Archív

Calendar

Már
23
csü
Az utolsó utáni háború előtt – disztópia-tanácskozások @ Gólya
Már 23 @ 6:00 du. – Már 25 @ 11:40 du.
Az utolsó utáni háború előtt - disztópia-tanácskozások @ Gólya | Budapest | Magyarország

 

A Fiatal Írók Szövetsége háromnapos összművészeti rendezvényének kérdésfelvetése a disztópia jelensége az irodalomban és a társművészetekben: mi indítja az alkotót arra, hogy történetét, mondandóját utópikus vagy disztópikus környezetbe helyezze? És miért található az utóbbi időben egyre több ilyen alkotás a mainstream popkultúra mellett a szépirodalmi szövegek között is? A tanácskozássorozat szekcióülései során nyomába eredünk a magyar irodalom disztópikus szöveghagyományainak, és a huszadik századi irodalomról szóló panel mellett kortárs szerzőkkel is beszélgetünk. A problémakör nemcsak az irodalmat érinti: a rendezvényt képregények, filmvetítések, társasjátékok, performanszok teszik összművészetivé, és hozzák közelebb a témát az érdeklődők számára – a délutáni-kora esti beszélgetéseket és bemutatókat követően pedig a felkért dj-k zeneileg járják körbe a témát, vetítéssel egybekötve.

Részletes program:

1. nap (csütörtök) március 23.
17.45: Szekeres Niki és Szőllőssy Balázs disztópikus megnyitója
18 óra: Amikor Magyarország nem volt, hanem lesz – A XIX. századi magyar utópiák, disztópiák és a fantasztikus irodalom nyomában
Moderál: Szekeres Niki
Beszélget: Hansági Ágnes + Hajdu Péter + Szilágyi Márton

Ha meghalljuk az utópia kifejezést, kis eséllyel jut eszünkbe a XIX. századi magyar irodalom, pedig szép számmal születtek tudományos fantasztikus regények, pesszimisztikus disztópiák vagy éppen eutópiák ebben a korszakban is. Mind a kánonból kiesett, mind a még mindig kult szerzőnek is tekinthető alkotók szövegeiből izgalmas és egyedi, elfeledett irodalmi hagyomány rajzolódik ki.

19.30 óra: “Műfaj, disztópia, államszocializmus”

Az államszocialista évtizedek centralizált filmgyártásának keretei között a disztópiák jelentősége megnőtt, hiszen a műfaj önmaga adott lehetőséget a panoptikus társadalmi berendezkedés kritikájára. Juliusz Machulski 1984-es Szexmisszió című disztópikus science-fiction filmjéből kiindulva arról fogunk beszélgetni, hogyan jelentek meg a megfigyeléssel, az uniformizációval kapcsolatos kollektív félelmek ebben a szocialista műfaji filmben.

Előadó: Strausz László

Este: DJ: Cyborg Templar, VJ: jakimester

2. nap (péntek) március 24.
16 óra: A prekobok előrelátó rendőrsége

A prediktív rendészet a posztmodern nemzetállami működésmód sajátos terméke: az állam már nem tud bízni saját territorialitásában mint sarokkőben, továbbá saját határait kiterjeszti a kibertérbe, ahol viszont saját állampolgárait újrafelfedezve próbál meg a jövőbeni eseményekre és cselekvésekre következtetni a jelenben felhalmozott rengeteg adatból. Bezsenyi Tamás előadása során a Minority Report című film részletei is vetítésre kerülnek.

18 óra: Disztópiák a XX. század irodalmában
Moderál: Tinkó Máté
Beszélget: L. Varga Péter + Turi Márton + Vass Norbert

A XX. századot a tudományos és technikai fejlődés, illetve a globalizáció mellett a példátlan méretű háborúk és népirtások korszakaként is szokták jellemezni. Meghívott vendégeinkkel egy panelbeszélgetés keretében arra a kérdésre keresünk választ, hogy a magyar irodalmi hagyományban – kitekintéssel az orosz-szovjet és az angolszász kontextusra – milyen társadalomvíziók jelentek meg, és ezeket minden esetben negatív (disztópikus) kifejezéssel kell-e illetnünk.

Este: Dj: Sanyi+Adam Salman, VJ: jakimester

3. nap (szombat) március 25.
12 óra: Homokviharok és bolygó fölött élő társadalmak – disztópikus társasjátékok a Játszóház projekttel

Felépítenéd a saját disztópikus társadalmadat? Menekítenéd a sivatag futóhomokjából a repülőgéped alkatrészeit? Esetleg egy csillagközi háborúba keverednél? A Játszóház Projekt játékmestereinek segítségével szombaton déltől négyig átélheted a kalandokat és belecsöppenhetsz olyan világokba, amikről a háromnapos találkozón beszélgetünk.

14 óra: Majdnem a világ végén – A Világvégi mesék képregényantológia bemutatója
Moderál: Szekeres Niki
Beszélget: Szűcs Gyula + Lakatos István

Világvégi mesék, leégett sivatagok, infantilis zombik, amelyek legalább annyira valóságosak, mint szomszédaink a közértben vagy politikusaink a parlamentben. Mitől lehet egy disztópikus képregény aktuális, mennyire determinálja a téma a rajzstílust, hogyan és miből lesz ma képregényantológia Magyarországon?

16 óra: A jövő elkezdődött? – disztópia a popkultúrában
Moderál: Hanula Zsolt
Beszélget: Rusznyák Csaba + Lakatos István + Csepella Olivér
Hányféle jövő létezik? Épülhet-e alternatív univerzum az alternatív tényekből? Változhat-e bármi attól, hogy jó előre lerajzoljuk, énekeljük vagy bemutatjuk a moziban?

18 óra: A jövő sosem ér véget – Disztópiák a kortárs magyar
irodalomban – felolvasás és beszélgetés
Moderál: Szekeres Niki + Szőllőssy Balázs
Beszélget: Bartók Imre + Makai Máté + Nemes Z. Márió

Mutáns filozófusok New Yorkban, szörfkirály költő-kém a Dél-kínai tengeren, jégkorszakok, dinoszauruszok és bunkerek: miért izgatja a kortárs irodalmat a disztópia? Olyan szerzőkkel ülünk egy asztalhoz, akik szövegeikben maguk is gyakorolják a műfajt, ugyanakkor nem riadnak vissza attól, hogy elméleti megjegyzéseket is tegyenek a témáról.

Este: T&U MATTER revisited // Nemes Z. Márió // Mike Nylons + FOR

facebook event

Már
24
pén
Deep Glaze Lemezbemutató / The KOLIN / EU Cannibal @ Kuplung
Már 24 @ 8:00 du. – Már 25 @ 4:00 de.
Deep Glaze Lemezbemutató / The KOLIN / EU Cannibal @ Kuplung | Budapest | Magyarország

 

the KOLIN
Antakatéró szó-ólá, ománá, ománá, ománáo-náo tititi o-náo-náo tititi!
www.kolinmusic.com

Deep Glaze
Lemezt bemutatni érkezik a Kuplungba a 2015-ös évjáratú Deep Glaze. A kísérletezgetős zenét játszó fiatal csapat egy különleges koncerttel nyitja a fővárosi klubszezonját.
Rock &Roll, mediterrán hangulat és A nagylemez.

EU Cannibal
There is something inside me, it’s coming out, I feel like killing you, I’m the EU Cannibal, fuck you!

Jegyárak:
Elővételben: 1000Ft – Korlátozott számban!
Teljes árú: 1500Ft

A jegyek elővételben elérhetőek online, a Tixa rendszerében:
https://tixa.hu/deepglaze_thekolin_eucannibal_kuplung

facebook event

Már
25
szo
FISH! vendég: NB @ A38 Hajó @ A38
Már 25 @ 8:00 du. – 11:00 du.
FISH! vendég: NB @ A38 Hajó @ A38 | Budapest

 

Egy évvel a teltházas ‘Idő van’ lemezbemutató után újra a hajón a Fish!. Addig persze sok víz lefolyik a Dunán, úgyhogy lesznek meglepetések, újdonságok MEG MINDEN…ami marad: popmetal, punkrock, szövegköpködés és falrepesztő energia.
Vendégünk a géppuskaszájú NB, aki sokat beszél és gyorsan, ráadásul élő zenekarral és nagyon szórakoztatóan.
Elővételes jegyek a hajó pénztárában vagy online itt

Kedvezményes elővételes: 1790,-
Normál ár a koncert napján: 2390,-

Javasoljuk az elővételes jegyvásárlást, a meghívásokat és megosztásokat pedig köszönjük! Ottali, cshao!

facebook event

Már
26
vas
XIXA (US, Glitterhouse) Psycho Mutants @ Dürer Kert, Room 041
Már 26 @ 8:00 du. – 11:00 du.
XIXA (US, Glitterhouse) Psycho Mutants @ Dürer Kert, Room 041 | Budapest | Magyarország

 

Alig negyven mérföldre a mexikói határtól, az arizonai Tusconban egy végtelenül sajátos zenei színtér éledt újjá az elmúlt húsz évben: a latin ritmusok, a desert blues és a hetvenes évek pszichedelikus kísérleteinek találkozása kimeríthetetlennek tűnik a grindhouse filmek hangulatán túl is, és ez hatványozottan igaz a Glitterhouse Records szárnyai alatt működő Xixára. A zenekar, ahol Bob Dylan egykori dobosa, a Giant Sand két jelenlegi, valamint a Calexico egykori tagjai működnek együtt, márciusban a Dürer Kert 041-es termében adja első hazai koncertjét, az A38 Hajó szervezésében.

Bár Brian Lopez, a Xixa dalszerző-frontembere kosárlabdázónak készült, szülei idejekorán kötelező jelleggel taníttatták zenélni. Dobolni szeretett volna, de a gitárt kellett választania az akkor még kamasz, spanyol-lengyel házasságban született szerelemgyermeknek, aki a Nirvana és a Stone Temple Pilots után hamar felfedezte magának a spanyol zenét – olyannyira, hogy Barcelonában is élt, hogy tanulmányozhassa a folklórt. Így, visszatérve Arizonába, már teljesen másképp látta a világot, amit utána bejárt a Calexico és Howe Gelb oldalán is. A Giant Sand révén ismerhette meg a Xixa másik alapítótagját, Gabriel Sullivant is, és a kettejük közti kémia kiforrása egy perui feldolgozászenekar megalapításában vette kezdetét: ahogy mindketten déli gyökerekkel bírnak, úgy a chicák újragondolása adta a kezdeti löketet a Xixa életre hívásának. A forró latin ritmusok, a helyi indie rock színtér hatásai, a desert rock időtlensége és a hetvenes évek pszichedelikus hangulata alapjaiban garantálták azt, hogy a projektre hamar felfigyeljenek, és a zenekar tagjai által csak sivatagi noirnak hívott hangzás épp annyira kimért és misztikus, amennyire szenvedélyes és tekintélyt parancsoló. A Xixa pedig hamar a tusconi művészkommuna középpontjává válhatott: állandó kollaborációban léteznek a helyi színtér művészeivel és zeneszerzőivel, és többek között a Tinariwen legendájával, Sadam Iyad Imarhannal is együttműködtek már, de a zenekarnak lételeme is az új impuzusok keresése. Ezért is örömteli, hogy márciusi Európa-turnéjuk alkalmával Budapestet is célba veszik, ahol az A38 Hajó meghívásából a Dürer Kert középső, 041-es termében táncoltatnak majd meg minden érdeklődőt.

Pszichedeikus western swing, rock’n’roll zajos gitárfutamokkal, trombitával és tangóharmonikával: ilyen zenét ma Magyarországon csak a Psycho Mutants játszik, amely mintha Denverből jönne a 16 Horsepowert, Jay Munlyt idéző misztikus rock’n’rolljával. A 2005 óta aktív, pécsi gyökerű Psycho Mutants egy hamisítatlan koncertzenekar, melyben igen erős a színpadi jelenlét

Magyarország egyik kultikus underground zenekaraként tekintenek rájuk, ahol nem a hangszeres tudás dominál, hanem az eredetiség, spontaneitás és a hatalmas energia, mely biztosan jó benyomást tesz a közönségre: az elmúlt években Európát is többször bejárták, és most a Xixa előtt gondoskodnak majd a hangulat megalapozásáról.

Jegyvásárlás

Már
27
hét
Plini /AU/, Disperse /Pl/, David Maxim Micic /RS/ @ A38
Már 27 @ 8:00 du. – 11:00 du.
Plini /AU/, Disperse /Pl/, David Maxim Micic /RS/ @ A38 | Budapest

 

Nyáron az Animals As Leaders vendégeként már bizonyított az ausztrál gitáros, Plini, aki márciusban immáron teljes értékű programmal tér vissza az A38 Hajó fedélzetére a lengyel Disperse és a Destiny Potato révén ismerős gitáros/producer, a szerb David Maxim Micic társaságában. Légies dallamívek, okos struktúrák és tökéletes hangzás: ez a három együttható garantált a március 27-i estén a progresszív rock és a djent rajongóinak legnagyobb örömére. A koncert az európai tehetségek nemzetközi mobilitásáért felelős Kreatív Európa alprogram, a Liveurope támogatásával valósul meg.

Jegyvásárlás

facebook event

Már
29
sze
5. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál @ Toldi mozi
Már 29 @ 2:00 du. – ápr 2 @ 11:00 du.
5. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál @ Toldi mozi | Budapest | Magyarország

 

A Daazo – European Short Film Centre március 29. és április 2. között, a Toldi moziban rendezi meg az ötödik Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált, mellyel elsődleges célja a legújabb magyar és nemzetközi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum építése, ahol a visszajelzést kereső alkotók közönség előtt mutathatják meg alkotásaikat.

A Friss Húson mutatkozott be Deák Kristóf azóta Oscar-díjas rövidfilmje, a Mindenki, és számos más, később fontos nemzetközi sikereket elérő alkotást is itt vetítettek először mozivásznon.

Az idei fesztiválra több mint 170 magyar és 1400 nemzetközi rövidfilmet neveztek az alkotók, összesen 65 országból.

A fesztivál utolsó napján tartandó díjkiosztón a magyar versenyprogramban az eddigi díjakon kívül (legjobb magyar élőszereplős rövidfilm, legjobb magyar animációs rövidfilm) idén először a zsűri odaítéli a legjobb színész és a legjobb színésznő díját is, valamint több különdíjat is kiosztanak.

JEGYÉRTÉKESÍTÉS MÁRCIUS 23-TÓL! A versenyszekciókra blokkonként 1550 forint a belépő, a Friss Hús Presents: DokMa programjára 500 forint, a többi esemény nyilvános vagy regisztrációhoz kötött.

Az 5. Friss Hús hivatalos magyar és nemzetközi versenyprogramja:

MAGYAR VERSENYFILMEK 1. / HUNGARIAN COMPETITION 1.
március 29. 19.00 szerda / március 30. 21.00 csütörtök (ismétlés) / március 31. 15.00 péntek (ismétlés)
Superbia 16’ (r.: Tóth Luca)
Partizánok 17’ (r.: Szabó Szonja)
Enyhén sós 24’ (r.: Nagy Zoltán)
Asszó 23’ (r.: Fekete Tamás)
Egy karcolás 4’ (r.: Császár Dániel)

MAGYAR VERSENYFILMEK 2. / HUNGARIAN COMPETITION 2.
március 29. 21.00 szerda / március 30. 18.00 csütörtök (ismétlés) / március 31. 13.00 péntek (ismétlés)
A csatárnő bal lába életveszélyes 12’ (r.: Szilágyi Fanni)
Ebéd előtt 9’ (r.: Szabó Simon)
Ungvár 10’ (r.: Áprily Zoltán)
Uchebnik 18’ (r.: Csicskár Dávid)
A Birodalom utolsó napja 13’ (r.: Halász Júlia, Rubi Anna)
Földiek 26’ (r.: Freund Ádám)

MAGYAR VERSENYFILMEK 3. / HUNGARIAN COMPETITION 3.
március 30. 19.00 csütörtök / március 31. 21.00 péntek (ismétlés) / április 1. 15.00 szombat (ismétlés)
Wellness 15’ (r.: Szabó Virág)
Nem történt semmi 26’ (r.: Csoma Sándor)
Non-Places: Beyond the Infinite 6’ (r.: Lichter Péter)
Kötött pálya 20’ (r.: Mayer Bernadett)
Minden vonal 21’ (r.: Szilágyi Fanni)

MAGYAR VERSENYFILMEK 4. / HUNGARIAN COMPETITION 4.
március 30. 21.00 csütörtök / március 31. 16.00 péntek (ismétlés) / április 2. 21.00 vasárnap (ismétlés)
Záridő 20′ (r.: Reich Dániel)
Kisegér 7′ (r.: B. Nagy Ervin)
Legyetek egyszerűek akár a galambok 14′ (r.: Lukács Mihály)
Vér-erdő 12′ (r.: Dobi Ferenc)
Láthatatlanul 30′ (r.: Szentpéteri Áron)

MAGYAR VERSENYFILMEK 5. / HUNGARIAN COMPETITION 5.
március 31. 17.00 péntek / április 1. 20.00 szombat (ismétlés) / április 2. 19.00 vasárnap (ismétlés)
Paparazzi 15′ (r.: Hartung Attila)
Csoszogj úgy (14′ (r.: Szőcs Petra)
Welcome 30′ (r.: Dudás Balázs)
Graffiti 19′ (r.: Barcsai Bálint)
Balkon 6′ (r.: Dell’Edera Dávid)

MAGYAR VERSENYFILMEK 6. / HUNGARIAN COMPETITION 6.
március 31. 21.00 péntek / április 1. 16.00 szombat (ismétlés) / április 2. 17.00 vasárnap (ismétlés)
Peron 15′ (r.: Csata Hanna)
Kötelék 10′ (r.: Wunder Judit)
Kockaember 18′ (r.: Dombrovszky Linda)
L.U.F.I. 30′ (r.: Pusztai Ferenc)
Grand Prix 13′ (r.: Sós Bálint Dániel)

MAGYAR VERSENYFILMEK 7. / HUNGARIAN COMPETITION 7.
április 1. 19.00 szombat / április 2. 15.00 vasárnap (ismétlés) / április 2. 20.00 vasárnap (ismétlés)
Balatoni jég 16′ (r.: Szén János)
Képzeletbeli barátok klubja 19′ (r.: Szabó Saci)
Vulkánsziget 9′ (r.: Lovrity Anna Katalin)
Van egy határ 17′ (r.: Tóth Barnabás)
Légmell 27′ (r.: Fatér Ambrus)

NEMZETKÖZI VERSENYFILMEK 1. / INTERNATIONAL COMPETITION 1.
március 31. 19.00 péntek / április 1. 18.00 szombat (ismétlés)
The Rabbit Hunt 12′ (r.: Patrick Bresnan)
Parent, Teacher 11′ (r.: Roman Tchjen)
Cracks 9′ (r.: Koen Van Sande)
La femme et la TGV 30′ (r.: Timo von Gunten)
Happy End 6′ (r.: Jan Saska)
Small Talk 21′ (r.: Even Hafnor)

NEMZETKÖZI VERSENYFILMEK 2. / INTERNATIONAL COMPETITION 2.
április 1. 17.00 szombat / április 2. 16.00 vasárnap (ismétlés)
The Reflection of Power 9′ (r.: Mihai Grecu)
Timecode 15′ (r.: Juanjo Giménez Peña)
Nazha 14′ (r.: Remi Itani)
Latchkey Kids 22′ (r.: Elad Goldman)
Sweet Maddie Stone 24′ (r.: Brady Hood)
OS Love 6′ (r.: Luc Gut)

NEMZETKÖZI VERSENYFILMEK 3. / INTERNATIONAL COMPETITION 3.
április 1. 21.00 szombat / április 2. 18.00 vasárnap (ismétlés)
Glass House 10′ (r.: Nicolai Berg Hansson, Erik Ivar Sæther)
10 Buildings Away 25′ (r.: Miki Polonski)
Fantasia 9′ (r.: Teemu Nikki)
Umpire 16′ (r.: Leonardo van Dijl)
Balcony 17′ (r.: Toby Fell-Holden)
Analysis Paralysis 9′ (r.: Anete Melece)

TOVÁBBI VETÍTÉSEK

Friss Hús Presents: DokMa / március 29. 17.00 szerda
Sétahajó indul 10′ (r.: Bartha Máté)
A színigazgató 11′ (r.: Réthy Dávid)
Függések 10′ (r.: Hendrick Leah)
Nyugalom van 12′ (r.: Püsök Botond)
Misi, a pék 9′ (r.: Fuchs Máté)
Első lecke: a paplanos 9′ (r.: Ugron Réka)
Hétvégék 10′ (r.: Kőrösi Máté)
Lordok háza 10′ (r.: Hendrick Leah, Kőrösi Máté)
Befőtt cukor nélkül 8′ (r.: Ugron Réka, Losonci Pál)
Falka 13′ (r.: Bartha Máté, Réthy Dávid)

Friss Hús EXPATS / március 30. 17.00 csütörtök / március 31. 18.00 péntek (ismétlés)

A vaddisznó (Wild Boar) 11′ (r.: Szederkényi Bella)
Kiút (Way Out) 17′ (r.: Steinmetz Anikó)
Kényelmetlen kényelem (Inconvenient Comfort) 20′ (r.: Fillenz Ádám)
Dark Chamber 5′ (r.: Bánovits Ottó)
A legvidámabb barakk (The Happiest Barrack) 16′ (r.: Varga Noémi)
Las Meninas 16′ (r.: Béres Dániel)
Squamanciation 6′ (r.: Varsányi Péter)

facebook event

Már
30
csü
ROM – RIders on the Mall 2017 @ Trafó / MüSzi
Már 30 @ 4:00 du. – ápr 1 @ 11:00 du.
ROM - RIders on the Mall 2017 @ Trafó / MüSzi | Budapest | Magyarország

 

Tudtad, hogy a magyar tech alapú audiovizuális művészet képviselői – visual jockey-ék, vagyis VJ-k, AV performerek, sound designerek, fényfestők, 3D mapping művészek – a nemzetközi szcéna élvonalában száguldoznak? Ha a válaszod nem, akkor annak egyik fő oka, hogy ezt a műfajt sok helyütt még mindig a sötét klubok járulékos atmoszférájaként, az elektronikus zenei közeg vizuális kísérőjelenségeként tartják számon. Pedig ez az új művészeti forma egyre öntudatosabban képviselteti magát világszerte és egyre több rangos eseményen kap saját teret.

A 2016-ban indult Riders on the Mall fesztivál – röviden ROM – arra tesz kísérletet, hogy az audiovizuális műfajokkal kapcsolatos sztereotípiákat árnyalja, illetve coolabbnál coolabb hazai és külföldi művészeti projekteket bemutatva juttassa el a retinánkig és az elménkig, hogyan válik a minket körülvevő technológia művészetté. A Művelődési Szint (MÜSZI) által életre hívott fesztivál az AVnode nevű nemzetközi hálózat részeként arra törekszik, hogy nagyobb láthatóságot és nemzetközi együttműködési lehetőségeket adjon a hazai művészeknek.

Az egyes PROGRAMOK RÉSZLETES leírása ezen a linken érhető el.

PROGRAMBONTÁS

elérhető a ROM hivatalos oldalán és bontásban:
március 30.
március 31.
április 1.

Dereng/Hegy koncert a GMK-ban @ Gozsdu Manó Klub
Már 30 @ 8:00 du. – 11:00 du.
Dereng/Hegy koncert a GMK-ban @ Gozsdu Manó Klub | Budapest | Magyarország

 

DERENG
HEGY

Dereng és HEGY, a két csapás. Páratlan bólogatás, gerjedő gitárok, lángoló erősítők, zúzás, dara, fiatalság, bolondság.

facebook event

Már
31
pén
37. Budapesti Tavaszi Fesztivál @ Budapest
Már 31 @ 10:00 de. – ápr 23 @ 10:00 du.
37. Budapesti Tavaszi Fesztivál @ Budapest | Budapest | Magyarország

 

Világsztárok, bemutatók, lenyűgöző produkciók több mint három héten át – pontosan egy hónap múlva kezdődik a 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál!

Vittorio Storaro, John Malkovich, Goran Bregovic, Daniele Gatti, Georg Baselitz, Pumeza Matshikiza, Gyenyisz Macujev, a Komische Oper Berlin – világsztárok és a hazai művészeti szcéna legjobbjai, legendás műalkotások, különleges együttműködések, premierek és számtalan izgalmas köztéri esemény a 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál gazdag programkínálatában. Március 31. és április 23. között közel 40 helyszínen, több mint 150 program várja az érdeklődőket a főváros legjelentősebb tavaszi eseménysorozatán. A kulturális tavasz 2017-ben is a Budapesti Tavaszi Fesztivállal kezdődik.

Az idei fesztiválprogram is fontos évfordulók, tematikus fókuszpontok köré épül. 2017-ben emlékezünk Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulójára. Ebből az alkalomból bemutatóra készül a Magyar Állami Népi Együttes, Ködellik a Mátra című esttel hajt fejet a mester előtt Szokolay Balázs és Szokolay Dongó Balázs, a zeneszerző kamarazenei művei adják a Classicus Ensemble rendhagyó, Múzsák csöndje – Múzsák hangja című koncertsorozatának gerincét is. A fesztivál záróelőadása pedig Kodály Háry János című operájának nagyszabású bemutatója lesz, Anger Ferenc rendezésében, Palló Imre vezényletével.

A kiegyezés történelmi évfordulójáról megemlékezve Liszt Koronázási miséjével áll színpadra az Osztrák–Magyar Haydn Filharmónia és a Bécsi Állami Opera Kórusa, Kiegyezés/150 címmel bemutatóra készül a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, míg a Budapesti Történeti Múzeum Kincsek a város alatt című kiállítása is e korszakot mutatja be.

Március 31-én, a fesztivál nyitónapján, Bertrand de Billy és a Lausanne-i Kamarazenekar lép fel a Zeneakadémián, a Magyar Nemzeti Galériában pedig Újrajátszott múlt címmel nyílik meg a világhírű képzőművész, Georg Baselitz kiállítása.

A fesztiválprogram részeként olyan kiváló művészek adnak koncertet, mint a Budapesten első alkalommal fellépő dél-afrikai operaénekesnő, Pumeza Matshikiza, a zongoravirtuóz Ivo Pogorelich, és a káprázatos technikájú orosz zongoraművész, Gyenyisz Macujev. Hazánkba érkezik Daniele Gatti és a Mahler Chamber Orchestra, a The Shanghai Quartet és a Lappföldi Kamarazenekar.

Ünnepi különlegesség, hogy az Akademie für Alte Musik Berlin és a RIAS Kammerchor a belga karmester, René Jacobs vezényletével, Bach Máté-passiójával lép színpadra nagyszombaton, április 15-én. Hatalmas várakozás övezi John Malkovich és Michael Sturminger új, Just Call Me God – A diktátor utolsó beszéde című előadását, és a világhírű, háromszoros Oscar-díjas olasz operatőr és fotográfus, Vittorio Storaro Writing with Light gyűjteményes kiállítását is, mely utóbbit a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban láthatják az érdeklődők. A számos nemzetközi díjjal elismert Nánási Henrik karmester, a Komische Oper Berlin főzeneigazgatója ritkán vezényel Magyarországon, a fesztiválon azonban a legendássá vált előadást, A varázsfuvolát dirigálja.

Az újcirkusz műfajának sokszínűségét bizonyítja a fesztiválprogramban szereplő három produkció: az ausztrál CIRCA Opus2 című előadása, a Stockholmban alapított Svalbard Company meghökkentő produkciója és a Recirquel Újcirkusz Társulat vadonatúj előadása, az Adieu!

A táncprogram részeként kiemelkedő nemzetközi együttesek vendégjátéka és hazai bemutatók váltják egymást – Ibsen Peer Gynt című drámai költeményét gondolta újra Edward Clug rendező–koreográfus és a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttese, de valódi csemegének ígérkezik A kalóz című bemutatója is a Magyar Állami Operaházban. Fuego című flamenco-remekművével érkezik hazánkba a spanyol Antonio Gades Company, az izraeli kortárs tánc rajongóit pedig pedig Sharon Eyal és Gai Behar OCD Love című, technoütemekre komponált koreográfiája szögezi majd a székhez a Trafóban.

A könnyűzene és a jazz műfajában együtt lép színpadra Jamie Winchester és Hrutka Róbert, itt lesz Yasmine Hamdan, triójával érkezik a szaxofonos Steve Coleman, a filmes inspirációkból dolgozó Tarkovsky Quartet, a nu jazz és future jazz legendás zongoristája, Bugge Wesseltoft, valamint az elektronikus zene osztrák mágusa, Richard Dorfmeister és Rupert Huber is.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál az elmúlt közel négy évtizedben Európa egyik legfontosabb összművészeti seregszemléjévé vált, kiemelkedő programkínálattal, kiváló hazai és nemzetközi művészekkel, elkötelezett és kíváncsi közönséggel. Ez a tavaszi időszak – 2017-ben több mint három intenzív hét – Budapest kulturális értékeiről, lenyűgöző sokszínűségéről szól, a fesztivállal együtt lélegzik és rezdül az egész város, az utcákon-tereken is meglepetésekkel találkozhatnak a járókelők, a főváros pedig pezsgő, inspiráló találkozási ponttá válik.

Programok

További infók

ápr
1
szo
Turbo ★ A38 Hajó @ A38
ápr 1 @ 7:00 du. – 10:30 du.
Turbo ★ A38 Hajó @ A38 | Budapest | Magyarország

 

A Turbo zenekar 2015. szeptemberében a MÜPA-s koncertjét követően elköszönt a közönségétől és az aktív zenéléstől. Az akkor 10 éves, számtalan hazai és külföldi színpadot megjárt formáció pályafutása során négy kiváló lemeznek adott életet, melyekkel a temérdek szakmai elismerés mellett két Fonogram-díjat is besepertek. A Turbo egy koncert erejéig most újra színpadra áll, cikázhatnak az energianyalábok, rázhatjuk a hajunkat a Turbo csontig hatoló rokkjára!

A zenekar változatlan felállással dönget majd az A38 Hajón:
Tanka Balázs – ének
Vigh Dávid – gitár
Jero – basszusgitár
Dure – billentyű, vokál
Delov Jávor – dob

Jegyek:
Early bird (csak 100 db!) 1500.-
Elővételben (március 31-ig) 1900.-
Helyszínen 2300.-
Online jegyvásárlás

facebook event

ápr
4
ked
Banff World Tour Budapest 2017 @ Corvin mozi
ápr 4 @ 5:00 du. – ápr 6 @ 11:30 du.
Banff World Tour Budapest 2017 @ Corvin mozi | Budapest | Magyarország

 

Az év legizgalmasabb hegyifilmjei áprilisban újra a mozivásznon, a Banff Hegyifilm Fesztivál világkörüli turnéjának budapesti állomásán!

Az idén 41 éves Banff Mountain Film Festival a világ legkiválóbb fesztiválja a maga műfajában. Évről-évre a kilencnapos fesztiválon mutatkoznak be a legújabb hegyi témájú dokumentumfilmek, legyen szó hegyisportokról, felfedezésről, kalandról vagy éppen hegyi kultúrákról és környezetvédelemről. A benevezett filmek egy közül nemzetközi zsűri választja ki a fesztivál díjazottjait.

A legjobb filmek a kanadai fesztivált követően világ körüli turnéra indulnak. A Banff Mountain Film Festival World Tour keretében az elmúlt évben 40 országban, az Antarktisztól Izlandig, Dél-Afrikától Japánig összesen 940 vetítést tartottak. A hegymászóktól az egyetemi diákokig több mint 440.000 néző volt kíváncsi világszerte az elmúlt év legizgalmasabb hegyisport filmjeire.

A budapesti Banff Hegyifilm Fesztivál idei műsorán 8 új, a kalandsportok széles palettáját felvonultató film szerepel: egy izlandi szörfözés szimfóniája, két inspiráló sziklamászó történet, kötéltánc a Verdon-kanyon felett, extrém sízés az Alpok hegymászó útvonalain, hegyi futás a Himalájában, vadvízi evezés Pápua Új-Guinea esőerdejében és az Atlanti-óceán átszelése egy vitorlással. Közel 200 percnyi székbe szögező látvány és izgalom három estén keresztül a Corvin focipályányi mozivásznán.

Ha kíváncsi vagy az év legjobb hegyifilmjeire, ne hagyd ki a Banff Hegyifilm Fesztivál világkörüli turnéjának budapesti vetítéseit április 4-5-6-án este a Corvin Moziban!

Ízelítő a Banff Hegyifilm Fesztivál idei műsorából

A ’The Accord’ a fiatal helyi szörfös és a mindig fújó, mindig jeges Észak-atlanti szél párharca igazi „szeretlek is meg nem is” kapcsolat, sosem látott humorral elmesélve. És persze soha nem láthattunk még ilyen tökéletes izlandi hullámokat sem!

Tizennyolc évvel azután, hogy egy szörnyű baleset miatt részlegesen lebénult, Paul Richard visszatér a rettegett Totem Pole-hoz, hogy kipróbálja vajon visszanyerte-e annyira az egészségét, hogy befejezze, amit elkezdett. A ’Doing it Scared’ egy kivételes ember inspiráló története az állandó újrakezdésről és a soha nem lankadó kalandvágyról.

A ’Locked In’ egy csapat kajakos kalandja a világ egyik legelzártabb területén, Pápua Új-Guinea esőerdejében. A Beriman kanyon 1200-1500 méter mély, az alján 300 méteres, szinte függőleges sziklafalakkal. A film egy ijesztő evezés története az érintetlen smaragd dzsungelben, ahonnan az egyetlen kiút ha túl akarod élni: elérni az óceánt.

A ’Mira’ egy elszánt nepáli lányról szól, aki világhírű hegyifutó akar lenni. Bár egy távoli nepáli faluban nőtt fel, Mira mindig is arról álmodott, hogy kiemelkedő sportoló lesz belőle. Miután megszökik otthonról belép a maoista seregbe, majd egészen Katmanduig utazik, hogy szerencsét próbáljon. A felemelő történet elkalauzol minket Nepálba, Hong Kongba, Ausztráliába, Spanyolországba, Olaszországba és Franciaországba, ahol Mira a világ legjobb hegyifutóival méri össze erejét és kitartását.

A ’Reel Rock 11: Young Guns’ című filmben a sziklamászó sport legújabb tehetségeivel ismerkedhetünk meg. A 15 éves Ashima Shiraishi és a 16 éves Kai Lightner már most a sportág határait feszegetik. Képességeiket először egy norvég túrán tesztelik, majd Ashima megkísérel történelmet írni egy V15-ös boulderen Japánban.

Jérémie Heitz, a svájci sí-fenomén a nagy hősök nyomdokaiban az Alpok legizgalmasabb lejtőin igyekszik extrém sí tudását bővíteni a ’La Liste’ című filmben.

A ’Sea Gypsies’ a vitorlázásról szól, a közös szenvedés során kialakuló bajtársiasságról és persze a természet csodálatra méltó, nyers erejéről. 2014 februárjában, a valaha volt legjegesebb szezon közepén, az Infinity, fedélzetén 16 bátor kalandorral nekiindult, hogy az Antarktisz érintésével eljusson Új-Zélandból Patagóniába. Útközben megküzdött a Ross-tenger jéghurrikánjával, különféle gépészeti problémákkal, csatlakozott a Sea Shepherd radikális környezetvédőinek egyik küldetéséhez, elszaggatta az összes vitorláját és akaratlanul is délebbre vetődött, mint bármelyik vitorlás abban az évben.

A legjobb hegyisport filmnek járó díjat elnyert ’Metronomic’ a szórakoztatás legtisztább formáját hívja létre: slackline művészek kötéltánca magasan a Verdon-kanyon felett.

Inspirálódj! A filmfesztivál közösségépítő élmény és nagyszerű alkalmat kínál arra is, hogy ihletet meríts belőle a következő „nagy kalandhoz”. A szervezők idén is színes kísérő programokkal programokkal várnak a Banff Hegyfilm Fesztiválon.

Bővebb információ és jegyvásárlás

ápr
5
sze
24. TITANIC NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL @ Különböző helyszínek
ápr 5 @ 12:00 du. – ápr 12 @ 11:00 du.

 

Április 6-13. között rendezik meg Budapesten a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált, de már március 21-én, kedden megkezdődnek az eseményhez kötődő programok: 17.30 órakor a Ludwig Múzeumban egy, a későbbiekben a Titanicon is futó észt filmet, az Anyát nézheti meg a közönség ingyenesen. A fesztivál az Óriás című svéd filmmel nyit, továbbá itt vetítik Magyarországon először, Török Ferenc Berlinben díjat nyert filmjét, az 1945-öt. Idén új helyszínként bekapcsolódik a „Pop-Up Cinema@Ódry Színpad SZFE” is.

Március 21-én, kedden 17.30 órakor a Ludwig Múzeumban egy, a későbbiekben a Titanicon is futó észt filmet, az Anyát ingyenesen nézhetik meg majd azok, akik időben regisztrálnak a fesztivál felhívására. Kadri Kõusaar fekete komédiába oltott krimijében a középkorú Elsa éjt nappallá téve gondozza kómában levő fiát, Laurit. Eközben a környékbeliek a kisvárosban azt találgatják, ki és miért lőtte meg a fiatalembert. De hiába ismeri mindenki az összes szomszéd minden egyes lépését, úgy tűnik, csak a nyilvánvalót nem veszik észre, és megoldatlan marad a világ legügyetlenebbül kivitelezett bűntette.

KATA_Anya1

Az Óriás vetítésével kezdődik a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Budapesten. Johannes Nyholm svéd rendező filmjében az autizmussal élő és súlyosan deformált Rikardot születése után azonnal nevelőotthonba vitték. Harminc évvel később elhatározza, hogy felkeresi és visszaszerzi anyját. Úgy gondolja, ez csak akkor lesz lehetséges, ha megnyeri a skandináv pétanque-bajnokságot. A lehetetlennel próbálkozik, de nem tartja vissza sem törékeny fizikuma, sem pedig az ítélkező közeg, amelyben él. Ráadásul egy hetvenméteres óriás is a segítségére siet…

Április 5-13. között új helyszínen is várja a közönséget Magyarország egyik legnagyobb filmes eseménye, a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Hagyományosan az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi moziban folynak majd a vetítések, de idén – Ódry Árpád halálának 80. évfordulójára emlékezve – mozivá alakul az Ódry Színpad és „Pop-Up Cinema@Ódry Színpad SZFE” néven várja a filmbarátokat. A magyar színháztörténelem legendás alakja 1916- 23. között négy filmben is játszott, köztük a Korda Sándor rendezte A kétszívű férfiban.

A 2005-óta versenyfesztiválként is működő Titanic 2017-ben is átfogó, sokszínű válogatást ad a kortárs nemzetközi filmtenger legizgalmasabb alkotásaiból, köztük befutott rendezők új filmjeit, elsőfilmesek debütáló alkotásait, illetve kevésbé ismert régiók filmművészetének izgalmas darabjait. Az idei program egyik szenzációja, hogy Török Ferenc a Berlinale Panorama programjában nagy sikert aratott, a közönségszavazatok alapján a harmadik díjat, valamint a Miamiban megrendezett Filmfesztiválon a narratív kategóriában a közönségdíjat nyert filmje, az 1945 Magyarországon, a Titanicon lesz először látható.

További infók

ápr
7
pén
Apey & the Pea, The Southern Oracle, She Loves Pablo (HR) @ Akvárium Klub
ápr 7 @ 7:00 du. – 11:00 du.
Apey & the Pea, The Southern Oracle, She Loves Pablo (HR) @ Akvárium Klub | Budapest | Magyarország

 

Apey & the Pea + The Southern Oracle + She Loves Pablo (HR)
AKVÁRIUM
KisHall
2017.04.07

A teltházas januári koncert után tavasszal utoljára Budapesten az Akváriumban, Apey & the Pea koncert. Vendégek a The Southern Oracle és a She Loves Pablo (HR).

A nagy érdeklődésre való tekintettel javasoljuk az elővételes jegyvásárlást, illetve az igazán gyorsaknak limitált számban elérhetővé tettünk kedvezményes árú early bird jegyeket is.

JEGYEK kaphatók az Akvárium Klub jegypénztárában, valamint online.

JEGYÁRAK:
Elővételes: 2000 Ft
Helyszíni: 2500 Ft

APEY & THE PEA

Az Apey & The Pea (Sludge/Metal/Stoner-Grunge) 2008 végén alakult Budapesten. Az évek során felléptek már Magyarország valamennyi vidéki klubjában és fesztiváljain. Budapesten rendszeresen teltházas vagy aközeli koncerteket adnak. Két nagylemez és egy 2015-ben elnyert Fonogram Díj (Az év hazai hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele) tulajdonosai.
Az agresszív és látványos élő előadásmód illetve a nehézfém súlyú gitár riffek, a klasszikus metál szellem teszik lehetővé hogy egy lenyűgöző, intenzív nem szokványos koncert élménnyel távozzon a közönség.

THE SOUTHERN ORACLE

Az idén nyolcadik évét taposó The Southern Oracle rengeteg fővárosi koncerten van túl, ám most először lép fel az Akvárium színpadán. Tavasszal elcsíphetitek még őket néhány vidéki és külföldi koncerten, de 2017 első felében a harmadik nagylemezük munkálataira összpontosít a csapat. Ennek előfutáraként tavaly kihoztak egy új számot melynek “Mouthbreather” a címe, Horváth Atish oldalán folytak a munkálatok a SuperSize stúdióban, melyről egy hangulatos videóklip is készült.

SHE LOVES PABLO

A She Loves Pablo egy 2005-ben alakult négy tagú stoner/groove-rock banda egyenesen Zágráb szívéből. Az elmúlt 10 év során meghódították Horvátország minden pontját és az underground egyik legkiemelkedőbb alap pilléreivé váltak. 2006-ban adták ki első EP-jüket ‘Country Home’ címmel, majd ezt követte a pszichedelikusabb, blues orientáltabb 2009-es ‘Mother of All’ nagylemezük. 2011-ben két új taggal és a ‘Gamblin’ című videó klippel robbantak vissza a köztudatba, majd megjelentették második nagylemezüket ‘Burn and Levitate’ címmel. Többször turnéztak szerte Európában és több elismert produkció előtt is játszottak mint például a Clutch, a Karma to Burn, vagy a Colour Haze.
Tavaly 2016-ban jelentették meg legfrissebb nagylemezüket a ‘Try Mandarin’-t.

facebook event

ápr
8
szo
The Wanton Bishops /LB/ Sims /US/ Mustelide /BY/ x Dürer Kert @ Dürer Kert
ápr 8 @ 7:00 du. – 11:30 du.
The Wanton Bishops /LB/ Sims /US/ Mustelide /BY/ x Dürer Kert @ Dürer Kert | Budapest | Magyarország

 

The Wanton Bishops (LB)
Sims (US / Doomtree)
Mustelide (BY)

jegyárak: 1.900 / 2.500 Ft
Tixa jegylink

A The Wanton Bishops Bejrútban született, a világ kulturális kereszteződésében, ahol az énekes Nader Manour pszichedelia és blues iránti rajongása találkozik a Közel-Kelet extázisával, létrehozva ezt a semmihez sem fogható állatias és dögös zenét. A libanoni csapatot először hallhatjuk Magyarországon, április 8-án, a Dürer Kertben.

A The Wanton Bishops vendégei Mustelide és Sims lesznek.
Simsnek tavaly jelent meg More Than Ever című, meglehetősen személyes hangvételű lemeze, ugyanis úgy döntött, az egyetlen elfogadható válasz a veszteségekre a nagy öröm, a sürgető, dacos és bocsánatkérés nélküli öröm. Mustelide a sajtótól a sokat sejtető “Fehéroroszország elektronikus hercegnője” nevet kapta, az énekes-dalszerző-producer hölgy ugyanis különleges helyet foglal el a kelet-európai elektro-pop színtéren elektronikus központú kísérleti pop zenéjével.

facebook event

ápr
11
ked
Repetitor (RS) ★ Instant ★ Budapest @ Instant
ápr 11 @ 8:00 du. – ápr 12 @ 2:00 de.
Repetitor (RS) ★ Instant ★ Budapest @ Instant | Budapest | Magyarország

 

Repetitor (RS)

A belgrádi Repetitor egy garage rock/post-punk trió, kik két lemezükkel kiváló eredményeket elérve a Balkán egyik legkimagaslóbb színvonalú fiatal bandájává avanzsáltak. Sajátos hangzásviláguk a súlyos rock’n’rolltól a post-punking különféle műfajokat ömleszt egy intenzív, eksztatikus összjátékba, mely többek között a Mudhoney, Šarlo Akrobata, Fugazi, Sonic Youth, Pixies, korai Nirvana, Black Sabbath, illetve Suicide hatásait egyesíti. Számos fesztiválon felléptek Európa-szerte a belgrádi garage-rock színteret képviselve.

Kiadványok:
2008 – Sve što vidim je prvi put
2012 – Dobrodošli na okean
2016 – Gde ćeš

https://www.facebook.com/repetitorbgd
http://repetitor.bandcamp.com/
https://www.youtube.com/watch?v=0KjdbAnipew

facebook event

ápr
13
csü
Jazzékiel / Gödör @ Gödör Klub
ápr 13 @ 8:00 du. – 11:00 du.
Jazzékiel / Gödör @ Gödör Klub | Budapest | Magyarország

 

Az egyetlen fővárosi klubkoncert decemberig.
Részletek hamarosan!

facebook event

Tél van, rock & roll, és…

…iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről!