Archív

NOW_9102

Végre olyan szombat este, amikor úgy éreztem magam, mintha Londonban lettem volna. Indie és Subways-es punk-rock, megőrülés föld alatt a Gozsdu Manóban, játszott az Amber Smith, és előttük a Cante Diem. Tökéletes párosítás.

 

A Cante Diem-ről legutóbb a Hard Rock Rising kapcsán írtunk, és az bizony nem tegnap volt. Azóta új dobosuk lett Bertók Bence személyében és az első nagylemezük is úton van. Jobb minőségben felveszik az eddigi számaikat, és tavaszra tervezik a 12-13 számos lemezt, “analóg gyerekek” révén pedig CD formában is megjelentetik majd. Kiadójuk egyelőre nincs, de van néhány lehetőség előttük nyitva angol vonalon, egy nottinghami rockrádió játszani is fogja őket. Hobbiból még az Eurovízióra is neveztek, de erről majd később.

 

NOW_9024

A koncert rohadt jó volt! Erős, pörgős kezdés után végig tartották ezt a szintet. Eljátszották a dalt, amivel az Eurovízióra neveztek, “szégyen, de Fender gitárt akarunk venni” – mondta Juhos Gábor (ének, gitár). Nagyon jó, húzós nóta, kár, hogy a zsűri nem lesz rá kíváncsi, mert nincs tökük… Nem először játszanak az Amber Smith előtt, és az volt az érzésem, hogy feladták nekik a leckét. Megvolt a joker szám, a Rock &Roll Queen, aztán még egy új : “még nincs levédve az Artisjusnál, aki akarja, el is lophatja.” Nagy bulit csináltak, de tényleg, és Gábor kifejezetten vicces frontember. Még a buli előtt beszélgettünk, és még emlékszik, mit írtam róluk közel egy évvel ezelőtt. “Ez a zene nem a pontosságról szól, hanem, hogy szétrúgjuk a ház oldalát.” – mondta. Gábor, ezt most neked szól: igazad van! ;) Szétrúgtátok a ház oldalát!

 

NOW_8942

A gyors átszerelés után jött az Amber Smith, a hely  majdnem tele is lett hirtelen. Ez csak azért lepett meg, mert az indie valamilyen oknál fogva nem valami erős Magyarországon. Be kell vallanom először láttam őket élőben, és már nagyon kíváncsi voltam. Később összehoztunk egy rövid interjút is Poniklo Imrével (ének, gitár), mert hosszú hallgatás után múlthéten jelentkeztek két új számmal és egy klippel.

 

NOW_9128

Az a jó az Amber Smith-ben, és ezt élőben is tökéletesen hozzák, hogy ötvözik a ködös brit post-punkos Editors vonalat a budapesti éjszaka életérzéssel. A zene és a színpadi megjelenés is megvett kilóra. Nekem az adu ász mindig is a Hello Sun lesz, amit itt nem ráadásként, hanem a koncert közepén játszottak egy lánynak, aki állítólag Berlinből repült ide a koncertre.  Játszották mindkét új számukat is, az Another Way samplerei nagyon bejönnek, egy abszolút jól összerakott szám. Végül az Introspective-vel zártak, ami szintén egy nagyon erős nóta. Összességében minden a helyén volt egy jó indie koncerthez, és ezelőtt még sosem láttam senkit talpas pohárból vörösbort inni színpadon… :)

 

Imre, a kislemezt és ezt a koncertet „életjelnek” nevezted egy interjúban. Miért?

Imre: Ha egy zenekar nem játszik minden hónapban, és nem futja a kötelező köröket (fesztiválok, vidéki koncertek tavasszal/ősszel), hajlamosak itthon leírni őket, hogy nem léteznek. „De hat nem feloszlottak mar?”. Egy nagylemeznyi anyag ugyan még jóval odébb van, de erre a két dalra büszke vagyok, és azt gondoltam, ideje megmutatni magunkat – plusz hiányzott mar játszani a dalokat koncerten!

 

Ennyire lefoglal a Poster Boy vagy más oka is van?

Imre: Részben igen, a második Poster Boy lemez jobban elhúzódott, mint vártam, plusz nyáron született egy kisfiam, ez is par hónapra ”kivont a forgalomból”… :)

 

A kislemezt követi majd album is valamikor? Illetve mikorra tervezitek a következő koncerteket?

Imre: Még nem tudom megmondani, mikor. Majd ha össze áll az a 8-10 dal, ami albummá érik.

Magam vállaltam be, és imádok zenélni, de az ősz őrült volt nekem. Kész lett az új Poster Boy album, amivel elmentünk Japánba is játszani, befejeztük az új kislemezt, plusz, létezik egy egyelőre nem publikus projekt is, amiben a dobosunk, Bence is benne, és ezzel is stúdióztunk október elején. Úgyhogy januárig nem tervezek előre, utána meg majd meglátjuk. Remélem tavasszal!

 

Décsy Eszter

képek: Zsiga Pál

 

Kapcsolódó:

Another Way – új Amber Smith videó

Johnny Depp és Courtney Love egy színpadon – Hard Rock Rising Vol. 3

Hard Rock Rising – A döntő

.

Megosztom.

Szólj hozzá