Archív

moot1

Február elején esett meg, hogy Szebényi Dani letévedt hozzám a Fregatt Pubba hullafáradtan próba után. Nagy örömömre elárulta, hogy Máté Peti a mi hőn szeretett kocsmánkban szeretne vele és Gotthárd Misivel készíteni egy rövid interjút, amelyben kifaggatja a fiúkat, mi újság a Mooters háza táján. Akkor még nem sejtettem, hogy Peti megbetegedése miatt az anyag aztán nálam fog landolni. Petinek ezúton is jobbulást kívánok, Daninak pedig köszönöm a hangfelvételen található csapongó válaszokat, megjegyzéseket, így fejlődik csak igazán az ember írni vágyó lánya… :)

 

Jó ideje ismerjük egymást, úgyhogy tudom, hogy országos barátságotok a Liszt Ferenc Zeneakadémia falain belül született…

Dani: Misi barátommal 2012 májusában, a felvételi után egy hangulatos kis kocsma falai között cuppantunk egymásra. Már akkor megtaláltuk a közös hangot, és az átmulatott éjszaka eredménye az lett, hogy kitaláltuk, rock zenét fogunk együtt játszani.

Misi: Jóban lettünk és nagyon sok zenét hallgattunk együtt, beszélgettünk arról, hogy ez meg az milyen jó és miért jó. Rájöttünk arra, hogy mindketten hasonló zenéket szeretünk, ha rockról van szó. Aztán egyszer Dani feljött hozzám azzal, hogy van pár ötlete.

Dani: Vagy Misi mondta, hogy „nézd, van egy jó riffem.” Nekem ez ilyen random „énekelgessünk rá valamit” dolog volt, azóta meg alakul folyamatosan.

 

 

Érdekes meló lehetett, tekintve, hogy egyrészt zenei gyökereitek sem behatárolhatóak olyan könnyen, másrészt az ízlésetek is olyan tág, mint egy lepusztult hardcore pornós nagymama…

Dani: Hááát, az Aqua Barbie Girl című szerzeménye az irányadó, nekem az Aquarium volt az első lemezem. :)

(Dani egyébként játszik a „psyched-electric jam rock” zenei alapokon nyugvó String Theoryban, Munkácsy Eszter jazz zenekarában és a Run for Power Gary Moore Memorial Band-ben, többek között. Misi sokszínűségét pedig tárgyaltuk már a NOWmagazin.hu-n– Ocho Macho, GKG Trió, Euro-African Playground – a szerk. )

 

Mégis, milyen zenei hatásokat emelnétek ki a Mooters kapcsán? Mely bandákra kaptátok fel egyszerre a fejeteket a közös zenehallgatások során?

Dani: A Mooters őszinte rock zenét játszik. A hatások két oldalról jönnek, Misi képviseli a blues-vonalat, nálam a nyálas nyolcvanas évekbeli pop-rock zenék játszanak inkább.

Misi: A mi zenénk is blues alapokon nyugszik. Ha mondani kéne előadókat, akik befolyásoltak, akkor Hendrixet, Stevie Ray Vaughan-t említeném, az „új” generációból pedig Philip Sayce-t, Richie Kotzen-t vagy Kenny Wayne Shepherd-öt.

 

Mit kell tudni a zenekar többi tagjáról?

Dani: A banda két, hármas csoportra osztható ismeretség szempontjából. Misi, Kovács Dávid (bass) és Szumper Ákos (dob) együtt jártak zenei szakközépbe. Misi, Dávid meg én most meg együtt járunk a tanszakra. Szóval jól megalapozott az ismeretség, és még valamennyire bírjuk is egymást. :)

 

A bemutatkozó koncertetekre sajna egy ideje várunk már, így élményeitek főként a stúdiózással lehetnek kapcsolatosak. Ki tudnátok emelni innen egy-két főbb momentumot?

Dani: Csak innen tudunk, mivel igazi hangos próbánk is csak egy volt a felvétel előtt, az is egy másik dobossal. A rögzítésre is csak két nap jutott bokros teendőink mellett. Erre Hatolkai Máté vezényletével került sor az EVO Sound Stúdióban. Az első nap soundcheck, laza kávézás, duma, míg a dob és a basszus felment. Én közben közeli képeket készítettem mezítelen hátsómról Dávid iPadjére, míg ő a bőgőt könnyeztette, így dobva fel a kissé vontatott hangulatot. Kurva nagy poén volt, amikor a billentyűt toltam fel, és közben figyeltem Dávidka fejét, ahogy megtalálja a közel 300 képet az ánuszomról. Misi este érkezett, hogy feltegye a gitársávokkal a pontot az i-re. Második nap délutánra aztán a felénekléssel is végeztem.

 

 

Akkor mondhatjuk, hogy csípőből jött minden. Milyen volt az elkészült anyag visszhangja?

Misi: Nagyon jó volt a fogadtatása, mindenkinek tetszett, aki hallotta. Folyamatosan kérdezgetnek is, hogy mikor lesz élőben is hallható. Ezt már mi is nagyon várjuk…

 

A kérdést én sem kerülhetem el, mikor várható koncert? Illetve eddig három nótát hallgathatunk tőletek, ennél több is van a tarsolyban?

Dani: Több is van, eleve négy dal van felvéve, de eddig csak hármat tártunk a nyilvánosság elé. Nemsokára jön a kislemez kézzelfogható formában is. Így az elején elég nehéz még összeegyeztetni a dolgokat, de ha beindul, nem lesz gond ezzel sem. Klubkoncerteket tervezünk, a végső cél pedig a nagylemez.

Misi: Rajta vagyunk. Novemberben jöttek ki a számok, azóta mindenki százfelé volt, csinálta a maga dolgát, ahogy azóta is. Közben írjuk a többi nótát, Danival rendszeresen zenélünk. Még a nyári fesztiválszezon előtt mindenképp szeretnénk egy bemutatkozó koncertet összehozni.

 

Még valami, amit mindenképpen szeretnétek megemlíteni?

Dani: (Hosszas hallgatás után Misi felé.) B***d meg, annyi minden történt velünk, csak nem emlékszünk, nem?! :)

 

MaryMoss

és Máté Peti

képek: Barta Imre

Kapcsolódó:

Hosszú hétvége Gotthárd Misivel

NOW videó: String Theory

 

 

moot3

Megosztom.

Szólj hozzá