Archív

beatles 5

A sorozatban magyar zenészekkel/zeneszeretőkkel fogunk végigmenni korszakalkotó, meghatározó lemezeken kortól és stílustól függetlenül. Hosszas fejtörés után szedtük össze a listát, fontossági sorrendet mellőzve, kizárólag a magunk örömére. Ezzel vitatkozni szabad, hátha tanulunk tőletek.

Ezen a héten Mészáros Gábor basszusgitáros beszél a Beatles Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band című albumáról.

 

Édesapám hozta ajándékba nagymamám 64. születésnapjára a When I’m 64 című dal miatt, utalásféleképpen. Persze, hogy egyből eltulajdonítottam a különleges, színes borítójú albumot. Már kislányként is éreztem, hogy ennek a cd-nek „súlya” van, bár akkor még – nem sejtve a mögöttes tartalmat – csak a Lucy in the Sky with Diamonds fogott meg igazán. Évekkel később értem meg rá, és nagyon meglepett, hogy mi minden köthető hozzá.

 

Sokak szerint legjobb lemezét adta ki a Beatles 1967-ben, mikor botrányaik már odáig fajultak, hogy a koncertezést is csak nem fel kellett függeszteniük. Csináltak hát egy koncertszerű, minden eddigi zenei sémát, technikát, hangszerelést, megjelenést felülmúló, a legapróbb részletekig kidolgozott albumot. Amivel aztán megint jól felkeverték az állóvizet. Grammy-díj pipa, de érkeztek a támadások is. Drogos utalások a szövegekben, különös koncepció alapján kiválogatott hírességek a borítón, misztikus, visszafelé lejátszható hangok, melyekből egy rejtett üzenet áll össze. Akárhogy is, de megrengették a világot.

 

A Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band a MINDEN, az EGÉSZ, a TELJESSÉG. Érzések és gondolatok az összes lehetséges árnyalatban megjelenítve, megzenésítve, megírva. Tudatosan vagy nem, de valahol a mai napig mindannyian ebből táplálkozunk. Ha pedig a tényleges üzenetre figyelnénk, például a Within You Without You-ban, akkor jobban megértenénk; miért vagyunk itt és mi ez az egész körülöttünk…

 

MaryMoss

 

“Beatlest először úgy kell hallgatni, hogy elfelejted azt, hogy valaha is hallottál erről a zenekarról. Kitörlöd a She Loves You-t, az Ob-la-di, Ob-la da-t, de még a Hey Jude-ot is. Aztán előveszed a Sgt. Peppers…-t, és elmélyülsz benne. Mert van hova.

 

A Sgt. Peppers… a valaha kiadott legkülönlegesebb Rock album. Ez az album emelte fel a Rockot művészi szintre. Nincs még egy ilyen album, ami ennyire sokkolhatta újszerűségével a kortársakat. Nincs még egy album, ahol ennyire természetes lenne a Rock, illetve a Komoly-, és a  Világzene szintézise. Nincs még egy album, aminek ilyen briliáns a hangszerelése. Nincs még egy album, ahol ennyire önálló történetek lennének a szerzemények, és mégis szerves egész az album. Nincs még egy album, ami  ennyire hitelesen, festené le a képeket. Nincs még egy album, ahol ennyi hangocska lenne eldugva ott hátul. Nincs még egy album, ami ekkora hatással lenne a követőkre.

 

Ha nincs Sgt Peppers…, akkor a Pink Floyd azt sem tudja, mihez kezdjen, A Night At The Opera meg sem jelenik, A Use Your Illusion pedig jóval unalmasabb.

Azt javaslom, hogy tedd magad szabaddá egy kellemes májusi péntek estére, ülj ki egy parkba, és  három órán keresztül ne hallgass mást!

Aztán jöhet a Revolver, az Abbey Road, a Magical Mystery Tour……… “

 

Mészáros Gábor

1. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band – 2:02

2. With a Little Help from My Friends – 2:44

3. Lucy in the Sky with Diamonds – 3:28

4. Getting Better – 2:48

5. Fixing a Hole – 2:36

6. She’s Leaving Home – 3:35

7. Being for the Benefit of Mr. Kite – 2:37

8. Within You Without You – 5:04

9. When I’m Sixty-Four – 2:37

10. Lovely Rita – 2:42

11. Good Morning Good Morning – 2:41

12. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (Reprise) – 1:19

13. A Day in the Life – 5:39

 

Megjelenés: 1967. június 1.

Felvétel: 1966. december 6. – 1967. április 21., EMI és Regent Sound Stúdió, London

Stílus: rock, art rock, pszichedelikus

Hossz: 39:42

Kiadó: Paraphone

Producer: George Martin

 

Eddig:

Nirvana – In Utero

AC/DC – Let There Be Rock

 

korlemz101

Megosztom.

Szólj hozzá

Le ne maradj semmiről! ;)

Kövess minket facebookon, mert kellenek a
jó arcok!
.
 NOWmagazin.hu