Archív

Nyeste Lehel még csak alig öt éve tetovál és csak 24 éves, de már bezsebelt egy különdíjat a Krakkói Tattoo Expón. 2011-ben Szolnokon, 2013-ban a Budapest Tattoo Convention-ön kapott Best of Day díjat, illetve az idei BTC Best of Colour díját is, megjegyzem abszolút megérdemelten. Stílusában keveredik a graffiti, a street art és a new-school tetoválás is, egy olyan egyedi képi világot alkotva, amit Magyarországon nem igazán láttam még. Jelenleg a pesti Perfect Chaos Tattoo-ban dolgozik Oravecz Szabolccsal, itt kaptuk el egy rövid beszélgetésre.

Kezdjük az elkerülhetetlen sztenderddel, mikor jutott eszedbe, hogy te tetoválni szeretnél, és miért?

Lehel: A rajzos dolgok mindig érdekeltek, de a tetoválás csak 18 éves korom körül ütött be. Egerben kezdtem számítógépes grafikát tanulni, és akkor már nagyon tetszettek a tetoválások, nekem is lett egy és sokat szerettem volna még. Jól rajzoltam, és így jött az ötlet, hogy akár meg is próbálhatnék tetoválni. Annyira bepörgetett az ötlet, hogy egyből megvettem minden felszerelést, és elkezdtem gyakorolni otthon disznóbőrön. Az első tetkót, egy billiárd golyót magamra varrtam, aztán utána jöttek a haverok és osztálytársak, még csak egyszerűbb mintákkal.

Egerben kerültél először tetováló szalonba is?

Lehel: Igen, volt ott egy szalon, a Psychogang, ami nagyon szimpatikus volt, és gondoltam bemegyek, megkérdezem, hogy látnak-e bennem fantáziát. Nem tudtak elvállalni tanulónak, de mondták, hogy ha kérdésem van, nézzek be nyugodtan. Én meg először csak heti egyszer mentem be, aztán többször, akár lyukasórákban is, végül már minden nap. Sokszor megkértek apróságokra, szóval lassan kezdtem beépülni. :) később az egyik tetoválójuk külföldre költözött, és felajánlották, hogy dolgozzak a helyén, de még csak kisebb, egyszerűbb tetkókat csinálhattam. Nagyon sokat segítettek, itt tanultam meg, hogyan kell a gépnek járnia, milyen festékeket érdemes használni, folyamatosan fejlődtem. Már vendégköröm is kezdett kiépülni.

triceratops

Hogyan kerültél a miskolci Skin Workshopba?

Lehel: A barátnőm miskolci volt, ezért sokat jártam oda. Egy fórumon olvastam, hogy tetoválót keresnek a Skin Workshopba, és akkor már amúgy is éreztem, hogy tovább kellene lépnem, úgyhogy jelentkeztem, és végül engem választottak. Két évet dolgoztam náluk, és ott jöttek a komolyabb, nagyobb, színesebb munkák, sokkal több vendégem is lett. Velük voltam először külföldi tetováló expón, ez volt a krakkói, ahol különdíjat kaptam. Többen is dolgoztunk ott és jó barátság lett a munkából, a mai napig rendszeresen benézek hozzájuk, nemrég dolgoztam is ott egy napot.

Hogyan kerültél ide a Perfect Chaos-ba Szabihoz?

Lehel: Gondolkoztam rajta, hogy Németországba mennék dolgozni. Az egri lány, akinek a helyére kerültem a Dortmundhoz közeli NH Ink-ben dolgozott, és szó volt róla, hogy mehetnék oda. Kimentem hozzá egy időre, és egész véletlenül Szabi is vendégtetovált ott akkor. Ott ismerkedtünk meg igazán, és mikor hallotta, hogy el szeretnék jönni Miskolcról, megemlítette, hogy éppen szalont készül nyitni itt Pesten. Felajánlotta, hogy dolgozzak vele, én pedig egyből tudtam, hogy ezt akarom.

2013 január 3-án nyitottunk, és azóta dolgozunk együtt. Sok vendégem utánam jött Miskolcról, és sok budapesti is örült annak, hogy jövök, szóval egyből volt munkám is, folyamatosan gyarapodnak a vendégek.

Neked milyen Budapesten dolgozni Egerhez és Miskolchoz képest? Milyen különbségeket látsz?

Lehel: Pest nagyon más, sokkal sűrűbb, sokkal több lehetőség van, ami jobb kedvet ad mindenhez. Nagyon megszerettem Budapestet, itt megtaláltam, amit szerettem volna. A tetoválás része meg annyiból más, hogy ez egy nagyobb város és rengeteg szalon van, nagyjából annyi, mint vidéken összesen. Ott hamarabb találsz munkát, mert nincs sok szalon, de hígul is, nem olyan erős a konkurencia. Itt az emberek jobban átlátják, hogy ki mit csinál. Céltudatosabban választják ki, hogy kivel tetováltassanak, mert nagyobb a választék és a színvonal is más.

lehel3

A munkáidban erős graffitis hatások vannak. Graffitizel vagy festesz egyébként?

Lehel: Inkább rajzolok, már nem graffitizek, mióta tetoválni kezdtem. Ez eléggé megszakadt, mert nem nagyon volt olyan társaság, akikkel tudtam volna csinálni, egyedül meg nem volt kedvem. Aztán jött a tetoválás, és ebbe teszek bele minden időt és energiát. Viszont a rajzaimban és tetoválásaimban ezek a hatások visszaköszönnek, próbálják visszaadni ezt a világot. A graffiti megmarad hobbinak.

És milyen Szabival együtt dolgozni?

Lehel: Nagyon jó! Ő most először „főnök”, de ezt nem érzem, szerintem jó barátok lettünk. Más korosztály és más érdeklődése van, ahogy a tetoválásban is más irányt, a realisztikus vonalat képviseli inkább, ami nekem pont a gyengeségem, úgyhogy sokat tanulok tőle. Én inkább erős kontúrokkal, más formákkal dolgozom, ezeket ő tudja egy kicsit elnézni tőlem. A vendégeket például pont ezért nagyon könnyű elosztanunk.

Te kivel tetováltatnál vagy tetováltatsz éppen?

Lehel: Van tetoválásom Szabitól, Tyutyutól, Kerek Petitől, Csigától, Halász Norbitól, Lilitől, Galiger Tibortól, Demeter Csabitól, Tóth Jocitól, és van egy Németországból is. Olyan emberrel szeretek tetováltatni, akinek nem csak tetszik a stílusa, de közeli viszonyban vagyunk, vagy emberként is szimpatikus.

Tehát nem ragadsz le egyetlen művésznél…

Lehel: Nagyon szépen néz ki, ha valakit csak egy művész tetovál, egységes, van összhang a minták között, de ugyan ennyire szeretem, ha különbözőek, mint egy galéria. Vannak kifejezetten gyűjtők, akiknek megvannak a kedvenceik, és próbálnak mindenkitől beszerezni valamit.

Azt jól hallottam, hogy anyukádat fogod tetoválni? :)

Lehel: Igen, nyáron készül neki egy szép színes tetkó. :) Egy sci-fi téma, még nincs készen teljesen. a hangulata és a színei a régi retro sci-fi könyvek borítóját idézi majd.

És hogy jött az ötlet? Ő akarta, hogy tetováld, vagy te beszélted rá?

Lehel: Ő kért meg engem. Neki hamarabb lett tetoválása, mint nekem.

Mindig is mindenben támogatott ésszerű kereteken belül, és nagyon tetszett neki az ötlet, hogy tetoválni fogok. Bejött neki. :)

Décsy Eszter
fotó: Zsiga Pál és
Nyeste Lehel

Kapcsolódó:
NOW videó interjú: Oravecz Szabolcs
IV. Budapest Tattoo Convention
III. Budapest Tattoo Convention

Megosztom.

Szólj hozzá