Archív

A DLHAMBO – Mozambiki Batikművészeti Egyesület alkotásaiból összeállított kiállítást és vásárt rendezett a Zöld Fiatalok Egyesület Afrikai Művészet programja. A program keretein belül meg lehet csodálni decemberben bármelyik nap az afrikai batikművészek képeit, és fafaragók ékszereit is. A DLHAMBO Egyesület 12 éve alakult meg Mozambik fővárosában, Maputoban, számos kiemelkedő batikművész összefogásával. Céljuk, hogy alkotásaikon keresztül minél több embert bevonjanak az afrikai mindennapok hangulatába. A mozambiki művészek munkáiból válogatott kiállítás során most betekintést lehet nyerni ezekbe a mindennapokba.

A DLHAMBO szó shangane nyelven a művészek anyanyelvén azt jelenti: „a Nap Shangane egén”. Ahogy az egyesület nevében, úgy az alkotók életében és művészetében is központi szerepe van a napnak: a mozambiki műalkotásokban napfényes tájakkal, lüktető meleg színekkel, áradó életörömmel találkozhatunk.

A kiállítást a magyar, és a mozambiki egyesület támogatása miatt hozzták tető alá, és egybekötik itthoni önkéntes szervezéssel, és persze vásárlási lehetőséggel is. Ezekhez a képekhez, és Mozambikhoz kapcsolódó, ott készült ékszerek is bemutatásra kerülnek. A képek hagyományos afrikai viaszbatik technikával készültek, melynek lépéseit meg lehet tekinteni a kiállításon.

Az Afrikai Művészet program azzal a közvetlen céllal jött létre, hogy a DLHAMBO – Mozambiki Batikművészeti Egyesület munkáját támogassa. A mozambiki művészek alkotásaiból kiállításokat rendezünk, ezekhez kapcsolódó programokat, kézműves foglalkozásokat szervezünk, képeiket értékesítjük. Emellett céljuk, hogy az afrikai kultúrát, művészetet igényes formában bemutassák a magyarországi nagyközönségnek, és küldetésüknek tekintik a méltányos kereskedelem (Fair Trade) hazai meggyökereztetésében való aktív részvételt.

NOW_8785

A mozambiki batik képek egy nagyon bonyolult, tizenkét lépésből álló technikával születnek. Ez már egy modernebb, de mér régi hagyományokhoz köthető elkészítési mód. Az alkotással nagyon óvatosan bánnak a művészek, mivel elég kényes módszer:

0. Tervezés.
1. A kép előrajzolása fehér pamut anyagra (tollal, vagy ceruzával).
2. Viaszfedés azokon a területeken, ahol a kép a végén fehéren kell maradjon.
3. Miután a viasz megdermedt: világos festékfürdő (pl. sárga). A viasszal fedett rész fehér marad, a többi sárga lesz.
4. Száradás után viaszfedés azokon a területeken, ahol a kép a végén sárga kell legyen.
5. A viasz megdermedése után eggyel sötétebb festékfürdő (pl narancs) következik. Az elején viaszolt részek fehérek, a másodszorra viaszolt részek sárgák, a nem viaszolt részek narancs színűek lesznek.
6. Viaszfedés azokon a területeken, amit a végső kompozíción a művész narancs színűre tervezett.
7. Eggyel sötétebb színű festékfürdő (pl. bordó). Ekkor a kép már 4 színű.
8. Száradás után viaszfedés azokon a területeken, ahol a kép bordó lesz a végén.
9. Utolsó, legsötétebb (általában fekete) festékfürdő. Ekkor a kép viaszolt részei fehér-sárga-narancs-bordó színűek, az összes többi fekete lesz.
10. A kompozíció készen van, mivel azonban még gyenge az anyag, az egész felületet elöl-hátul be kell fedni viasszal. A textil áll ebben egy darabig, beszívja a  viaszt, megerősödik.
11. Viasz visszakaparása mindkét oldalon
12. A kép óvatos átvasalása fehér pamut mögött. Ekkor a kép anyagában a viasz egyenletesen eloszlik, a felesleget pedig a vasalópamut felszívja, s ezután lesz kész a kép.

Mozambikban nagyon nagy hagyománya van a fa ékszereknek is. Ezeket mind nemes fából, ébenfából készítik. Ez a fa csak Afrika bizonyos területein él meg. Belseje nagyon változatos színű, a barnától a koromfeketéig több árnyalatban, így az ebből készült ékszereknek is sokféle színe lehet.

Általában nagy karkötőket, és nyakláncokat készítenek. A karkötők nagyon sokféle képen viselhetők, lehet alkaron, vagy felkaron is hordani, és a hőmérséklet hatására kicsit alakíthatók is lesznek. Nagyon rugalmasak is a karperecek, mivel anyaguk vékony fa, és könnyen hajlíthatók. A kiállításon természetesen ezek is megtekinthetők.

Több részletet nem szeretnék elárulni, mert akkor már talán nem lenne érdekes a kiállítás. Gyertek, csodáljátok meg Afrika gyönyörű világát, mindennapjait.  Event itt! 

Zsirmon Norbert

Megosztom.

Szólj hozzá