Archív

1412720_317057521765319_2014171302_o

A Borbás név ismerősen csenghet azok számára, akik otthon vannak a grafikus szakmában, vagy csak egyszerűen szeretik a szép, olykor brutális és egyedi grafikákat. Róbert saját ruhamárkát alkotott amellett, hogy rengeteg bandának tervezett borítókat éppúgy, mint testvérei. Interjúnk alanya pedig Bence, aki merész vállalkozásba kezdett kis hazánkban: képregényt alkot! Erről, és a hazai képregények helyzetről beszélgetem vele, íme…

 

Mikor döntötted el, hogy képregény rajzolásba kezdesz?

Bence: Nem volt tudatos, ugyanis egészen kiskoromtól fogva rajongtam értük. Hat-hét évesen már a testvériemmel rajzoltunk iszonyatos mennyiségű Dragon Ball képregényeket. Amikor ezekre a cuccokra rábukkanok otthon néhanapján, röhögőgörcs közeli állapotba kerülök, de nagyon jó visszaemlékezni rájuk. Később jöttek az X-men, Spawn és Alien képregények. Ezek élnek legjobban az emlékezetemben, aztán mikor 15 éves korom körül elkezdtem komolyabban gyűjteni őket, akkor jöttek az első saját ötletek.

 

Emellett mivel foglalkozol? Milyen témákon dolgozol szívesen?  

Bence: Nagyon szeretek illusztrációkat készíteni. Lemezborítókra és pólótervekre is volt példa, de az utóbbi időben időhiány miatt ez most szünetel. Emellett falat dekorálok. Nem kell vászont venni. :)

 

8300_329704303833974_911962002_n

Mind a rajzolást és mind a képregény írását te végezted, ami igen ritka a képregényes szakmában. Miért döntöttél úgy, hogy egymagad (némi segítséggel) készíted el a művedet?

Bence: Nagyon sokat pörög az agyam mindenféle dolgon. Gyakran azon kapom magam, hogy fogalmam sincs, mit csinálok éppen, mert teljesen máshol járok, és nem érzem olyan jó írónak magam, hogy egy profi rajzoló teljesen értse, mire gondolok. Emellett szeretem a kihívásokat, és egy ilyen munka tartogat ám bőven. Mindig megpróbálom egyre magasabbra tenni a lécet, hogy ugyanolyan színvonalas képregényt tudjak produkálni, mint amin esetleg hárman négyen dolgoznak.

 

Nemcsak egy képregényt jelentettél meg, hanem létrehoztad a Scaremonger Comics-ot, mint kiadót! Tervezed esetleg mások, más által írt és rajzolt képregények kiadását is?

Bence: Több címet is szeretnék, igen. Főleg a testvéreimet szeretném bevonni, akik nagy erőt adnak ehhez és rendkívül inspirálnak. Rengeteg ötletem van, amit szeretnék majd egyszer kész képregény formájában látni, de mint említettem, sajnos lassan haladok az éppen aktuális anyaggal is, így ezek még jócskán váratnak magukra.

 

Hogyhogy a saját mellett döntöttél és nem “házaltál” más kiadóknál. Nem kis feladat lehet mindent magadnak intézni egy ilyen volumenű projectben?

Bence: Házaltam kiadóknál is, de általában az a válasz jött, hogy még külföldön nagy sikerű címeket is félve jelentetnek meg a mostani viszonyok mellett, nemhogy egy teljesen kezdő alkotó munkáját.

 

Első, Scaremonger gondozásban megjelent műved a Vagus. Összefoglalnád pár szóban, hogy miről is szól ez a képregény?

Bence: Az alapja a skizofrénia. Egy nagy hatalmú multinacionális cég hosszas kutatásokat követően kifejleszt egy programot, amely arra szolgál hogy a betegség segítségével egy új személyiséget ültetnek az ember fejébe, ami a negatív tulajdonságokat legyengíti, a pozitívokat felerősíti. Vagyis a másik személyiséget egy mérleg egyik oldalához tudnám hasonlítani, ami megpróbál a lehető legjobb egyensúlyt teremteni az emberben.

 

946073_329704163833988_1401433183_n

Hány részesre tervezed a történetet? esetleg tervezel-e más projectet?

Bence: Ezt körülbelül 12-re saccolom, bár nem kizárt, hogy több lesz. Szeretnék a közeljövőben egy fekete-fehér rövidebb munkát is, de ez még nagyon képlékeny.

 

Nemrég kikerült a netre egy régebbi munkád a Vermifuge. Nyomtatásban is napvilágot fog látni?

Bence: Nem tartom valószínűnek.

 

A Borbás név igen híres a grafikus szakmában, ez előnyödre válik, vagy inkább hátrány a nagy elvárások miatt?

Bence: Abszolút előny. Szerencsére nagyon jó a kapcsolatom a testvéreimmel, így mindenben támogatjuk egymást, amiben csak tudjuk. Ha valaki ez alapján ítéli meg az én munkáimat, azzal nem nagyon tudok mit kezdeni, benne van a pakliban. Nyilván van valamilyen fajta összehasonlítás, ha már találkozott előtte Robi vagy Marci munkáival, de teljesen más irányba mozgunk mindhárman.

Milyen volt a visszajelzés, és mikorra tervezed a következő megjelenést?

Bence: Jók! Sajnos kicsit sötétre sikerült a kiadvány, ami ronthat az élményből, ezt nehezményezték páran. Remélem a nyomda hibája, mert akkor rájuk kenhetem. :) Mindenesetre a következő anyagnál jobban odafigyelek erre is, amit tavaszra tervezek. Ez egy hosszabb képregény lesz. Négy részt foglal majd magába, beleértve az elsőt is, picit átdolgozva.

 

Hogy látod a hazai képregény helyzetét? Értem ezalatt mind a rajzolók, a kiadók és az olvasók helyzetét, megítélését.

Bence: Sajnos a statisztikák magukért beszélnek, ami nem túl rózsás. Egyre kevesebb kiadó van, egyre kevesebb megjelenéssel. El sem tudom képzelni képregények nélkül a gyerekkorom (bár a felnőttkorom sem), és talán az Epicline magazin majd elindít valamit, ami egy nagy meglepetés és kellemes élmény számomra idén.

 

Zetor úr

képek:

facebook.com/scaremongercomics

.

1381198_308565209281217_861465107_n

Megosztom.

Szólj hozzá