Archív

Calendar

dec
7
csü
Golden Boundaries @ Capa Központ @ Capa Központ
dec 7 2017 @ 6:00 du. – Már 18 2018 @ 8:00 du.
Golden Boundaries @ Capa Központ @ Capa Központ | Budapest | Magyarország

 

Kamaszkor a kortárs fotográfiában

A kiállítás megtekinthető:
2017. december 4. – 2018. március 18.
minden nap 11 és 19 óra között.
Ünnepnapokon zárva.
Kurátor: Oltai Kata
Kurátorasszisztens: Pupli Dorottya
Capa Központ

 

A kultúrtörténet mindig kitüntetett figyelemmel kísérte ezt az átmeneti szakaszt, amit kamaszkornak nevezünk. A hossza, megítélése, előjele változatos utat járt be, minden pólust érintve: a romlatlan, tökéletes gyermekkorból vezet át a megalkuvó, tisztátalan felnőttkorba vagy éppen a tudatlan, egyszerű gyermekből lesz alatta egy szellemi és lelki erővel, képességekkel megáldott felnőtt? A hanyatlást készíti elő avagy egy progresszív állapot felé mutat?
A felnőtté válás kulturálisan meghatározott, így minden társadalom igyekszik kialakítani saját normáit arról, mi gyerekes, és mi felnőttes; mi férfias, és mi nőies; mi hasznos és mi haszontalan; mi előremutató és mi retrográd. Ezek a követési módok preskriptívek, és néha egy irányba mutatnak, néha pedig szembemennek globális trendekkel. A kategóriák, természetükből fakadóan, sztereotip módon írják elő a helyes boldogulás módját, hogy hogyan lehet valakiből megfelelő állampolgár, úgynevezett teljes tagja a társadalomnak. Az ellenállás és az elfogadás közötti egyensúly életben tartása az egyik legfőbb jellemzője ennek az életszakasznak.
A kamaszkort egy pszichológiai fejlődési szakaszként és egy társadalmi kategóriaként is számon tartjuk, melyet társadalmi intézmények és rituálék foglalnak keretbe [éppen ezért nehéz, sőt lehetetlen „veszteségek” nélkül lefordítani a youth culture kifejezést]. A szociális reprezentáció erősebben jellemzi, mint bármelyik megelőző vagy ezt követő életszakaszt: az öltözködés, választott beszédmód, zenei ízlés, szubkulturális hovatartozást jelentő elemek speciális jellemzőivel összhangban a fiatalok különböző eredetű stíluselemeket olvasztanak egybe és választanak szét – olykor tudatosan, olykor csupán mintákat követve.

A kiállítás körüljárja az önkifejezés különféle megjelenési módjait, a személyes autonómia és kulturális sokszínűség keresésének kérdését, a relatív elkülönülést és az ideiglenes, esetleges összetartozásokat a serdülőkorban és fiatal felnőttkorban, valamint az úgynevezett „jelentéstérképeket”, amelyeken keresztül az egyén társas lénnyé válik. Megjelenhet különféle formákban az önállóságra ösztönzés és az önmeghatározás? És vajon ez az új individualizmus megközelíthető nemek szerinti felosztásban? Milyen módon van kódolva a fiatalság szorongása, a „semmittevés esztétikája” és az útkeresés?

Kiállító művészek:

BARAKONYI Szabolcs
Jörg BRÜGGEMANN
Siân DAVEY
Fryd FRYDENDAHL
GÁLDI VINKÓ Andrea
Anna GRZELEWSKA
Alexandre HAEFELI
HALÁSZ Dániel
KOLESZÁR Adél
Zuza KRAJEWSKA
David MESKHI
Slava MOGUTIN
Derek RIDGERS
TÓTH Márton Emil

fotó: Derek RIDGERS: Skinhead Girl / Leicester Square, 1982

További infók

feb
1
csü
Jazz Showcase @ MüPa @ MüPa
feb 1 @ 7:00 du. – Már 3 @ 11:00 du.
Jazz Showcase @ MüPa @ MüPa | Budapest | Magyarország

 

Háromnapos jazzünnep a Müpában – fiatal tehetségek és a szakma legjobbjai a Jazz Showcase-en

A hazai jazzélet krémje és legújabb tehetségei lépnek színpadra 2018. február 1. és 3. között a tizenegyedik Jazz Showcase-en, mely az évek során a közép-európai régió legjelentősebb tehetségbörzéjévé nőtte ki magát. A délutáni koncerteken kilenc pályakezdő zenekar mutatkozik be a neves hazai és nemzetközi zsűri előtt, a háromnapos jazzünnep nagykoncertjei pedig ismét színes kínálattal várják a közönséget.

Vidám fesztiválhangulat a legifjabb tehetségekkel és a műfaj legnagyobbjaival a színpadon – februárban három napra ismét jazz-szentéllyé alakul át a Müpa. Immáron tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Jazz Showcase-t, ami a régióban egyedülálló módon biztosít bemutatkozási lehetőséget a fiatal zenészek számára hazai és nemzetközi szaktekintélyek előtt. A 2008-ban indított sorozat célja nem más, mint hogy továbbtanulási lehetőséghez, lemezfelvételhez, és koncertturnéhoz segítse a magyar jazz-utánpótlást. A Jazz Showcase-en korábban bemutatkozó tehetségek mára a hazai jazzszcéna kikerülhetetlen előadóivá váltak, akik külföldön is egyre nagyobb sikereket érnek el. A hagyomány szerint idén is hazai és nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri szavaz majd a produkciókra, a közönség pedig a helyszínen és online is leadhatja voksát kedvenceire. A szakmai fődíjas, valamint a nézők választottja hamarosan újra zenélhet a Müpában, a Nemzetközi Jazznapon, illetve a Jazz 0820 program keretében.

A délutáni koncerteken kilenc pályakezdő zenekar mutatkozik be, a jazzpaletta sokszínűségét reprezentálva. A seregszemlét február elsején a meglepetések mestere, a The Best Bad Trip zenekar nyitja, őket követi a szintén kísérletező zenét játszó LightBulb, majd a tizenhét éves tehetség, Horváth Balázs lép színpadra, aki olyan mesterek szárnyai alatt tanulja a szakmát, mint Rozsnyói Péter és ifj. Szakcsi Lakatos Béla.  Az esti koncerten a hazai fiatal jazzgeneráció meghatározó alakja, Tálas Áron lép a Fesztivál Színház színpadára. A huszonhét éves zenész néhány éve még a Jazz Showcase délutáni fellépői közt mutatkozott be, most pedig már Pat Metheny kedvenc gitárosával, Mike Morenóval hallhatjuk.

Február 2-án a jazz-éneké lesz a főszerep: a rutinos fellépőnek számító WindSingers a capella együttes gazdag jazzrepertoárral érkezik. Őt követi a fiatal magyar énekes generáció különleges hangú tehetsége, Kalmár Panni és triója, majd a Vintage Dolls formáció lép színpadra. A csapatot olyan ragyogó énekesnők alkotják, mint a Shure Montreux Jazz Voice Competition döntőse, Munkácsy Eszter, a szövegíróként is aktív Nagy Lili, valamint a saját kvartettjével a Marosvásárhelyen rendezett Youth Jazz Competiton különdíját elnyerő Szász Ágnes. A nap zárásaként a magyar jazzélet meghatározó személyiségei – többek közt Babos Gyula, Szakcsi Lakatos Béla, Balázs Elemér és Tony Lakatos – tisztelegnek a húsz éve elhunyt legendás gitáros, Zoller Attila emléke előtt.

A szombati zárónapon a Coquette Jazz Band időutazásra hív: a ’30-as, ’40-es éveket varázsolja a közönség elé táncra csábító swingzenével, és a dixieland revival korszakának megidézésével. A formáció az utóbbi években sikerrel szerepelt Európa neves jazzfesztiváljain, köztük a bécsi Jazzlanden is. A Choose Cheese izgalmas hangzását a jazz különböző ágazatai, sőt más műfajok is formálják: mainstream, avantgárd és free jazz, blues, magyar népzene, illetve kortárs és klasszikus zene. Virtuóz improvizációk, dallamos témák, modern ritmikai elemek, és változatos harmóniavilág jellemzi az Antal Gábor Trió játékát, amelyben a klasszikus jazztrió hangzása keveredik a modernebb, fúziós jazz világával.

A zárónap koncertjét – amely előtt fény derül a Jazz Showcase díjazottjainak névsorára – a hazai jazzélet egyik karakteres alakja, a szaxofonos, komponista Bacsó Kristóf és együttese, az ezúttal Gilad Hekselmann New Yorkban élő izraeli gitárossal kiegészült Triad adja.

További információk

A Müpa – első látásra kampány egyszerre mutatja be a Müpa sokszínű programját és hozza közelebb a nézőkhöz a 2017/18-as évad előadóival, az izgalmas, új műfajokkal való első találkozás megismételhetetlen élményét. Az augusztustól a Müpa közösségi csatornáin nyomon követhető sorozat olyan videókból áll, amelyek a nézők kendőzetlen őszinteségű reakcióit örökítik meg egy-egy műfajjal és produkcióval kapcsolatban. A Tálas Áron Trió koncertjéhez kapcsolódó videói itt tekinthető meg:

The Best Bad Trip
2018. február 1. 16:00 – 17:00
Átrium (Előcsarnok)

Közreműködők: Velsz Kristóf, gitár; Csernovszky Márton, basszusguitár; Kapusi Viktor, szaxofon, billentyűs hangszerek; Hegedűs Benedek, trombita; Gasner Márk, dob, ütőhangszerek
További információk

LightBulb
2018. február 1. 17:00 – 18:00
Zászlótér

Közreműködők: Borbényi Dániel, gitár; Szentgallay György, basszusgitár; Kovács Miklós, dob; Vidákovich Izsák, szaxofon
További információk

Horváth Balázs Trió
2018. február 1. 18:00 – 19:00
Átrium (Előcsarnok)
Közreműködők: Horváth Balázs, zongora; Jónás Géza, bőgő; Jónás Fülöp, dob
További információk

A Tálas Áron Trió és Mike Moreno
2018. február 1. 20:00 – 22:00
Fesztivál Színház
Közreműködők: Tálas Áron, zongora; Barcza Horváth József bőgő; Gyárfás Attila, dob
További információk

Wind Singers
2018. február 2. 16:00 – 17:00
Átrium (Előcsarnok)
Közreműködők: Vers Dóra, Fedor Zsófia Anna, szoprán; Törőcsik Hanna, alt; Nagy-György Márton, tenor; Magyaróvári Viktor, basszus
További információk

Kalmár Anna Trió
2018. február 2. 17:00 – 18:00
Zászlótér
Közreműködők: Kalmár Panni, ének; Tóth Mátyás, gitár; Mester Dániel, szaxofon
További információk

Vintage Dolls
2018. február 2. 18:00 – 19:00
Átrium (Előcsarnok)
Közreműködők: Munkácsy Eszter, Nagy Lili, Szász Ágnes, ének; Bartha Mátyás, zongora; Szabó Illés, gitár; Bögöthy Ádám, nagybőgő; Cseh Balázs, dob
További információk

In memoriam Zoller Attila
2018. február 2. 20:00 – 22:00
Fesztivál Színház
Közreműködők: Babos Gyula, Balogh Roland, Fenyvesi Márton, László Attila, Pusztai Antal, gitár; Oláh Krisztián, zongora; Barcza Horváth József, bőgő; Balázs Elemér, dob
További információk

The Coquette Jazz Band
2018. február 3. 16:00 – 17:00
Átrium (Előcsarnok)
Közreműködők: Elina Viluma, ének; Hofecker Dániel, trombita; Milos Milojevic, szaxofon, klarinét; Papp Mátyás, harsona; Bartha Mátyás, zongora; Hofecker Mátyás, nagybőgő, Oleg Markov, dob
További információk

Antal Gábor Trió
2018. február 3. 18:00 – 19:00
Átrium (Előcsarnok)
Közreműködők: Antal Gábor, zongora; Szentgallay György, basszusgitár; Fekecs Ákos, dob
További információk

A Bacsó Kristóf Triád és Gilad Hekselman
2018. február 3. 20:00 – 22:00
Fesztivál Színház
Közreműködők: Bacsó Kristóf, szaxofon, effektek; Tzumo Árpád, billentyűs hangszerek, Juhász Márton, dob
További információk

Müpa

A Müpa Magyarország egyik legismertebb kulturális márkája és egyik legmodernebb kulturális intézménye, mely egyedülálló módon fogja össze a különböző művészeti ágakat: helyet ad komoly- kortárs, könnyű-, jazz- és világzenének, operának, új cirkusznak, táncnak, irodalomnak, filmnek egyaránt. A Müpát 2005-ben azért hívták életre, hogy magas színvonalú, minőségi kulturális eseményeket nyújtson széles és igen változatos közönség számára különböző műfajokban. Az intézmény alapvető feladata – a hazai és európai művészeti hagyományok tiszteletben tartásával – az új irányok és irányzatok bemutatása és közérthetővé tétele, úgy az ínyenc, mint a szélesebb közönség számára is befogadható, magas szintű élmény megteremtése. A Müpa a hazai és nemzetközi élvonalba tartozó művészek előadásain túl új művek létrehozását kezdeményezi és támogatja. Kiemelt szerepet játszik a nemzetközi kulturális kapcsolatok ápolásában, a hazai kulturális célok megvalósításában, illetve a magyar előadóművészek nemzetközi megismertetésében. Tevékenysége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a jövő nemzedékének fiataljai is egyre szélesebb körben váljanak tudatos kultúrafogyasztó felnőttekké. Mindezt inspiráló, párbeszédet generáló, kérdéseket felvető művészeti eseményekkel és szolgáltatásokkal, az élményre, kreativitásra és interakcióra építő újszerű programok bemutatásával teszi.

feb
22
csü
TOLDI Live // The Anahit / Sophie Hard / Nunki Bay Starship @ Toldi Klub
feb 22 @ 10:00 du. – feb 23 @ 1:00 de.
TOLDI Live // The Anahit / Sophie Hard / Nunki Bay Starship @ Toldi Klub | Budapest | Magyarország

 

Február utolsó csütörtökén három női fronttal támadó formáció veszi birtokába a Toldi színpadát, és tolják az r&b-t, a jazzt meg a reppet.

? Na de kik lépnek fel ?
x Sophie Hard aka. Kemény Zsófi / https://youtu.be/6nd_TtqoBCo
The Anahit / https://youtu.be/KfueVcTDjbA
Nunki Bay Starship / https://youtu.be/Aj3z9nGx0Vg

? Mindezt mennyiért ?
500ft

facebook event

feb
24
szo
Kéknyúl @ Instant @ Instant
feb 24 @ 8:00 du. – 11:00 du.
Kéknyúl @ Instant @ Instant | Budapest | Magyarország

 

A téli álom után évet indítunk! Kéknyúl koncert az Instantban.
Come on 2018!

Jegyek:

Elővételes jegyek kaphatók a Tixa.hu oldalán

Elővét :1.500
Helyszín: 2.000

facebook event

feb
26
hét
Szövegaláfestő a Refuge-ban – Fehér Renátó kedvenc lemeze @ Refuge
feb 26 @ 7:00 du. – 10:00 du.
Szövegaláfestő a Refuge-ban - Fehér Renátó kedvenc lemeze @ Refuge | Budapest | Magyarország

 

A Szövegaláfestő órarendje a jó öreg A-hét/B-hét vonalát követi, egyszer az éterben, egyszer élőben.

Minden második hétfőn ismert írókkal, költőkkel hallgatjuk meg kedvenc lemezüket élőben, beszélgetünk a dalokról, a zene életükben betöltött szerepéről, az irodalom és zene kapcsolatáról.

Ezen a hétfőn Fehér Renátó költő, kritikus kedvenc lemezét hallgatjuk meg. Garázsmenet c. kötete 2014-ben jelent meg a Magvetőnél, de gyanúsan egy-két új verssel is meglep minket, miközben kellemes italokat fogyasztunk és hogy mit hallgatunk, egyelőre legyen titok.
Gyertek el, hallgassuk meg együtt!

Kérdez: Kellermann Viktória gyaloglás-junkie polonista
Kezdés: 19:15

A váltás vasárnapokon fiatal írók és költők olvasnak fel a Tilosban DJ Sanyi zenei imprójára, lessétek meg a további programokat itt.

Tavaly rendhagyó és stílusteremtő programsorozatot indított a legkellemesebb hétfő estékre a FISZ Fiatal Írók Szövetsége, ami igen gyorsan népszerű hétindító kikapcsolódássá vált. Természetesen az új évben is folytatódik, új szerzőkkel, új lemezekkel. Hallgassunk együtt irodalmat és zenét!

A tavasszal nyílt Refuge igazi kulturális és gasztronómiai menedék a Kertész utcában, ahol minden második hétfő estén az irodalom és zene fúziójáé lesz a főszerep. Az órarend a jó öreg A-hét/ B-hét vonalát követi jövőre is, ám egy apró változással.

Az egyik héten vasárnap délutánonként a FISZ beveszi a Tilos rádió stúdióját, ahol DJ Tilos Sanyi zenei improvizációval fest fiatal költők és írók szövegei alá. Megannyi remek novella és vers kiállta már a stúdiópróbát, hallgassátok ti is vasárnaponként 13:30-tól 15:00-ig. Idén először Szerényi Szabolcs olvas majd nagysikerű első kötetéből, az Éhségből január 7-én, őt Kopcsányi Lilla mély, bensőséges versei követik majd január 21-én.

A váltás hetek hétfő estéit töltsük együtt a Refuge-ban! Ismert írók és költők hozzák el rengeteg agyalás után kiválasztott kedvenc lemezüket, hogy együtt hallgassuk meg velük, és közben elmeséljék, milyen a kapcsolatuk a zenével, miért éppen az adott lemezt hozták el, és hogyan hatnak a dallamok az írásaikra. Babiczky Tibor, Peer Krisztián, Totth Benedek, Potozky László és Dragomán György után az évet Győrfi Kata költő indítja január 15-én, aki egyenesen Bukarestből érkezik a kényelmes fotelekbe, hogy saját zenéiről meséljen. Februárban pedig Zilahi Anna és Fehér Renátó ingerli a füleket és nyílik meg egy új oldaláról.

A lejátszógombot megnyomja és kérdez Décsy Eszter, a NOWmagazin főszerkesztője.

Szerényi Szabolcs
Győrfi Kata kedvenc lemeze
Kopcsányi Lilla
Zilahi Anna kedvenc lemeze
Fehér Renátó kedvenc lemeze

A műsort és a programsorozatot támogatja a FISZ Fiatal Írók Szövetsége, a NOW Books & Music és a NOWmagazin.hu.

facebook event

Milky Chance koncert | Barba Negra – The Blossom Tour 2018 @ Barba Negra Music Club
feb 26 @ 8:00 du. – 11:00 du.
Milky Chance koncert | Barba Negra - The Blossom Tour 2018 @ Barba Negra Music Club | Budapest | Magyarország

 

Az elektronikával gazdagon fűszerezett folk rock szcéna egyik legismertebb, és legjobb európai képviselője, a német Milky Channe újabb hazai látogatásra készül és 2018. február 26-án a Barba Negra színpadán ismét élőben szólalnak meg azokat a bizonyos fülbemászó dallamok!

A Milky Chance egy igazi zenei sikertörténet, hiszen a 2012-es alakulások után egy évvel már egész Európa a „Stolen Dance”-t dúdolta, de a csapat nagyon gyorsan egyértelművé tette, hogy nem csak egyszámos zenekarról van szó, és sok száz hangulatos koncerttel és olyan számokkal, mint a „Down by the River” vagy a „Coccoon” bizonyították, hogy elképesztően értik a módját a fülbemászó dalok írásának.

Budapestre a 2017 márciusában megjelent, már Antonio Greger gitáros aktív közreműködésével elkészült, Blossom című második albuma körútjával érkezik majd a zenekar, tehát sok új számra készüljetek, de természetesen az első korong kedvenceit sem fogják hanyagolni a német srácok. Egy szó, mint száz, melegítsétek a hangszálaitokat és táncos lábaitokat, mert egy nagyon hangulatos télbúcsúztató éjszakát kapunk február végén a Barba Negrában.

Jegyárak:
Elővétel 1.: 7990 Ft – december 9-ig
Elővétel 2. és a helyszínen: 9990 Ft
Online elővétel

Személyes elővétel itt, vagy a Barba Negra jegypénztárában

facebook event

feb
27
ked
Havizaj#107 @ Kék Ló
feb 27 @ 8:00 du. – 10:00 du.
Havizaj#107 @ Kék Ló | Budapest | Magyarország

 

Az est folyamán két különböző formációban láthatjuk/hallhatjuk General Arca-át, ki előbb Kovács Emesével készít közös performance-ot, majd a Stigmatic Destruction-nal száll be egy közös jammelésbe.

General Arka más néven Arkajolie kísérleti zenész, szabadimprovizációs előadóművész jelenleg Budapesten él, a Hongkongi Floating Projects collective tagjaként. Sajátos énektechnikáját szűrőkön torzítókon át élvezheti a közönség, emellett ütőhangszerekkel, és konceptuális performansz elemekkel dolgozik, így vegyítve a szabad improvizációt az ős-, harcművészetekkel.
Olyan zenészekkel és táncosokkal dolgozott már együtt, mint Lars Akerlund, Caligine, DJ Kimchi, Dennis Wong, Takayuki Kato, Yoshimoto Yumiko, Kimura Yu, Takeda Kenichi, Liu Fangyi és Lee Shi-Yang.

Kovács Emese táncos, a Budapest Kortárstánc Főiskolán, majd a brnoi JAMU-n tanult. Előadóként és alkotóként alapítótagja és állandó művésze a Ziggurat Projectnek, melynek fő fókuszában az interdiszciplináris tér-szenzitív előadások állnak. Továbbá az L1 Egyesület tagja.

A Stigmatic Destruction Rovar17 és Syporca Whandal új zenei projectje. Home made DIY hangszereken zenélünk, a mechanikus optikai-fizikai törvényeken alapuló hangszer-objektek linearitását torzítjuk a rituális örvénybe. A bárányok isteneiként az ösztön homályban manifesztáljuk a ki nem mondható szubsztanciát, az iszap mámorába hintjük a luciferi kétkedés magvait. A penészes falak omló állandósága tövébe zuhanva álmunk, hogy otthon vagyunk, esti imánk: a trónra csak ember szülhet Istent!

facebook event

Már
2
pén
Son Lux – Dürer Kert @ Dürer Kert
Már 2 @ 7:00 du. – 11:00 du.
Son Lux - Dürer Kert @ Dürer Kert | Budapest | Magyarország

 

A Son Lux két évvel ezelőtti teltházas koncertje után friss lemezével varázsol el bennünket álomszerű, semmihez sem fogható filmzenéjével március 2-án, a Dürer Kertben.

A Son Lux egy hatalmas, bekategorizálhatatlan álom, amit Ryan Lott, Los Angeles-i zeneszerző és két zenésztársa, Rafiq Bhatia és Ian Chang keltenek életre – immáron mindhárman szerzőként is. A Son Lux a post-rocktól az elektronikus popig terjedő hatalmas halmazokból faragja ki néha monumentális, máskor lehelet finom dalait, amelyek mindegyike olyan, mintha egy álomszerű film zenéje lennének.

Nem csoda, a Son Lux eredetileg Ryan Lott szólóprojektjét fedte, aki zeneszerzőként nemcsak reklámok, de filmek zenéjét is írta. A Son Lux „igazi zenekarrá” a Lanterns c. harmadik lemez turnéjakor vált, amikor az addig csak háttérzenészként szolgáló Bhatia és Chang állandó partnereivé váltak Lottnak, így a Bones megjelenésekor már a kreatív munkából is kivették a részüket.

Ahogy a most megjelenő Brighter Woundsban is, ahol ezúttal az univerzálisabb témákat személyesebb gondolatokra cserélték: Lott a lemez írása közben vált édesapává és vesztette el egyik legjobb barátját rákban. Ezek a dalok mindenre kiterjednek: benne van a múlt homálya, a fájdalom a még jelenlévő veszteségtől, de ott cseng benne a szorongás és a remény keveréke is a jövővel kapcsolatban.

Megfoghatatlan univerzumuk nemcsak a hallgatók, hanem a zenész kollégák figyelmét is megragadja, de egyéni kreativitásuk is kiapadhatatlan: Lorde feldolgozta Easy c. számukat, dolgoztak többek között Woodkiddel, Moses Sumneyval, Lott zenét szerzett a The Disappearance of Eleanor Rigby és a Paper Towns c. filmekhez és Chang is elindította szólókarrierjét. Most pedig legfrissebb alkotásukkal, a Brighter Wounds dalaival kápráztatnak el bennünket ismét, március 2-án, a Dürer Kertben.

Jegyvásárlás

facebook event

Már
3
szo
Indigó “Salt” lemezbemutató, + Shaibo @ A38 @ A38
Már 3 @ 8:00 du. – 11:00 du.
Indigó "Salt" lemezbemutató, + Shaibo @ A38 @ A38 | Budapest | Magyarország

 

Indigó lemezbemutató az A38 Hajó Kiállítóterében!

Indigó zenéje az art-pop, a progresszív jazz és az elektronika találkozásából születő izgalmas zenei utazás. Műfaji sokszínűségét az érzelmes dallamok, a személyes szövegek és a pillanatot megragadó improvizáció egységesíti. Az Indigó Palágyi Ildikó gyermekkori becenevéből vált alkotói névvé. A fiatal énekes-dalszerző egyedi, érzékeny megszólalását Bartók Vince, Gyémánt Bálint és Szabó Dániel Ferenc sokoldalú és lendületes hangszerjátéka teszi teljessé. A zenekar ezen az estén mutatja be “Salt” című debütáló nagylemezét, mely először az A38 közönsége számára lesz kézbe vehető.

Indigó a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-ének szakán diplomázott, jelenleg a mesterképzés végzős hallgatója. 2016 óta az ELTE-BGGYK zeneterapeuta képzésének óraadó tanára, ahol Ének pedagógia és improvizáció tárgyat oktat. 2015 tavaszán hívta életre saját dalait játszó formációját. 2016-ban meghívást kapott a Müpa Jazz Showcase fellépői közé, azóta rendszeresen hallható a hazai klubokban és fesztiválokon.

Palágyi Ildikó ‘INDIGÓ’ – ének, looper
Gyémánt Bálint – gitár
Bartók Vince – basszusgitár
Szabó Dániel Ferenc – dob
Vendég: Ávéd János – szaxofon

Az estét a Shaibo vezeti fel.
A Szigeti Zsófia (ének) által 2015-ben alapított formációt négy fiatal, de profi zenész alkotja; Cseh Péter (gitár) Nyitrai Péter (basszus gitár), Klausz Ádám (dob). Amellett, hogy több regiszterből táplálkozó, kifinomult zenét játszanak, egy olyan kollektíva, akiknél a zenekar tagjai közt cirkuláló pozitív energia menthetetlenül átragad a közönségre. Összehasonlíthatatlan, egyedi hangzásvilágukban az alkotói flow kapja a legnagyobb szerepet. A 2016-ban megjelent Corralium EP óta is folyamatosan ontják magukból az új dalokat, első nagylemezük idén májusban jelenik meg.

Jegyárak:
– elővételben: 1200.-Ft
– a koncert napján és a helyszínen: 1500.-Ft
Jegyvásárlás

A lemez a koncert után kedvezményes, 2000.-Ft-os áron vásárolható meg.

19.00 Kapunyitás
20.00 Shaibo
21.00 Indigó

facebook event

Már
4
vas
Marco Mendoza Band @ BackStage Pub
Már 4 @ 8:00 du. – 11:00 du.
Marco Mendoza Band @ BackStage Pub | Budapest | Magyarország

 

Az örökmozgó basszusgitáros, Marco Mendoza idén is két alkalommal látogat el hazánkba, és a sikert sikerre halmozó The Dead Daisies formáció mellett saját zenekarával is fellép Budapesten. Új albumának turnéja március 4-én érkezik meg fővárosunkba. Viva La Rock!

A Whitesnake, Ted Nugent, Thin Lizzy zenekarok egykori basszusgitárosa március 4-én tér vissza Budapestre triójával, hogy az épp a napokban megjelenő szólóalbumának dalait is bemutassa a tavaly ősszel már sikeresen letesztelt BackStage Pub színpadán. A kiváló énekes-basszusgitáros hét év után készítette el új, harmadik nagylemezét, ami „Viva La Rock” címmel jelenik meg március első napjaiban.

„A dalok nagy részét Koppenhágában a Medley Stúdióban rögzítettem Søren Andersen barátommal. Nagyon jók lettek! Ezzel egyidejűleg szerettem volna megemelni a kalapom olyan bandák és zenészek előtt, akik velem tartottak a pályám során. Ted Nugent és Derek St. Holmes klasszikusát, a Hey Baby-t is feldolgozom a lemezen. A Chinatown pedig egy tisztelgés a Thin Lizzy előtt, ahol magam is eltöltöttem néhány turnézással és lemezfelvétellel telt évet. Összességében elégedett vagyok az eredménnyel, Søren és én kiválóan tudunk együtt dolgozni. Nagyon produktív időszak volt ez, remélem nektek is tetszeni fog, amit összehoztunk.”

Az idei turnén a dán Blended Brew zenekar melegít be Marco Mendoza koncertjeire, így a budapesti bulira is érdemes lesz időben érkezni. Este nyolckor kezd a fiatal csapat. Kedvcsinálónak friss videójuk: Open Ocean.

Jegyek elővételben kaphatók a TIXA.HU online rendszerében és a koncert napján személyesen a helyszínen, 3900 Ft-os áron. A helyszín kapacitása (~150 fő) miatt is érdemes időben beszerezni a jegyeket!

Marco Mendoza – basszusgitár, ének
Michael McCrystal – gitár, vokál
Kyle Hughes – dob

Kapunyitás – 19:00
Blended Brew – 20:00
Marco Mendoza Band – 21:00

Jegyvásárlás:
www.tixa.hu/lots-music
CDPince
Kedvezményes – 3200 Ft (első 50 db) // ELFOGYOTT!
Normál – 3900 Ft

facebook event

Már
8
csü
Radioaktív – monodráma Marie Curie élete alapján @ JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház
Már 8 @ 8:00 du. – 10:30 du.
Radioaktív - monodráma Marie Curie élete alapján @ JURÁNYI Produkciós Közösségi Inkubátorház | Budapest | Magyarország

150 éve született a kétszeres Nobel-díjas Marie Sklodowska-Curie

„Mélyen tisztelt Madame Curie,

ne nevessen ki, amiért anélkül írok Önnek, hogy lenne bármi okos mondanivalóm. De annyira felháborít, ahogy Önnel bánnak, hogy muszáj valahogy hangot adnom az érzéseimnek. Meggyőződésem, hogy Ön következetesen figyelmen kívül hagyja ezeket a barmokat. Meg kell mondjam, csodálom az intellektusát, motiváltságát és becsületességét, és szerencsésnek tartom magam, hogy megismerhettem Önt Brüsszelben. Igazi öröm, hogy olyan személyiségek vannak köztünk, mint Ön vagy Langevin, akikkel kiváltságos dolog kapcsolatba kerülni. Ha pedig ezek a barmok továbbra is Önnel lesznek elfoglalva, ne olvassa azt a moslékot, hanem hagyja meg azoknak a nyomorultaknak, akiknek fabrikálták.

Baráti üdvözlettel,

A. Einstein.”

Marie Curie, a nő, az anya, a tudós, akit a tudomány történetében egyedülállóan kétszeres Nobel-díjjal tüntettek ki, egyszer a kémia, egyszer pedig a fizika területén.

A Sorbonne első női professzora, aki férje halála után átvette katedráját és pontosan ugyanott folytatta az óráját, ahol a tragikus balesetben elhunyt Pierre Curie abbahagyta.

RADIOAKTÍV

Milyen nő is lehetett ő?

Hogyan volt minderre képes? Különleges érzékenységét hogyan leplezte zárkózottságával, munka iránti elkötelezettségével úgy, hogy közben olyan eredményeket ért el amelyek megváltoztatták a fizika és kémia addigi álláspontját az anyagokkal kapcsolatban?

Nő. Anya. Tudós.

Marie Curie – akár a tudomány, akár a magánélet felől nézzük – úttörő személyiség volt, története pedig sok szempontból a századforduló és a 20. század története.

Előadja: Gyöngy Zsuzsa

Látvány: Kovács Dániel Ambrus
Dramaturg: Bíró Bence
Jelmez: Tóth Hajnalka
Fény: Böröcz Ádám
Hang: Somorjai Márton

Rendező: Kovács Dániel Ambrus

További infók

Jegyvásárlás

Már
10
szo
Run Over Dogs / Junkie Jack Flash @ Akvárium Kishall @ Akvárium Klub
Már 10 @ 7:30 du. – 11:00 du.
Run Over Dogs / Junkie Jack Flash @ Akvárium Kishall @ Akvárium Klub | Budapest | Magyarország

 

Március 10-ére összefújja a szemetet a szél, az Akvárium KisHallba.
A zenekar első 2018-as klubkoncertjét egy bomba konstellációval indítja. A Run Over Dogs attitűdöt a Junkie Jack Flash erősíti. Tehát, ha egy tisztességes tavasz eleji rock koncertre vágytok, a jegyeket elővételben már január 24-e szerdától megválthatjátok!

Vendég: a látványos, és ötletes klipjeiről méltán híres Solidmen zenekar!

Jegyek:
SuperEarly: 1200HUF (40db) < január 24. szerdától
Early: 1500HUF
Helyszín: 1800HUF

További infók hamarosan!

facebook event

Már
11
vas
Szerb séta – Szentendrén @ Szentendre
Már 11 @ 9:00 de. – 8:00 du.
Szerb séta - Szentendrén @ Szentendre | Szentendre | Magyarország

 

Egész napos szerb (és balkáni) séta SZENTENDRÉN, valamint a különleges helyi látnivalók felfedezése a Szerb Egyházi Múzeum munkatársainak és az Experience Balkan (Balkan Calling Egyesület) vezetőinek kalauzolásában.
Élménynapunk során “egy másik oldalról” fedezheted fel Szentendrét, történetét, dicsőségét, híres embereit, illetve betekintést kapsz a balkáni népek életébe, megismerheted épített emlékeit, múltját, életét, titkait, hagyományait.
Programunk második felében – délszláv élőzenével kísért – közös szerb / balkáni ebéden veszünk részt. Beszélgetünk, mesélünk, ismerkedünk, barátkozunk.

Időpont: 2018. március 11. (vasárnap)
Jelentkezési határidő: 2018. január 15.
További információ, részletes program és jelentkezés: balkan.calling@gmail.com vagy zoltan@experiencebalkan.com

facebook event

További infók és részletek (PDF):
2018. március 11. – Szerb séta Szentendrén

Már
16
pén
All But One / Counter Clockwise / Harrisons / Tiansen @ Dürer Kert @ Dürer kert
Már 16 @ 7:00 du. – 11:59 du.
All But One / Counter Clockwise / Harrisons / Tiansen @ Dürer Kert @ Dürer kert | Budapest | Magyarország

 

All But One

A budapesti székhelyű, de nemzetközi banda zenéjében ötvözi a melodikus modern metalt a poppos énekkel, és sajátos, a zenekarra jellemző gitárfutamokkal teszi egyedivé a hangzásvilágot.
A több mint egy éves aktív időszakuk alatt kiadták Square One című első nagylemezüket a német Lifeforce Records gondozásában, valamint a Rising Talent Agency segítségével egy önálló Európa turnén is részt vettek. Az útra elkísérte őket a Mihaszna Filmes Nagy Viktor barátjuk, és az itt készült felvételekből, illetve pár teltházas budapesti koncert anyagaiból született egy utánozhatatlan hangulatú roadmovie, ami egyúttal a zenekar negyedik videoklipje. 
A zenekar jelenleg egy új albumon dolgozik, valamint hamarosan kiad egy single-t, egy új videoklip kíséretében, amit ezen az estén hallhat először élőben a nagyérdemű.

Counter Clockwise

A Counter Clocwise egy hardcore elemekkel tűzdelt skatepunk zenekar, alakulása 2015 szilveszterére tehető, egy komolyabb alkoholos megzuhanás alkalmával. Még ebben az évben rögzítették első, egyetlen egy dalt tartalmazó kislemezüket “I” Single néven, ami a kezdéshez képest nagy nézettséget kapott. Év végén ismét stúdióba vonultak, így 2016 év elején megjelent a “Dobozok EP” című, 3 számot tartalmazó kislemez.
2016 őszén ismételten felvétel következett, 2 szám jelent meg “Soha többé EP” címmel. Az erre forgatott videó ismét sikert aratott a közönségben, a klip nézettsége folyamatosan növekszik azóta. 2016 őszén kezdtek a srácok koncertezni, azóta az ország több városában játszottak.
2017 márciusában megjelentettek egy dalt ami a következő hanganyag lett a sorban, egy Petőfi Sándor vers megzenésítését. Ez a nóta elég komoly figyelmet kapott, így ennek a szellemiségében állt neki a kvartett felvenni a 2017 végére megjelent “Látszatfoltok” című nagylemezt.

HARRISONS

A budapesti székhelyű Harrisons 2015. végén egy véletlen banki “tranzakció” eredményeként alakult meg. A metál, pop, rock és post-hardcore zenei vonulatot képviselő srácok 2016. májusában mutatkoztak be Every minute című számukkal, melyhez a szolnoki reptéren image klipet is forgattak. A zenekar kezdeti hangzásvilágának mérföldköveként megjelent a The circle is over EP.
2017. őszén/telén a saját szervezésű koncertek mellett az Alvin és a Mókusok vendégeként színesítették a hazai klubok zenei palettáját, ahol az EP dalai mellett már néhol elborult elektronikus elemekkel bővített új hangzásból is ízelőtt nyerhetett a közönség. Jelenleg lázasan folynak a debütáló lemez munkálatai, mely a tervek szerint idén ősszel jelenik meg.

Tiansen

A Tiansen zenekart 2016 végén alapította Rado Éden, Süli Tamás és Mihalik Dávid, akik a Kőbányai Zenei Stúdió jelenlegi hallgatói. Hangzásvilágban leginkább a Swancore stílus inspirálta őket, amit az amerikai Dance Gavin Dance zenekar képvisel. A Stílus lényegében a progressive rock zene elemeit vegyíti egy cseppnyi metalcore-ral, bonyolult gitártémákkal, és dallamos fülbemászó énekkel. Ez alapján kezdték el a közös demozást.
A következő év elején csatlakozott hozzájuk Bártfai Zsolt, gitáros, aki közelebb hozta őket a kívánt stílushoz.�Sok keresés után, nyáron találtak rá basszusgitárosukra, Lakatos Mikire egy zenetáborban. Ekkor a csapat teljes lett, és a közös demozások, és próbák eredményeként számos saját dal született. Augusztus végén úgy döntöttek, hogy közösen stúdióba vonulnak a Stray Heart Recordsba. Végül 2017 október 11.-én megjelent egy image klippel a Rewind c. debütáló daluk, amely nagyon sok pozitív visszajelzést kapott!

Mindenkit szeretettel várunk a 041-es teremben!

Kapunyitás: 19:00
Jegyek helyszínen: 1200 Ft

facebook event

Dühöngő ifjúság @ Belvárosi Színház
Már 16 @ 7:00 du. – Már 17 @ 10:00 du.
Dühöngő ifjúság @ Belvárosi Színház | Budapest | Magyarország

 

2018. március 16-án, a Belvárosi Színházban mutatják be John Osborne világhírű klasszikusát, a Dühöngő ifjúságot, Nádasdy Ádám fordításában, Znamenák István rendezésében, Szabó Kimmel Tamás, Kovács Patrícia, Ötvös András, Járó Zsuzsa és Papp János szereplésével. A téma ismerős: mennyire kell és hogyan lehet megfelelni a társadalmi elvárásoknak, mit tehetnek a lázadó fiatalok azért, hogy változtassanak a számukra nehezen elfogadható társadalmi körülményeken. A bemutató aktualitását az adja, hogy ami egykor a huszonévesek problémája volt, mára későbbre kitolódott, és sokan még harminc fölött is céltalanul keresik a fogódzót az egyre idegenebb világban.

A főhős, Jimmy Porter (Szabó Kimmel Tamás) jazz trombitás, aki sokat vár az élettől, és képtelen elfogadni a társadalmi elvárásokat: nem akar beletörődni, hogy rá is  a rettegett középosztálybeli életmód várhat. Felesége, Alison (Kovács Patrícia) viszont gazdag középosztálybeli lány, és apja (Papp János) elvei mentén egyre kevésbé érti meg a fiút, akinek szabad szellemébe egykor beleszeretett. A közös lakásban velük él a jó barát, Cliff (Ötvös András), aki afféle humoros villámhárítóként tompítja a néha csapkodó villámokat.  Ezek a villámok még viharosabban csapkodnak, amikor megérkezik Alison régi barátnője, Helena (Járó Zsuzsa).

Osborne saját házasságának élményeit írta meg – alig több mint két hét alatt – ebben a forradalmi művében, mely egy csapásra ismertté és népszerűvé tette őt az egész világon. Először jelentek meg a színpadon a dühös fiatalok, akik új elvárásokkal, új problémákkal és új hangon szóltak hozzá a világhoz. A színdarab hamar klasszikussá vált, több filmes feldolgozást és számtalan színpadi felújítást megélt.

Szereplők: Szabó Kimmel Tamás, Kovács Patrícia, Ötvös András, Járó Zsuzsa, Papp János

Stáb:
Díszlet – Znamenák István
Fordító – Nádasdy Ádám
Jelmez – Cselényi Nóra
Dramaturg – Zöldi Gergely
Grafika – Csáfordi László
Rendező munkatársa – Kovács Henrietta
Rendező – Znamenák István
Producer – Orlai Tibor

Márciusi előadások: 2018. március 16.,17., 23. 19 óra, Belvárosi Színház

Jegyvásárlás

facebook event

Fu Manchu @ A38 @ A38
Már 16 @ 7:00 du. – 11:00 du.
Fu Manchu @ A38 @ A38 | Budapest | Magyarország

 

Nem hagyhatjuk Budapestet Fu Manchu nélkül – az A38 Hajón 2015-ben elmaradt koncert után 2018-ban végre eljutnak hozzánk, ráadásul új lemezzel! 🔥

A kaliforniai stoner egyik alapzenekara, a Fu Manchu jövő márciusi koncertjének apropója a hamarosan megjelenő új nagylemezük, a ‘Clone of the Universe’ lesz. A 70-es évekbe beleszerelmesedett, autómániás Scott Hill és társai nagyszabású bulival készülnek, amiben a készülő új lemez kapja a főszerepet.

Extra hosszú koncertjeiken természetesen eljátsszák legsúlyosabb számaikat karrierük elejétől az újabb évekig, így a Clone of the Universe anyaga mellett nem maradhatnak ki olyan klasszikusok sem, mint a Godzilla, az Eatin’ Dust vagy a Mongoose. Az előzenekar nélküli bulin garantáltan kielégítő adag Fu Manchu-riffelést kap a közönség az A38 Hajó koncerttermében.

Jegyek:
– elővételben 2018 március 15-ig: 4900 Ft.-
– a koncert napján és a helyszínen: 5900 Ft.-
❗ A jegyelővétel december 8-án, pénteken 10:00-kor indul ❗

Jegyvásárlás

facebook event

A lájk felmelegít, és tele van C-vitaminnal.

Kövess minket facebookon!

 

 NOWmagazin.hu