Archív

Calendar

Sze
29
pén
OFF-Biennále Budapest @ Budapest
Sze 29 @ 12:00 du. – nov 5 @ 10:00 du.
OFF-Biennále Budapest @ Budapest | Budapest | Magyarország

 

Szeptember 29-én nyílik és november 5-ig tart az OFF-Biennále Budapest, a független kortárs művészeti színtér biennáléja. Az OFF két éve indult, az idei, azaz a második kiadás megrendezését és tematikáját június közepén jelentették be a szervezők. Két hónappal a megnyitó előtt pedig egyre több a konkrétum a résztvevő alkotókat, programokat és helyszíneket illetően. 

Az OFF idei kiadása a Gaudioplis 2017 – Az öröm városa címet viseli. A világháborút követő koalíciós időkben, a Sztehlo Gábor evangélikus lelkész alapította gyermekköztársaság, az „öröm városa”több száz gyereknek adott otthont, akik elvesztették szüleiket, otthonukat. Gaudiopolis gyermek polgárai saját kormányzatot hoztak létre, képviselőket választottak, és mindenkire vonatkozó törvényeket hoztak. A közösség – amely azt tűzte ki célul, hogy újratanulja a demokráciát – megvalósult utópiaként a bizalom, az együttérzés, a felelősségvállalás, a bátorság és a törődés szellemében működött. Gyakorlatában pedig fontos szerephez jutott a játék, a kreativitás és a művészet. A gyermekköztársaság történetét a Valahol Európában című film (1948, r.: Radványi Géza) dolgozta fel, melyben több, a közösséghez tartozó gyerek is szerepet kapott.

Az OFF-Biennále projektjei a Gaudiopolis történetéből kiindulva különféle utakat járnak be, de mind annak időszerűségéről tanúskodnak. Arról, hogy a gyorsan változó politikai környezetben ma is újra kell gondolnunk az egyéni kiállás, az oktatás, a közösségépítés és a demokrácia fenntartásának összefüggéseit, és hogy mi lehet a szerepe ebben a gyerekeknek, a játéknak, az örömnek – és a művészetnek.

A közel százhúsz hazai és külföldi művész részvételével, több mint negyven helyszínen zajló programból íme néhány konkrét mű és esemény!

Marvin Gaye Chetwynd performanszművész a Valahol Európában (1946) című filmből kiindulva, gyerekekkel hoz majd létre látványos díszletekkel és kosztümökkel egy karneváli hangulatú előadást. Michael Rakowitz különböző kultúrák képviselőit vendégeli meg és ülteti egy asztalhoz, megteremtve a párbeszéd lehetőségét. Éva Kotáťková új installációjában a hivatalok rideg és sivár világát alakította át fogyatékkal élő alkotótársainak segítségével: a sok humorral és empátiával kialakított szürreális „irodatér” kreativitásuk megélésére hívja leendő „ügyfeleit.” Manuel Pelmuş városi szobrokat, emlékműveket értelmez újra a mozgás, a performansz eszközeivel. A Slavs and Tatars művészcsoport ironikus munkái a közép-európai nacionalista vízióknak tartanak görbe tükröt. Katarina Šević és László Gergely „vándortársulata” Budapest különböző pontjain tűnik majd fel, hogy utcaszínházi előadásaival a közéletről szóló párbeszédet visszahelyezze annak valódi közegébe: a köztérre.

Kozma Eszter, Mélyi József és Pacsika Márton dokuszínháza egyetlen nap történetét eleveníti fel: az előadás az 1961. április 12-én, Gagarin űrrepülésének napján bekövetkezett tragédiával, a Kondor Béla ablakából kizuhant Sarkadi Imre író halálával és annak kontextusával foglalkozik. Gróf Ferenc munkája a különféle rezsimek és az általuk elképzelt „új embertípusok” evolúcióját tematizálja. A Tanközlöny című projektben középiskolás diákok foglalkoznak a társadalmi utópiákkal. Kokesch Ádám szertelen logikát követő, játékos installációinak sorát folytatja az OFF tematikai keretében. Trapp Dominika a táncházmozgalom közösségi és edukatív tapasztalatait egy folk-art-punk zenekarban gondolja tovább. Ember Sári egy brazíliai magyar emigráns közösséget térképezett fel, KissPál Szabolcs a mindenkori hatalom nemzetképével foglalkozik, dokumentum-alapú munkáiban.

Az OFF ismét sokféle helyszínen jelenik majd meg: lakásokban és köztereken, üzlethelyiségekben és magángalériákban, színházi és utcai kulisszák között, és akárcsak két éve, most sem csupán Budapesten, hanem néhány más hazai városban is.

A részletes program az OFF-Biennále honlapján szeptember közepétől érhető el, illetve egy ingyenes programfüzetet is kiad az OFF, amely városszerte hozzáférhető lesz.

A biennále célja továbbra is a hazai független művészeti szcéna építése. Az OFF támogatói nemzetközi alapítványok és hazai magánszemélyek. Idén is kis költségvetésből, állami források igénybevétele nélkül, döntően önkéntes munkában jön létre.

További infók

okt
5
csü
A titkos szenvedély – Vivian Maier fotói @ Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
okt 5 2017 @ 10:00 de. – jan 7 2018 @ 7:00 du.
A titkos szenvedély – Vivian Maier fotói @ Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház | Budapest | Magyarország

 

John Maloof amatőr történész 2007-ben egy chicagói aukciósház árverésén bukkant rá egy jelöletlen, temérdek negatívot tartalmazó dobozra, s ezzel felfedezte Vivian Maiert (1926–2009), a huszadik század egyik kiváló „utcai fényképészét”. Személyes érdeklődése szorgos kutatómunkává alakult, s az évek során feltárta a több mint kétezer tekercs filmből, háromezer nyomatból és több mint százezer negatívból álló hagyatékot, amelynek nagy részét Maier valószínűleg sosem mutatta meg senkinek. Az egyébként dadusként dolgozó fotóst különösen érdekelte az őt körülvevő világ: 1950 körül kezdett el fényképezni, és egészen a kilencvenes évek végéig fotózott.

Lencséjének fókuszában ugyanúgy felbukkantak az utcán játszó gyerekek, a dolgos mindennapjaikat végző férfiak és nők, a szerelmespárok, esetleg az urbánus afrikai-amerikai közösség életének egy-egy pillanata. De önmagát is gyakran belekomponálta egy-egy felvételbe. Képein leginkább Amerika egy-egy szelete, az új fejlesztések kedvéért lerombolt történelmi helyszínek maradványai, az elnyomottak és nincstelenek láthatatlan élete, valamint Chicago legkedveltebb nevezetességei térnek vissza újra és újra.

A Mai Manó Ház új kiállításával a Vivian Maier-titok megfejtését szeretné segíteni. A Vivian Maier fotográfiai örökségének egy részét gondozó New York-i Howard Greenberg Gallery külön a magyar tárlat számára állította össze a most látható hetvenöt fekete-fehér és színes fényképből álló anyagot, amely folytatása és egyben kiegészítése az öt évvel ezelőtt szintén a Mai Manó Házban bemutatott, hatalmas sikerrel futott tárlatnak. Az életmű fő tematikai egységei most is megjelennek és újdonságként több színes felvétel és fotódokumentum is bekerült a válogatásba. De a fotós egy filmtekercsének egymás utáni képkockái, azaz kontaktlapjai is láthatóak lesznek egy átvilágított felületen. A szintén Csizek Gabriella által kurált, A titkos szenvedély című kiállítás január 7-ig látható a Mai Manó Ház két emeletén, a Nagymező utca 20. szám alatt.

A titkos szenvedély – Vivian Maier fotói
2017. október 5. – 2018. január 7.
Kurátor: Csizek Gabriella
További infók

Borítókép: Vivian Maier/Maloof Collection, Courtesy Howard Greenberg Gallery, New York,1978
okt
18
sze
Dollár Papa Gyermekei // Denis Diderot: Az apáca – premier @ Trafó House
okt 18 @ 8:00 du. – okt 19 @ 10:00 du.
Dollár Papa Gyermekei // Denis Diderot: Az apáca - premier @ Trafó House | Budapest | Magyarország

 

Időpont:
2017.10.18. 20:00
2017.10.19. 20:00

„Újfajta színészet ez, a személyesség és a karakterképzés elegye, nem „eljátszás”, hanem „sima” lét, színpadi létezés, leírni is nehéz.” (Tompa Andrea)

A Dollár Papa Gyermekei Kiss-Végh Emőke és Ördög Tamás alkotópáros színházi műhelye. 2009 óta különleges helyszíneken, az adott tér sajátosságaira koncentrálva hoznak létre olyan közvetlen, intim és személyes színházi előadásokat, ahol a hangsúly mindig az emberen, a színészen van. Az általunk kifejlesztett egyedi munkamódszerrel nagy klasszikusokat ültetnek át mai nyelvre, alakítanak maivá. Sajátos formanyelvű, puritán előadásaik leginkább a dogma filmek világához hasonlíthatóak.

A Család trilógia (Ibsen, Strindberg), és a Schnitzler Álomnovellája alapján készült Tágra zárt szemek próbája című előadások, majd a Csehov után, most Denis Diderot klasszikus regényét állítják színpadra. A felvilágosodás kiemelkedő, 1780-ban befejezett művének ez lesz a magyarországi ősbemutatója. A történet középpontjában egy akarata ellenére apácának adott 16 éves lány áll. Ő meséli el hányatatott életét, zárdáról zárdára való menekülését, különleges találkozásait, szerelmeit, Istenhez fűződő viszonyát, az átlagember előtt ismeretlen zárdabeli élet borzalmait, az összezárt nők egymás közti hatalmi és érzelmi játszmáit.

Az Apáca sok szempontból egyenes ágú folytatása lesz az eddigi munkájuknak: klasszikus szöveg újraértelmezése az emberrel és az emberi kapcsolatokkal a középpontban. Ám most a kis, intim terekből kilépve, saját határaikat is tágítva sokkal nagyobb közönségnek szeretnének megmutatkozni.

A rendező, Ördög Tamás hat nővel teremti meg a zárdák világát. Az előadásnak meghatározó eleme lesz a zene, melyet Dargay Marcell szerez. A jelmezekről ismét Kiss Tibor és Dévényi Dalma, azaz a Je Suis Belle fiatal tervezőpárosa gondoskodik, folytatva a 2012-ben, Kiss-Végh Emőke monodrámájával, a Bovary Emmával elkezdett folyamatos interdiszciplináris együttműködést és közös gondolkodást.

Színészek: Kiss-Végh Emőke, Stork Natasa, Szalontay Tünde, Borbély Alexandra, Urbanovits Krisztina és Hód Adrienn

Jelmez: Je Suis Belle – Dévényi Dalma és Kiss Tibor
Fotó: Ligetvári Csenge
Zeneszerző: Dargay Marcell
A rendező munkatársa: Székely Rozi
Rendező: Ördög Tamás

Jegyár:
2400 Ft / diák: 1900Ft
Általános bérlet érvényes
Ikerbérlet érvényes

facebook event

okt
19
csü
Margó Irodalmi Fesztivál @ Tesla
okt 19 @ 12:00 du. – okt 22 @ 8:00 du.
Margó Irodalmi Fesztivál @ Tesla | Budapest | Magyarország

 

Tizedszerre, hetven új kötettel, könyvvásárral rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált.

Külföldi íróvendégek és magyar sztárszerzők is fellépnek a Teslában, október 19-22. között

Ősszel harmadszorra, összesítve már tizedik alkalommal lesz Margó Irodalmi Fesztivál: a kortárs irodalom magyar és külföldi legjavát bemutató, négynapos rendezvény idén is könyvvásárral egészül ki. Parti Nagy, Grecsó és Al Ghaoui Hesna is új könyvet mutat be, emellett fellép Krasznahorkai László, számos külföldi nagy név és irodalmi paródiáival Bödőcs Tibor is, sőt átadják a legjobb elsőkönyvesnek járó Margó-díjat. A jubileumi Margót a CAFe Budapest keretében, a Tesla Budapestben rendezik meg, október 19-22. között.

Hetven friss megjelenéssel, külföldi vendégekkel

A Margó Irodalmi Fesztivált hetedik éve rendezik meg nyáron, harmadik alkalommal ősszel is, kedvezményes könyvvásárral kiegészülve, idén is a CAFe Budapest keretében, ingyenesen. Az októberi Margó a Bookline és a Főváros támogatásának is köszönhetően így már a tizedik lesz, amelyen hetven új címet ismerhetünk meg: Parti Nagy Lajos, Grecsó Krisztián, Szécsi Noémi, Gerlóczy Márton, illetve Al Ghaoui Hesna, Karafiáth Orsolya és Szentesi Éva is új könyvvel jelentkezik, de fellép a Margón az idei Aegon-díjas Krasznahorkai László, és irodalmi paródiás könyvével Bödőcs Tibor is. Az őszi Margó már hagyományosan a kortárs külföldi szerzők meghívására is fókuszál: könyvbemutató esteket szerveznek többek között az orosz Jurij Poljakovnak, a Nemzetközi Man Booker-díj ötös listáján szerepelt dán Dorthe Norsnak, az izraeli Zeruja Salevnek és a cseh Jaroslav Rudisnak.

Őszi könyvvásár, a MKKE-vel partnerségben

Az őszi Margó Fesztiválon idén is lesz a legnagyobb kiadókat felvonultató könyvvásár: a karácsonyi tumultust elkerülendő, a legújabb kötetek is jelentős, 20-50%-os kedvezménnyel vásárolhatók meg huszonhat kiadó standján. Sőt, az összes bemutatott új kötetet, a Margó Facebook oldalán induló játékban, meg is lehet nyerni.

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár idén a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) stratégiai partnerségében valósul meg.

„Minden olyan rendezvény, amely a könyveket és írókat közelebb tudja vinni a fiatalokhoz, vagy azokhoz, akik eltávolodtak az olvasástól, támogatást érdemel. Ezen a téren a Margó Fesztivál az egyik legsikeresebb vállalkozás, az őszi könyvvásár pedig hiánypótló kezdeményezés” – nyilatkozta az MKKE igazgatója, Péterfy Gergely.

Koncertek, előadások, pacalfőzés

A fesztivál folyamatosan keresi az utakat az irodalom újfajta közvetítéseihez: a Zeitgeist Masterclass-on Ambrus Attila (Viszkis), Pajor Tamás és Peer Krisztián beszélgetnek arról, hogy mindegyikük volt már fent is, lent is, mégis képesek voltak újraértelmezni önmagukat, majd újrakezdeni pályájukat. Lesznek még akusztikus koncertek napközben, este pedig költők és zenészek különleges együttes előadásai. A Mészöly Miklós-Polcz Alaine házaspár 52 év alatt született leveleiből készül előadás a Kortalan Kortárs színházi csapatáva, emellett Cserna-Szabó András pacalt főz a Tesla udvarán, a Tudósok szabadegyetemi előadást tart Bukowskiról, Karafiáth Orsolya fúvósokkal lép fel.

Ingyenes családi programok

A Margón hétvégén délelőtt a gyerekek kerülnek a középpontba: Farkas Róbert egy csillagász segítségével az univerzumról mesél nekik, megnézhetik a Lengemeséket Berg Judittal vagy a Kuflikról szóló előadást, de jógázhatnak, sakkozhatnak is.

Díjátadó az utolsó estén

A fesztivál záróestjén adják át a legjobb elsőkönyvesnek járó Margó-díjat: az elismeréssel járó, a Bookline és a Balassi Intézet adta szakmai támogatásnak is köszönhetően a legelső Margó-díjas Totth Benedek Holtverseny című könyvének angol és francia kiadásai nemrégiben jelentek meg, a szerző második könyve a fesztiválon mutatkozik be. Szintén vasárnap este adják át a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját is. A programot Budapest Főváros Önkormányzata olyan fiatalok támogatására hívta életre, akik kreatív, innovatív gondolkodásukkal és egyedi hangvételükkel hiánypótlóak Budapest kulturális életében.

A teljes program elérhető a honlapon: http://www.margofeszt.hu

Programfüzet

facebook eventek

Stu Larsen, vendég: Tim Hart @ Dürer Kert @ Dürer Kert
okt 19 @ 7:00 du. – 11:00 du.
Stu Larsen, vendég: Tim Hart @ Dürer Kert @ Dürer Kert | Budapest | Magyarország

 

New Beat és a Dürer Kert bemutatja:
Stu Larsen (AU)
Tim Hart (AU)

jegyárak: 2.000 / 2.500 Ft
elővétel: https://tixa.hu/stularsen_durerkert

Stu Larsen évek óta a bőröndjéből él. Az ausztrál zenész egy nap maga mögött hagyta hazáját, most ugyanúgy otthon érzi magát Ausztráliában, Spanyolországban, Japánban vagy bárhol a világon, ahol vele van a gitárja.

A vándor élet pedig tele van inspirációkkal – erről tanúskodnak Stu Larsen dalai is. Első, Vagabond című nagylemeze 2014-ben jelent meg, a nagyszabású, nemzetközi lemezbemutató turnéjával pedig hamar kivívta a közönség és a szakma szeretetét. Stu Larsent gyakran emlegetik Passengerrel együtt, a két tehetséges utazó, dalszerző pedig egymásra is talált, több dalt is jegyeznek közösen.

Új, Resolute című albuma július 21-én érkezik. A lemezhez dalai is a világ legkülönfélébb pontjain öltöttek testet: egy skót kunyhóban, egy spanyol apartmanban vagy éppen egy öreg katonai bunkerben még Ausztráliában. Ki tudja, talán első budapesti látogatásán is felizzik benne egy új ötlet… addig is töltődjetek fel léleksimogató dalaival és találkozzunk október 19-én a Dürer Kertben.

facebook event

Új lemezével jön a sleepmakeswaves @ Dürer Kert
okt 19 @ 7:00 du.
Új lemezével jön a sleepmakeswaves @ Dürer Kert | Budapest | Magyarország

A Phoenix Music Hungary bemutatja:
2017. október 19., Budapest @ Dürer Kert
sleepmakeswaves (AUS)
The Physics House Band (UK)
Vasudeva (USA)

Szinte hihetetlen, hogy már két év is eltelt az egyik legmenőbb progresszív post-rock bandája, az ausztrál sleepmakeswaves látogatása óta. Akkor a Hajón játszottak, most visszatérnek a Dürer Kertbe, ahol annó először láttuk őket élőben, először szakították le az arcunkat azzal az irgalmatlan energiával, amit a színpadon tudnak produkálni. Idő közben idén márciusban megjelent a zenekar harmadik stúdiólemeze is, a Made of Breath Only, ami elképesztően nagyot szólt, és már alig vártam, hogy élőben is meghallgassam.

Ezt meg is tehetjük október 19-én a Dürerben, ahol a brit The Physics House Band és az amerikai Vasudeva lesz a vendégük. Jegy- és facebook link alább, ott találkozunk!

facebook event itt
Kapunyitás: 19:00
Jegyár: 2.900 Ft (limitált elővétel), 3.500 Ft (elővételben és a helyszínen)
Jegyelővétel: Tixa (50 db elővételes, 50 db helyszíni – már kapható!), CDPince (50 db elővételes, 50 db helyszíni – hamarosan), Dürer Kert (helyszíni a készlet erejéig – hamarosan)

okt
20
pén
Red Swamp / Mirror / Madárfogás @ Dürer Kert @ Dürer Kert
okt 20 @ 7:00 du. – 11:00 du.
Red Swamp / Mirror / Madárfogás @ Dürer Kert @ Dürer Kert | Budapest | Magyarország

 

Igen súlyos estére számíthatnak, akik október 20-án ellátogatnak a Dürer Kert kistermébe. A csendet nem mások törik meg, mint a Red Swamp, Mirror, és a Madárfogás.
Belépő: 800.- Ft., ami a helyszínen vásárolható meg.
Menetrend hamarosan!

RED SWAMP – A budapesti Red Swamp 2015 óta borzolja a kedélyeket a magyar metál színtér mocsarában, súlyos riffjeikkel és emlékezetes dallamvilágukkal. Az ötösfogat új felállásban vág neki őszi turnéjának, melynek 3 osztrák és 4 magyar állomása lesz. A bandához még a nyáron csatlakozott Makay Andris (Madárfogás), miután a srácok előző gitárosukat, Giba Nándit méltán elbúcsúztatták a Clutch-csal közös koncertjükön. Micskó Viktor távozása után pedig Okos Gergő (Ethnofil) ül a dobok mögé. A zenekar újult erővel vág neki a jövő megmérettetéseinek: élő műsoruk feszesebb, mint valaha, és javában dolgoznak jövőre megjelenő új anyaguk dalain is, mely 2018 tavasza körül várható.

MIRROR – Az együttes ötlete 2015 augusztusában merült fel először, majd az első próbák szeptemberben el is kezdődtek. A koncepció az első pillanattól egy olyan modern metálbanda megalkotása volt, amely letisztult struktúrájú, befogadhatóbb, de a keményebb stílusjegyeket is megőrző számokkal operál.
2016. augusztus 21-én jelent meg három dalos bemutatkozó EP-nk, Mondd Meg címmel.
Az alapító három tag után 2016 októberében öttagúra egészült ki a zenekar.
2017 februárjában jelent meg második, Fényárnyék című kislemezünk. Ehhez egy szöveges videó (Nem Ígéret) és egy videklip (Égre Nézve) készült.
A zenekar 2017 júniusában megnyerte az Éter Fesztivál tehetségkutatót.
Az együttes jelenleg a folyamatos koncertek mellett első nagylemezén dolgozik.

MADÁRFOGÁS – A zenekar világában a progresszív zene találkozik a modern filozófia izgalmas és egyben nyomasztó kérdéseivel. A bemutatkozó anyag egy történetszálra alapul és ezt a történetet meséli tovább minden dal. Bár a zene és a mondanivaló összességében tömény és komplex, mégis mindenki megtalálhatja benne önmagát.

Artwork by Krizbo

facebook event

KIES – ‘2017’ Lemezbemutató @ Robot @ Robot
okt 20 @ 7:30 du. – 11:50 du.
KIES - '2017' Lemezbemutató @ Robot @ Robot | Budapest | Magyarország

 

Épp, hogy egy éve jelent meg a ‘Kaland az élet’ és máris itt van a KIES második nagylemeze a ‘2017’.
Egy igazán lendületes, őrült, és különleges koncert várható az est folyamán, rengeteg meglepetéssel, szóval nem érdemes kihagyni!

Online elővételes jegyvásárlás

Vendég:
Pine Resin

JEGYEK:
1.000 Ft elővétel
1.500 Ft helyszínen

További infó, és lemez előrendelés hamarosan.

facebook event

okt
21
szo
11. Nyitott Műtermek Délutánja @ Budapest
okt 21 @ 12:00 du. – okt 22 @ 8:00 du.

 

2017. október 21-22 között 11. alkalommal rendezik meg a Nyitott Műtermek Délutánját. A két napos esemény alatt a közönség bepillantást nyer a kulisszák mögé, találkozhat művészekkel, vezetett túrákon kaphat átfogóbb képet az alkotásokról. Szombaton a műteremházaké a főszerep, az érdeklődők ellátogathatnak a LAOS, az Art Quarter Budapest, a Budapest Art Factory és az Eleven Blokk műteremházakba, majd vasárnap tematikus sétákra várják a közönséget a szervezők, ahol olyan művészekkel találkozhatnak, mint Verebics Ági, Horváth Dániel, Kelemen Zénó vagy Hollós Ádám.

Az őszi Nyitott Műtermek Délutánja program alatt 4 műteremház kapui nyílnak meg az érdeklődők előtt, ahol az alkotó művészek személyesen köszöntik a látogatókat. Nem mindennapi alkalom, hogy több mint 50 művésszel is lehetőség adódik találkozni és beszélgetni a két napos rendezvény alatt.

A kezdeményezést Bérczi Linda, művészeti menedzser hívta életre 2012-ben, ami azóta évente kétszer kerül megrendezésre. A Nyitott Műtermek Délutánját az a felismerés indította útjára, hogy a műtermi látogatások és művészekkel való találkozás által az érdeklődő közönség közelebb kerüljön a kortárs művészeti alkotások megértéséhez és sok esetben a későbbiekben is aktív figyelemmel kísérje a program kapcsán megismert művészek alkotói pályafutását. Az interaktív tárlatvezetések és kötetlen beszélgetések arra inspirálják a közönséget, hogy lépjenek ki a szemlélő szerepből és váljanak részesévé ennek a színes és izgalmas művészeti világnak.

2017. október 21-én négy különleges műteremház várja az érdeklődőket inspiráló beszélgetésre vagy akár csak passzív nézelődésre. Az egyik helyszín a LAOS (L Art Open Studios) műteremház és kiállítótér, ahol a délután alatt a művészekkel való találkozás mellett a Áttűnés című tárlat lesz megtekinthető, ami a Hermann Zsófia munkáit mutatja be. A pár perc sétára található Art Quarter Budapest független kulturális intézményben a hazai művészek mellett, a rezidencia programjának köszönhetően nemzetközi művészekkel is találkozhat a közönség, továbbá megtekintheti Can Altay, Andy Holden, Nicoline van Harskamp, László Gergely, Kaszás Tamás, Katarina Šević csoportos kiállítását, Forecasting Broaken Past címmel. A Budapest Art Factory indusztriális tereibe most utoljára pillanthatnak be az érdeklődők és nézhetik meg Juhász Dóra, Kucsora Márta, Szász Sándor, és a vendégművész Gawie Hubert (ZA) műtermeit. A negyedik helyszín, az Eleven Blokk a Bartók Béla úton hét, egymástól pár percre lévő helyszínt foglal magába, ahol a túrák alatt több mint egy tucat művész műtermének kapui nyílnak ki a nagyközönség számára.

Vasárnap, október 22-én, egy-egy séta keretében lakásműtermek rejtekébe látogathatnak el az érdeklődők.

Ősszel a természet is színpompásabb, mint általában. Így van ez a “Paletta túra – színes vasárnap” című művészeti túra három festőjének, Kontra Ágnes, Hollós Ádám és Papageorgiu Andrea műtermeiben is. A séta során a festészet változatos arcait ismerhetik meg a résztvevők: felsejlő természeti jelenségek hívnak belső utazásra, társadalmi lenyomatokat fedezhetnek fel ember és környezetének vagy éppen saját lelkének viszonyáról.

Egy bérház földszinti kislakása, egy üzletház VI. emeleti bérleménye és egy földalatti köztér. Mindegyik helyszín az alkotás különleges atmoszférájú színterei, ahova az “Utazás a ‘vásznam’ körül: műértés szuteréntől metrószintig” séta alkalmával most bepillantást nyerhetnek az érdeklődők. A túra során Gaál Kata, Fábry Katalin és Horváth Dániel alkotásai, műtermei és gondolatai közt teszünk egy nagyívű utazást.

Az délután kezdődő “Horror túra” elnevezésű programon a bátrabb látogatók betekintést kaphatnak Kis Róka Csaba, Verebics Ágnes és Kozma Andrea műtermeibe. A túra során három, fő témájában hasonló, de más-más megközelítéssel dolgozó művészt ismerhet meg a közönség.

Az “Élet menetétől a VLMIbe, avagy az alkotás sokszínűsége” túra a Március 15-e téren indul, Kelemen Zénó “Élet Menete” című szobrától a VLMI műhelybe, ahol Boros Mátyás, Szántói Lilla, Bíró Gergő és Szőke Dániel Bogdán egy térben egyesítik a képző- és az alkalmazott művészetet.

A teljes program és jegyinformáció a www.nyitottmutermek.hu oldalon olvasható.

Fedettpályás kő-papír-olló bajnokság (3. forduló) @ The Temple Bar
okt 21 @ 2:00 du. – 6:00 du.
Fedettpályás kő-papír-olló bajnokság (3. forduló) @ The Temple Bar | Budapest | Magyarország

 

A Citadellát és a Várkert Bazárt már uralmunk alá hajtottuk – mi más lehetne hát a cél, mint a Belváros?!

Az őszi, harmadik fordulóra a fedettpálya bajnokait várjuk, akiket nem rémít el az egyedi hangulat, a fokozódó versenyszellem és a korábbi párbajhősök jelenléte!

Belelátsz a másik fejébe? Melletted áll Fortuna? Ha elég bátor vagy, most kiderül! Kő-papír-olló bajnokság a Temple Barban – csak a legjobbak lehetnek bajnokok!

facebook event

Áron András ‘Apey’ – Stranger lemezbemutató koncert @ A38 @ A38
okt 21 @ 8:00 du. – 10:30 du.
Áron András 'Apey' - Stranger lemezbemutató koncert @ A38 @ A38 | Budapest | Magyarország

 

LEMEZMEGJELENÉS: október 9.
LEMEZ ELŐRENDELÉS: infó hamarosan.

Idén, október 9-én lát napvilágot Áron András harmadik szóló nagylemeze a ’STRANGER’, alig egy évvel a tavaly 2016-ban megjelent visszatérő Foxes után. Az album 11 számot foglal össze egy hosszú történetté, mely Andris elmondása szerint gyermekkorát és a személyiségének kialakulását meséli el. Egy kifejezetten pozitív atmoszférájú, boldogabb köntösbe tekert album melyről András így nyilatkozott:

„Általában próbálok mindig valami újat keresni, és mindig találok is. Most egy picit azt volt a koncepcióm, hogy nem szeretnék halálra fejteni mindent, nem szeretnék gondolkozni, vagy túl tervezni. Nagyjából két hét leforgása alatt írtam július végén, majd még két hét alatt rögzítettem itthon. Hallgatva ezt a lemezt olyan, mint egy régi, ismerős barát, akit már hallottam, de tudom, hogy mégsem. Nehéz megfogalmazni szavakkal, de nagyon megnyugtató érzéssel tölt el.”

A ’STRANGER’ producere Takács Zoltán ’Japán’ (Heaven Street Seven, Soerii & Poolek) akivel Andris nem túl szokványos módon ismerkedett meg:

„A legutóbbi Apey & the Pea szegedi turné állomása után eléggé szétcsapva kerültünk egymás mellé valamikor hajnalban egy random kocsmában. A többiek már ismerték régről, én sajnos nem, de úgy nagyjából 10 percnyi beszélgetés után megfogalmazódott a fejemben, hogy őt fogom felkérni erre a munkára, mert más nem lehet. A legnagyobb megnyugvás és hátradőlés számomra, hogy ő rakja össze a kirakós utolsó darabjait.”

JEGYEK // TICKETS

1000 Ft,-  early bird
1500 Ft,-  elővétel
2000 Ft,-  helyszínen

Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.

ONLINE JEGYEK

facebook event

okt
22
vas
Alter Bridge újra, ezúttal a Papp Lászlóban @ Budapest Arena
okt 22 @ 7:00 du. – 11:00 du.
Alter Bridge újra, ezúttal a Papp Lászlóban @ Budapest Arena | Budapest | Magyarország

 

A 2004-ben alakult, floridai székhelyű Alter Bridge öt albumot adott ki azóta, hogy a korábbi Creed tagok, Scott Phillips és Mark Tremonti úgy döntöttek, hogy alapítanak egy saját bandát. Hamarosan már négyen voltak Brian Marshall basszusgitárossal és Myles Kennedy énekessel, azóta az Alter Bridge minden évben csak tovább erősödött.

2014-ben a PeCsában léptek fel, olvassátok el a beszámolót, itt!

Utolsó, ötödik albumuk, a The Last Hero, a kvartett személyes küldetésévé vált.

“Minden alkalommal, amikor lemezt készítünk, az egyetlen célom az, hogy az emberek úgy gondolják, jobb, mint az előző” – állítja Mark. “Utoljára nagyon keményen hajtottuk magunkat, és tudtuk, hogy most még annál is keményebben kell dolgoznunk. Amikor felvettük az anyagot, már éreztük, hogy sikerült.”

“Mindig erre törekszünk” – egészíti ki Myles. “Nem feledve honnan jöttünk, ki akartuk tolni az Alter Bridge határait. Az új lemez körbejárja a hős témát – legyen szó hősök hiányáról, a hősök szükségességéről, vagy a hősök tiszteletéről. Ez a története.”

Az album készítése előtt Myles Kennedy Slash-sel turnézott, Mark pedig szép sikereket ért el második szólólemezével. 2016 januárjában a négy tag azonban újra összegyűlt Orlandoban szokásos producerükkel, Michael Elvis “Baskette”-tel. A következő négy hónapban szorgalmasan összerakták és felvették The Last Hero 13 dalát.

“Jó visszajönni az Alter Bridge csapatába” – zárja a beszélgetést Myles. “Minden alkalommal, amikor lemezt készítünk, emlékeztetem magam arra, milyen nagyszerű, szenvedélyes és hűséges a közönségünk. Nem vehetjük a dolgot félvállról. Nagy megtiszteltetésnek tartjuk, hogy az emberek ennyire beengednek az életükbe.”
A rockzene egyik legnagyszerűbb hangja, Myles Kennedy és az Alter Bridge visszatér Magyarországra, október 22-én lépnek fel a Budapest Arénában!

A budapesti koncertre jegyek július 20-án 10 órától vásárolhatók a www.livenation.hu és a www.ticketpro.hu oldalakon keresztül. 3 különböző ülőjegy, valamint állójegy kapható az Alter Bridge budapesti fellépésére.

facebook event

Desszert Feszt Budapest 2017. The Royal Freak Out & Wall of Sleep @ Dürer Kert
okt 22 @ 8:00 du. – 11:00 du.
Desszert Feszt Budapest 2017. The Royal Freak Out & Wall of Sleep @ Dürer Kert | Budapest | Magyarország

 

1 évszak, 2 klub, 6 buli, 1 szív, 1 dobbanás… :)
2017. 09. 24 – 11.04.

Bérlet: 10.999 ft
Csak 50 db kapható, augusztus 20-tól szeptember 15-ig a Waveben!
Bérlet = fényképes pass + Desszert Feszt póló

Desszert Feszt Budapest 2017.

Október 22. The Royal Freak Out (15 éves jubileumi koncert) + Wall of Sleep (lemezbemutató koncert) @ Dürer Kert

JEGYEK ÉS TOVÁBBI INFÓK HAMAROSAN!

facebook event

okt
24
ked
PopJak: Neil Gaiman @ Lumen Kávézó
okt 24 @ 6:30 du. – 8:00 du.
PopJak: Neil Gaiman @ Lumen Kávézó | Budapest | Magyarország

 

Októberben újraindul a József Attila Kör popkultúrával foglalkozó programsorozata, a POPJAK.

Az első beszélgetés témája Neil Gaiman munkássága lesz: a brit szerző idén különösen jó évet zárt, elkészült a tévésorozat az Amerikai istenek című regényéből, és megjelent a skandináv mítoszokat újraíró kötete, az Északi mitológia. Ennek kapcsán beszélgetünk mítoszokról, tisztelgésről, újrahasznosításról és kortárs fantasyről a Lumen kávézóban.
Időpont: 2017. október 24 (kedd), 18:30.
Vendégek: Juhász Viktor (műfordító), Turi Márton (esztéta)
Moderátor: Sepsi László

A belépés ingyenes!

facebook event

okt
26
csü
DrMáriás – A szeretet soha el nem fogy @ Godot Galéria
okt 26 @ 8:00 du. – 10:00 du.
DrMáriás - A szeretet soha el nem fogy @ Godot Galéria | Budapest | Magyarország

 

A szeretet soha el nem fogy – drMáriás legújabb festményeinek és nyomatainak a kiállítását a Godot Galériában október 26-án 20 órakor Ágoston Attila filantróp nyitja meg.

A megnyitót a szekszárdi Pósta Borház támogatja.

A tárlat november 25-éig tekinthető meg, keddtől péntekig 9 és 14, szombaton 10 é 13 óra között.

Pál apostol korinthusiakhoz írt leveléből, a szeretet himnuszából kölcsönöztük az idézetet, amely kiállításunk címe, mivel a tárlaton is idézeteket láthatunk. Olyan bibliai történetekre való utalásokat, amelyeknél a régi kerettörténetbe új szereplők lépnek, így hívva új életre és új értelmezésre őket. drMáriás kifestőkre emlékeztető alkotásain a gyermeki jóhiszeműség és naivitás élménye ütközik a történelem, a show-business, a háborúk és a szórakoztatás nagyjaival és álszentjeivel, az örök érvényű igazság az aktualitással, a történelmi utalás a humorral, a kétségbeesés a simogatással. Alkotói-poétika hagyományait folytatva most is olyan világot tár elénk, hogy a nézőben fenntartva az éberséget olyan utazásra vigye, ahol előbb-utóbb belelátja magát abba a helyzetbe, amelyben az idealizált, meseszerű, vágyott világ és a groteszk, nyers, olykor banális valóság egymásba simul.

drMáriás nagyméretű papírcsipke motívumú festményei még láthatók a Pekingi Biennálén, míg a szentendrei Vinczemill papírmerítő műhely által a régebbi festményeiből készített nyomatokból november 3-án nyílik kiállítása New York-ban. Utóbbiak első ízben lesznek látható ezen a kiállításon a Godot Galériában.

facebook event

Muzsik és Volkova ismét a Gólyában! @ Gólya
okt 26 @ 8:00 du. – 10:00 du.
Muzsik és Volkova ismét a Gólyában! @ Gólya | Budapest | Magyarország

 

Muzsik és Volkova ~ Gólya
Az ősz első fővárosi klubkoncertjét a Gólyában üljük meg!
Javában íródnak az új greengrass songok, szóval viszünk jó pár újdonságot! ;)

Muzsik és Volkova – magyar-orosz dalszerző testvérpár, akik Magyarország keleti csücskéből, Záhonyból származnak. Az országot a ZUP tagjaiként zenélték körbe az elmúlt 10 évben. 2016 nyara óta azonban megújult zenei irányvonal mentén, Muzsik és Volkova néven, duóban koncerteznek tovább. Zenéjüket az indiefolkos/akusztikus hangzásvilág jellemzi, amit ők csak “greengrassnek” neveznek. Magyar nyelvű dalszövegeikben a személyesség, valamint a társadalmi reflexió játsszák a főszerepet. Élő megszólalásuk pedig a “one-man-bandek” koncepcióját követi. Idén júliusban megnyerték a Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai zsűri díját.

facebook event

Csak a lájk ad erőt

és mindent lebíró akaratot!

Kövess minket facebookon!