Archív

henry_rollins

Mivel elsődleges célom az volt, hogy megpróbáljam ezen a pár bekezdésen keresztül bemutatni Mr. Rollinsnak azt az énjét, mely az irodalommal foglalkozik, arra a következtetésre jutottam a zenei karrierjét illetően, legalábbis azon felül, hogy a Black Flag és Rollins Band egykori frontembereként korunk egyik punk ikonjának számít, többet nem kívánok írni.

 

Henry Lawrence Garfield Washingtonban, elvált szülők gyermekeként nőtt fel és édesanyjának hála már iskola előtt megtanult olvasni. Negyedik osztályos korában hiperaktivitással diagnosztizálták, minek hatására egy fiúiskolába, a Bullis-ba íratták, hogy önfegyelmet és szorgalmat tanuljon. Magától értetődő volt, hogy egy ilyen szabad szellem, mint Rollins nem tudott olyan korlátok közt élni, amiket a Bullis testesített meg. Gyűlöletét mi sem tükrözte jobban, mint első írásai, melyeknek a főbb motívumai a lángokba borult iskola és a tanárai kivégzésének variációi voltak.

 

A 80′-as évek elején Rollins belekóstolt a spoken word világába, mely az óta van jelen, mióta az írott mű elhagyja a költő papírjait és szóban osztja meg közönségével azt. Maga az elnevezést a ’30-as évektől Amerika fekete közössége, főként a Harlem Reneszánsz tagjai használták, afféle verbális fegyverként a politikai, társadalmi és kulturális egyenjogúság eléréséért.

 

Napjainkra a spoken word inkább, mint gyűjtőfogalom van jelen, mely többek közt olyan műfajokat foglal magában, mint a slam poetry, vagy például az egész hip-hop szubkultúra, ami egy az egyben a spoken word-ből nőtte ki magát, de ide sorolhatjuk továbbá még a stand-up comedy műfaját is. Rollins inkább ez utóbbit jeleníti meg a színpadon, amelynek láttán az embernek olyan érzése támad, hogy e kemény test mögött bizony egy érző szív dobog.

 

Még a Black Flag felbomlása előtt Rollins létrehozta saját kiadóját, amit születési dátuma után 2.13.61-ra keresztelt. Ez a kiadó publikálta, saját művein kívül Nick Cave, Hubert Selby Jr. és Henry Miller könyveit. Kis idő elteltével azonban megváltoztatta üzletpolitikáját és csakis olyan dolgokat adott ki, aminek ő is a része valamilyen formában. Hogy miért? Röviden: Punk is dead. Persze az élet nem fehér vagy fekete, és tény, hogy ennek a döntésnek főleg inkább anyagi, mint elvi okai voltak.

 

henry-rollins2-LST003042

 

Ahogy keresgéltem, magamban egy művelt és sokat olvasott ember képe rajzolódott ki. Elmondása szerint, ha megkedvel egy írót vagy költőt, akkor az összes művét elolvassa. Így volt Charles Bukowski-val, John Fante-vel, Arthur Rimbaud-val és F. Scott Fitzgerald-dal, akinek halotti házában is járt, majd később egy interjúban elmondott kedves sorral („He’s my favorite architect of the English language”) emlékezett meg róla.

 

Maga is számtalan könyvet írt. (A fent említett interjúban, (amit 2011-ben adott) 27-et említett.)Talán leghíresebbek ezek közül a Solipsis, Black Coffee Blues és az 1994-ben írt Get in the Van. A Black Flag aranykoráról és korbeli punk-társadalomról készített feljegyzései Punk a platón címmel került fel a hazai könyvesboltok polcaira 2008-ban.

 

Henry Rollins az évek alatt mit sem csökkenő hiperaktivitásából és szorgos munkájából adódóan joggal hívhatjuk polihisztornak. Világhírű énekes, népszerű spoken word előadó, elismert író és nem utolsósorban sikeres üzletember. Mindezek mellett lelkes aktivista, saját műsora van a KCRW rádión, felbukkan néha egy-egy filmben vagy sorozatban és játszható karakter a Def Jam: Fight for NY videojátékban.

 

E sikerek eléréséért csakis magának tartozik köszönettel, így legyen ez egy jó példa mindenki számára!

 

Mészáros Martin

“If I lose the light of the sun, I will write by candlelight, moonlight, no light.

If I lose paper and ink, I will write in blood on forgotten walls.

I will write always.

I will capture nights all over the world and bring them to you.”

Henry Rollins – Black Coffee Blues

 

20121214_henry_rollins_91

Megosztom.

Szólj hozzá