Archív

Péntek 13. A hely: R33. Az alkalom: koncert. Méghozzá születésnapi koncert. Egészen pontosan Áron Andris 25. születésnapja. Nem meglepő módon zenéltek is nekünk egy nagyot. Nagyon nagyot.

Burning Full Throttle, Mandibular és Apey and the Pea

Mikor odaértünk, az R33 még kongott az ürességtől. Hamarabb jutottam sörhöz, mintha otthon a hűtőből rántanék elő egyet. Szerencsére végül megtelt a hely, de előtte még játszott a Burning Full Throttle. A 2005 óta létező “drive rock” bandának pont egy hónapja jelent meg az első nagylemeze. Nem siették el a dolgot a srácok. (Igen, tudom, tagcserék meg minden.) Abba is belehallgattam, meg ezt a koncertet is végignéztem becsülettel, de valójában jobban lekötött a söröm habjában fulladozó szárnyas jószág. Nem rossz, csak nem izgalmas. Klasszikus stoner rock, végig közpéptempó, nem variálják túl a dolgokat.

NOW_9228

NOW_9220

Szünet után Pityeszék semmit meg nem fejtős ösztönmetál bandája, a Mandibular készülődött. Stoner, sludge, déli metál elemek keverednek a zenéjükben, ami önmagában nem nagy újdonság, mégis izgalmas és a gyakorlatban cseszett jó koncerteket tesznek oda. Másodszorra láttam a Mandibulart, és biztos vagyok benne, hogy fogom még. Nem azért, mert különösebben szeretném ezt a stílust, hanem azért, mert van töke. Pont.

NOW_9293

NOW_9352

Az este megkoronázása az Apey and the Pea volt, akik az idén megjelent Devil’s Nectar című lemezükért megkapták a méltán megtisztelő Gumizsiráf-díjat. Nem mellesleg egy tényleg nagyon profin összerakott albumról van szó, és már régóta kíváncsi voltam, milyenek a srácok élőben. Hát, bevallom majdnem hanyatt estem, és véletlenül nem az elfogyasztott jägerektől. Irgalmatlanul jól szólalt meg minden, mélyen, keményen, és átment a közönségen, mint egy úthenger. A doomos sludge és sajátos hangzás mellett viszont van egy másik védjegyük is; köpködnek. Nem picit, nem úgy, mintha csak úgy mellesleg kiköpnél egy meggymagot. Konkrétan meglepett, hogy ennyiféle módon variálható a nyáleltávolítás. Volt ott dühösen kitett, volt pálmafás, hátraküldött, és még sorolhatnám, de inkább elbújtam a hangfalak mögé, hogy szárazon megússzam a bulit.

NOW_9502

NOW_9457

Lehet, hogy ez csak nekem volt meglepő, de a Judas belassult doomos lüktetése nagyon üt élőben. Ott végképp megvettek. Egyébként ez volt az a pont,  amikor Apey kapott tőlünk egy kis szülinapi meglepetést, egy üveg whiskyt. Hogy ebben nekünk is legyen valami móka, rászereltünk két go pro-t, úgyhogy hamarosan jön a videó, megleshetitek mi lett a sorsa az üvegnek.

Koncert után nagyon maradtam volna még bulizgatni, de hirtelen úgy eltűntek az emberek, mintha füstbombát dobtak volna az R-be. Buli hiányában pedig mi is elsomfordáltunk. Összességében egy tök jó este volt, csak voltak benne üresjáratok. Apey-ékat pedig mindenkinek látnia kell élőben legalább egyszer!

Décsy Eszter
fotó: Zsiga Pál

Kapcsolódó:
Burning Full Throttle – No Man’s Land (2013)
NOW video: Mandibular
3-2-1, Mandibular! @ Showbarlang, 2013.09.28.
Apey and the Pea – Devil’s Nectar (2013)
Egy zúzós este lenyomata – Apey and the Pea, Plastic Bitch @ Showbarlang
Kedvenceink kedvencei 24: Áron ‘Apey’ Andris
Halloweeni Gumizsiráf és Korda Gyuri bácsi

NOW_9411

NOW_9464

Megosztom.

Szólj hozzá