Archív

tdd

Így az ünnep után még a bejgli morzsákban fetrengve kezdtem hallgatni a budapesti Tool De Danton zenekar Legend of the Mothman című lemezét, és elemezgetni a pár nappal ezelőtti beszélgetésünket a zenekarral.

 

A zenekart anno 2007-ban Samy, az énekes álmodta meg, és keresett hozzá embereket. Meg is találta a hozzá illő csapatot, kisebb kitérőkkel, s a mai felállás ez:

Szemerics Ádám – ének, gitár

Tobak Dániel – gitár

Balázsi Szabolcs – gitár

Nagy Nimród – basszusgitár

Székely Tamás – dob

 

Nagyon sok fantáziát láttam a zenekarban, de van még mit csiszolniuk a hangzás, és az ének terén. A lemezt egy introval nyitják, és utána rögtön a Sexual Desire című nóta jön, ami egy pörgősebb darabja az albumnak, jó kezdés lett. Sok stílust ötvöz ez a szám rögtön az elején, sok minden van benne, ami nem baj, ettől még elég hallgatható lett.

A következő nóta már egy lassabb, líraibb darab. A líraiság az egész lemezt átjárja, lágy énekek és keményebb riffek találkoznak, és ettől is lesz inkább prog-rockos a lemezük. A negyedik szám a Rising Sun már egy teljesen lassú akusztikus nóta.

 

Az albumon továbbra is keményebb zenék szerepelnek, de ugyanazokkal a dallamos énekekkel, nekem már a hetedik-nyolcadik számnál volt egy kis unalom érzésem, kicsit egyhangú volt az énekhang. Az utolsó szám, a Realized for You pedig újra egy lassú szép szám lett. Meglepő, de nekem ez lett a kedvencem erről a lemezről.

 

Több szót nem is fecsérelnék a lemezre, hallgassátok meg!

Múltkori akusztikus koncertjük után ültem le a zenekarral beszélgetni.

 

Ha jól tudom, hosszabb története volt a megalakulásotoknak, több  tagcseréről is olvastam. 

TDD: Samynek volt az ötlete a zenekar, a név is, egy ilyen álmából vett ötlet volt, és hirdetés útján keresett meg minket. Leírta a hirdetésben, hogy egy post-rock zenekarba keres embereket, és aztán eléggé elferdült ez az irány. Aztán voltak tagcserék több fronton is, ennek az útnak a vége a mai felállás.

 

Meséljetek egy kicsit a névről, ha jól olvastam akkor ez egy álom maradványa Samy fejében?

TDD: Igen, ez nem teljesen egy álom igazából, hanem egy szóképlet jelent meg a fejemben. De mire felkeltem mindent el is felejtettem, csak az maradt a fejemben, hogy Tool De Danton.

 

Milyen stílusba is lehet akkor titeket esetleg besorolni? Mert ez nem egy tisztán prog-rock zenekar.

TDD: Hát ez így elég nehéz… Legjobban az amerikai stílusú alternatív metál illik ránk, mint a Stone Sour vagy az Alter Bridge.

Nekem több progressive hatás is felmerült, gondolom biztosan ismeritek a Tool nevű amerikai csapatot, nekem nagyon ez volt benne néhol. 

TDD: Persze ismerjük, és többen is mondták már.

 

1503331_238713386303762_637467539_n

 

Nemrég adtatok ki egy lemezt és előtte egy EP-t is. Milyen volt ennek a fogadtatása? 

TDD: Alapvetően pozitív a visszajelzés, persze sok negatívat is kap egy kezdő zenekar, de ahol megjelentünk ott mindenkinek nagyon tetszett. Elég nagy volt hirtelen a nézettség is. De ahhoz képest hogy a semmiről kezdtünk el építkezni, nagyon szuper lett az egész.

 

És itt Budapesten lett felvéve? 

TDD: Pontosabban Budafokon, egy házi stúdióban.

Házi stúdióhoz képest, elég jó hangzása lett a korongnak. 

TDD: Nem pontosan olyan, amilyet szerettünk volna, de nagyon sok idő ment el vele.

Lesz valamelyik számhoz videó is? 

TDD: Igen, lesz. Nyertünk egy nyereményjátékban, úgyhogy a jövő év elején lehet számítani rá.

 

Van már tervbe valami a következő év elejére a videó mellé?

TDD: Igen. Már íródnak új számok, és már van egy felvéve, majd tavasszal akarunk kiadni egy EP-t. Nem szeretnénk most nagylemezzel foglalatoskodni.

 

Mivel foglalkoztok zenélésen kívül? 

TDD: Szabi meg én tanulók vagyunk. Samy pedig már dolgozik. De persze sokat áldozunk mindenért. Danival a Rock Suli tanulói is vagyunk. Egy kezdő zenésznek mindenképpen ajánlani lehet ezt, mert az elméleti alapoktól kezdve építik fel a dolgokat.

Mindenképpen érdemes egy zeneiskolában kezdeni, mert valljuk be mi is próbálkoztunk, de videóról nem lehet megtanulni zenélni.

 

Nimród, te nem is budapesti vagy, ugye? Hogy lehet ezt összeegyeztetni mondjuk a próbákat? 

TDD: Igen ma is ezért a koncertért kilenc órát utazok…

Hol laksz, hogy ennyit kell utazni? 

TDD: Tapolcán lakom, de mivel ide járok suliba ezért nem nehéz összehozni.

 

Rendben, szóval akkor várhatunk pár jó kis dalt a jövő év elején, meg akkor egy videót ugye? 

TDD: Igen, ez lenne a további munka.

 

Zsirmon Norbert

 

1380549_217083818466719_530915230_n-614x640

Megosztom.

Szólj hozzá