Archív

corrupter01

Bakonyi Örs neve ismerősen csenghet a hazai deszkások és a tengerentúli hardcore zenekarok körében egyaránt. Mint designer, az USAban már megalapozta hírnevét, Európában pedig a Corrupter Clothing megalkotójaként tűnik fel egyre gyakrabban a neve. Munkáiról, terveiről faggattuk egy rövid interjú kapcsán.

 

Ha jól tudom mozgóképpel kezdtél és aztán váltottál 2d-re, ez a része már abszolút nem mozgat? Ha esetleg klip rendezés felkérése érkezne, vállalnád?

Örs: Így van, a legelején animáció készítést tanultam, illetve avval foglalkoztam. Igazából a mai napig imádom az animációkat, rajzfilmeket, mozgóképeket, de inkább csak nézni. Tanulmányaim során már kialakult bennem, hogy a grafika sokkal közelebb áll hozzám, mint bármi más. Kliprendezést biztosan nem vállalnék, de szívesen részt vennék ilyesmi projektben, mint mondjuk látványtervező.

 

corrupter03

A magyar művészek igen híresek a szakmában, ez elősegíti a munkádat? Szerinted jobban keresik a magyar művészeket vagy egy egészséges versenyre kényszerít?

Örs: Véleményem szerint az ügyfelek nem az alapján választanak meg minket, grafikusokat, művészeket, hogy honnan származunk. Minden esetben a munkáink reprezentálnak bennünket, így azt tudom mondani, hogy szerintem nem befolyásolja semmilyen mértékben. A verseny természetesen mindig jelen volt, és lesz is.

 

Ki volt rád a legnagyobb hatással pályád során?

Örs: Egyértelműen Borbás Róbert (Grindesign), hisz neki köszönhetem, hogy egyáltalán elkezdtem ezt az egészet csinálni. Ő tanított digitális animációt nekem a suliban, így ismertem meg őt, és a művészetét. Az első másodperctől éreztem, hogy én is ezt szeretném csinálni… De meg kell említeni Godmachine-t, Coki Greenway-t, Felix LaFlamme-t, Dan Mumford-ot, de akár estig is sorolhatnám a nevüket…

 

corrupter02

Elnézve a portfóliódat, Amerikán át Svájcig igen sok klienssel dolgoztál. Hogy találnak meg téged mondjuk a tengerentúlról?

Örs: Próbálom a legtöbb helyen reklámozni a munkáim, illetve tudni kell, hogy a mi munkánk nem is a fizikai reklám útján terjed elsősorban, hanem leginkább szájról szájra. Ha egy együttes elégedett a rajzaimmal, akkor a legközelebbi koncerten ajánlani fog a másik három zenekarnak, akikkel fellép. Ők megkeresnek, dolgozom nekik, majd ők is ajánlanak. A többit mindenki érti, gondolom. Csak egy zenekart kellett elcsípnem az USA-ból, azóta vannak onnan ügyfeleim. (Az első a Sisyphean Conscience volt.)

 

Milyen érzés az, amikor valaki konkrétan tetkó mintát kér, hiszen azt egy életen át fogja hordani.

Örs: Ez egy nagyszerű érzés. Az illető annyira megbízik a tudásomban és az én saját ízlésemben, hogy engem kér meg, rajzoljam meg a tetoválás mintáját. Sokszor van, hogy elmondom az ügyfélnek, inkább a tetoválóval rajzoltassa meg, hiszen olcsóbb is és jobban ért hozzá. És ilyenkor is sokszor ragaszkodnak inkább hozzám… Ez nagyon jó érzés. Ezért csinálom, amit csinálok. Ma már csak nagyobb tetoválás mintákat vállalok el, és így is bőven akad felkérés!

 

corrupter06

Van egy saját márkád, a Corrupter Clothing, mesélj erről egy kicsit.

Örs: A Corrupter Clothing egy olyan ruházati márka, ami az extrémebb, vadabb stílussal rendelkezők táborát próbálja kielégíteni. Utcai ruhákat tervezek, és gyártatok, maguk a minták azok, amikkel vadítani próbálom a dolgokat. Fontos, hogy teljes erőmmel támogatom a BMX-es sportot, így van két szponzorált riderem Budapestről. Mind a kettő a vadabb, „metál” stílust képviseli a sporton belül, ezért nagyon jól illenek a csapatba.
Idén ősszel indult el a dolog, és még sok minden tervben van. Egyelőre pólók közül válogathatnak a vásárlóink, illetve október végén már kaphatóak lesznek a legújabb téli sapkáink is. Tervezünk még pulóvereket, kabátokat, ingeket, és más hasonló termékeket bedobni a készletbe. Persze mindent a maga idejében! ;)

 

Mi a célközönség és milyen volt a visszajelzés az induló kollekcióról?

Örs: A Corrupter már a nevében hordozza azt a fajta lázadó stílust, amit én képviselni szeretnék. Kifejezi számomra a vadságot, és a merészséget. Képzeljük el, hogy van a mi kis „családunk”, a Corrupter Family, ahol mindenki egy igazi „rosszaság” (mindez jó értelemben). Ez a család, és tagjai pedig a corrupterek, akik „megrontják” az embereket, akik később maguk is családtaggá válnak. Mind ezt könnyebb átérezni, ha tudjuk, hogy a célközönségünk a metál zenék kedvelői (minél brutálisabb annál jobb!), a BMX-esek, gördeszkások, és egyéb extrém sportok kedvelői, de persze az egyszerűbb emberek is. Nem feltétlenül kell metált hallgatni, hogy királyul nézzél ki egy Corrupter pólóban! ;)

Az induló kollekciónk nagyon sok embert tetszését elnyerte, aminek nagyon örülök. Még annak ellenére is, hogy első körben, csak pólókat (6 félét) tudtak vásárolni. Nagyon sok tervünk van a közeli, és a távoli jövőre nézve is. Most a legfontosabb cél a téli ruhák elkészítése és forgalmazása.

 

Tóth Zoltán

Képek: Bakony Örstől

facebook.com/corrupterclothing

.

corrupter07

Megosztom.

Szólj hozzá