: Eddig csak Magyarország területén koncerteztünk, de feltétlen tervezünk a határon túlon is mozogni. Egyelőre nem tudok konkrétumokat mondani, szervezés alatt van a dolog!

 

Lesznek videók is valamelyik muzsikához? Esetleg van már elképzelés, vagy valamilyen terv ezzel kapcsolatosan? 

Gergő: Igen, két nótához tervezünk videót! Ebből az egyik már folyamatban van. Az, hogy melyik dalokra, az legyen meglepetés! Konkrét időpontot nem tudok mondani mikorra készülnek el, de terveink szerint tavasz elején az egyik már biztosan látható lesz.

 

Amíg nem állt össze a mostani létszám, mi volt a banda profilja, akkor is már nyomtátok?

Gergő: 2008 óta nyomjuk a dolgot (Hájer Gergő és Szathmáry Ákos), azóta írjuk a dalokat és nyomjuk a zenekar dolgait 110%-kal! A zenekar igazi felpezsdülését a 2010-ben bekövetkezett dobos csere hozta, amikor beszállt hozzánk Metzger Dávid. Meggyorsultak a munkafolyamatok és egy komoly hangvétele lett az egész zenélésnek. Nem sokkal utána érkezett Császár Attila a másik gitár-posztra. Gyakorlatilag már az összes számnak megvolt a gerince, amikor beszállt hozzánk Komáromi Gergely (ének) 2011-ben. Ekkor már csak finomítgattuk az instrumentált, illetve a vokál ritmikáját. 2013-ra érett meg úgy a dolog mind témákban, mind hangzásban, hogy megjelenthettük az IAPETUS című debütáló nagylemezünket. Emellett egy aktívan koncertező zenekarnak mondhatom magunkat!

 

Remélem sok mindent megtudtatok, én már nagyon várom a videót. A srácokat pedig december 6-án a Dürer Kert színpadán láthatjátok leghamarabb a Room of the Mad Robots, és az Aebsence társaságában, gyertek sokan! Event ! Szerintem én biztos ott leszek, na, meg hallgassátok a lemezt. 

 

Zsirmon Norbert

Fotók: Omega Diatribe

 

 

Megosztom.

Szólj hozzá