Archív

Insane 2014 02

A 15 éves jubileumát ünneplő, INSANE zenekart, 1999-ben alapították, meg Érsek Gábor és Knapp Oszkár. A 2000-s évek elején már egy megszilárdult felállással gurult tovább a banda szekere, és a kis gimnáziumi bandának induló zenekarból, mára egy országszerte elismert metál csapat lett. Ezalatt a tizenöt év alatt rengeteg mindent éltek át, tagcserék, rengeteg külföldi koncert, megkapták 2008-ban a Fonogram-díjat, nagy zenekarok előtt léptek fel. Erről beszélt nekünk most, Érsek Gábor (dob) és Tóth Bertalan (ének).

Hú, 15 év nem kevés idő. Foglald össze légy szíves a zenekar eddigi életét egy pár mondatban!

Berci: Pár mondatban eléggé nehéz összefoglalni ezt a 15 évet, mert a zenekar mindig is egy nagyon pörgős és aktív csapat volt, illetve 15 év az eléggé hosszú idő. Talán, ha számszerűen vesszük a dolgokat, akkor kiderül, hogy miről is beszélek. Az Insane zenekar az elmúlt 15 évben több mint 25 európai országban közel 1000 koncertet nyomott le, 5 nagylemezzel, 3 EP-vel rendelkezik, valamit készült 9 videoklip, illetve a következő nagy bandákkal játszottunk eddig együtt: Suicide Silence, Soulfly, Ill Nino, Pro-Pain,Texas In July, Skindred, Napalm Death, Hatebreed. A legnagyobb elismerés pedig az, hogy a 2008-as lemezünkre megkaptuk a Fonogram-díjat! Ezekből talán kiderül, hogy tényleg mennyire sok minden történt a csapattal az elmúlt 15 évben.

Érsi: Mivel én a kezdetek óta ott vagyok a bandában, így nehéz kiemelni bármit is, de az biztos, hogy voltunk fent és sokszor nagyon lent ezalatt a 15 év alatt. Voltak óriási élmények, de voltak nagyon kemény napjaink is, de összességében mindig próbálok csak a pozitív dolgokra emlékezni. Gimnáziumi zenekarként indultunk, abszolút nem terveztem/terveztünk semmit, de ez lett belőle!

Bár ennyi év alatt sok minden történik, biztosan sok sztori gyűlt össze, említs nekem egy-két „szaftosabb” történetet, ami nagyon megmaradt bennetek!

Berci: Nekem ami elsőre beugrik, az egy lett fesztiválon Saldus-ban történt még 2007-ben. Az iszonyatosan jó koncert után mindenki eszeveszett bulizásba kezdett és rengeteg italkupont kaptunk a fesztiváltól, szóval nem volt gond a mulatozással. A nagy party közepette én épp kifogytam cigiből, ezért úgy döntöttem, hogy visszatérek a buszunkhoz, hogy magamhoz vételezzek még egy kis dohányárut a táskámból és a következő kép fogadott, amikor kinyitottam az oldalajtót: egy szép fehér segg tátongott az arcomba mivel ’valaki’ éppen egy helyi hölgyet döngetett a buszban úgy, hogy közben elől ült egy rigai barátunk kutyája, hátul pedig Érsi aludt teljesen kiütve. Természetesen azonnali reklamációt kaptam, hogy mit akarok meg menjek már innen mert épp ’ügy’ van, de nekem nagyon kellett az a cigi, de ez a kép meg lesokkolt .:) Szóval villámgyorsan kikaptam a cigimet és iszonyatos röhögéssel távoztam vissza a buliba. :)

Érsi: Bennem a következő kép maradt meg: egy nyári kisebb kanyart nyomtunk, fesztiválokon,  keresztül mindenfelé Európában, majd elérkezett az utolsó állomás, Görögország. Lenyomtuk a bulit, majd még pár napot eltöltöttünk itt egy kis nyaralás miatt. Mindenki nagyon fáradt volt, mert előtte egy hét leforgása alatt 5-6.000 km-t utaztunk. Majd elindultunk hazafelé, de nem Szerbián keresztül, hanem Koszovón át. Utólag ez egy rossz döntésnek bizonyult, de hatalmas élmény is volt egyben. A hírekből ugye mindenki megretten Koszovó hallatán, de nem volt olyan vészes, mint ahogy sokan gondolják. Nálunk a problémát az jelentette, hogy bementünk az országba, majd nem tudtunk kijönni. Nem akartak kiengedni minket, pedig több határral is próbálkoztunk. Majd visszamentünk arra a határra, ahol bejöttünk és nagy nehezen kijutottunk. Közben IFOR katonákkal találkoztunk, beszélgettünk, szóval jó kis kaland volt. Majdnem 2 napig tartott így a hazaút Görögországból…

Hogyan tervezitek ezt az évfordulót a rengeteg „ünneplés” mellett?

Berci: Terveink között van, hogy belekezdjünk új dalok írásába, amibe részben már bele is kezdtünk, és ha minden jól megy, akkor remélhetőleg lemez is lesz belőle még az idén. Mivel elég sok a koncert és az egyéb elfoglaltság, ezért iszonyatosan nehéz helyzetben vagyunk dalírás szempontból, de ez nem újdonság számunkra.

Insane 2014 03

Reméljük, hogy el is készül idén, vannak már valami konkrét tervek, vagy ötletek?

Érsi: Az új album megjelenésévél kapcsolatban nem sokat tudok még elárulni. Tavaly október óta már van pár ötlet, vázlat, illetve 1-2 dal demója is elkészült. Minden attól függ, hogy majd hogyan tudunk haladni a próbákon. Jelenleg  zajlik a turné, és emiatt nem annyira tudunk a számírásra koncentrálni. Amúgy mi szeretnénk a legjobban az új anyagot, mert már jó lenne ha mindenki hallaná, hogy most épp merre tartunk. Mindenesetre nem szeretnénk semmit elkapkodni, mert a Concord The World lemezhez képest mind hangzásban, mind dalokban még jobbat szeretnénk produkálni!

Hogyan érzitek, mennyire sikerülnek eddig a bulik, hogy alakul a turné?

Berci: Pont a legutolsó koncertes hétvége után beszéltük, hogy eddig 6/6-os a turné, ami azt jelenti, hogy a 6 állomásból 6 100%-osan sikerült. Mindenhol rengetegen jöttek el a koncertekre, illetve a hangulat is mind a színpadon, mind pedig a zenekaron belül iszonyatosan jó, és ehhez párosult eddig mindenhol a fantasztikus közönség. Érsivel éppen azt beszéltük, hogy már nagyon régen nem volt ilyen itthoni turné, ami ennyire jó lett volna. Valamint volt két bulink a határainkon túl is (Temesvár, Óbecse), és ott is 3-400 ember volt a koncertteremben és tűzforró volt a hangulat. Szóval panaszra semmi okunk. :) Reméljük, hogy ez a széria megmarad az egész évre.

Érsi: Amint vége lesz az itthoni körnek, utána következik majd még egy nagyon érdekes és izgalmas kaland, mégpedig az, hogy egy elég hosszú és komoly turnénak nézünk elébe Oroszországban és Ukrajnában!

Insane 2014 01

Március 29.-én lesz egy nagyszabású koncert Budapesten, erről mesélj egy kicsit, honnan jött az ötlet, hogy ennyi vendéget hívtok?

Érsi: Pont 5 évvel ezelőtt csináltuk meg a 10 éves jubileumi bulit, és ebből ered az apropó. Ott szinte mindenkit meghívtunk, aki valaha a bandában zenélt, de most inkább arra koncentráltunk, hogy hosszabb legyen a program, és emiatt inkább kevesebb vendéget hívtunk. A fő cél az volt, hogy a másik alapító tag és ex-frontember Oszi is velünk legyen ezen az estén, illetve az őt később leváltó Bálint is. Szóval ők ketten lesznek még extrán az este fénypontjai (illetve a legendás Bécó), és tényleg csak azt tudom mondani, hogy tűkön ülve várjuk a bulit már!

Gondolom rengeteget is készültök rá, mit vártok ettől a koncerttől?

Érsi: Nincsenek nagy elvárásaink, csak jól akarjuk magunkat érezni, jó társaságban. Januárban már volt egy budapesti ilyen „bemelegítő” buli, és akkor döntöttük el, hogy lesz folytatás, egyszerűen olyan volt az egész, mintha nem telt volna ennyi idő azóta, hogy például Oszi, Bálint, Bécó már nem tagja a zenekarnak. Az egész nekünk belülről egy fantasztikus, és leírhatatlan élmény volt és abban bízunk, hogy a márciusi hivatalos pesti buli ezt még felülmúlja majd! Gyertek el sokan, nézzetek meg minket, mert ki tudja, hogy mikor lesz rá ismét alkalom, hogy így egyben lássátok a csapatot!

Szóval, mint hallottátok, lehet jönni tombolni, meg várni az új lemezt! ÁMEN!

facebook esemény itt

Zsirmon Norbert

Képek:

Az első fotó: Lengyel Dóra
Második fotó: Daos Club Official
Harmadik fotó: Mártonffy Ákos
Megosztom.

Szólj hozzá