Archív

Calendar

nov
30
pén
Bálna az eseményhorizonton: Zilahi Anna + Németh Róbert @ Magvető Café @ Magvető Café
nov 30 @ 8:00 du. – 11:00 du.
Bálna az eseményhorizonton: Zilahi Anna + Németh Róbert @ Magvető Café @ Magvető Café | Budapest | Magyarország

 

Bálna az eseményhorizonton: Zilahi Anna költészete és Németh Róbert dalai rezonálnak egymásra

Különleges előadóestének ad helyet november 30-án a budapesti Magvető Café: Zilahi Anna elsőkötetes költő, valamint a HS7 feloszlása után 2016-ban szólókarriert indított Németh Róbert rezonáltatja egymásra alkotásait. A ’Bálna az eseményhorizonton’ címre hallgató estén dalok és versek találkoznak időben és térben, hogy kölcsönhatásba lépjenek és kommunikálni kezdjenek egymással. A műsort Desdemona Dæne érzékeny és zajos kísérleti zenéje teszi teljessé.

Bálna az eseményhorizonton este címe Zilahi Anna költő, prózaíró, képzőművész tavaly megjelent első, bálna nem motívum verseskötetére, valamint Németh Róbert, a Heaven Street Seven egykori basszusgitárosának szintén 2017-es, debütáló Nincsen mozgás az eseményhorizonton szólólemezére utal. Az egyszeri, különleges műsorban helycseréről nem lesz szó: a költő saját verseit mondja majd, a zenész pedig a dalait játssza el. Az este különlegességét az adja, ahogy a dalok és a szövegek egy alkalmi térben találkozva kölcsönhatásba lépnek és kommunikálni kezdenek egymással, és ahogy a két világ reagál, rezonál egymásra.

A ’Bálna’ szövegeiben erős tematikus vonalat képvisel a hangkeresés és a hang mibenlétének vizsgálata, ezért is volt számomra egyszerre meglepő és üdítő rádöbbenni az írott kötet és Robi dalainak összecsengéseire. Ezt szeretnénk mások számára is átélhetővé tenni – mondta el Zilahi Anna költő, generációja egyik legtehetségesebb alkotója.

Ezt a műsort nem azért csináljuk, hogy nekünk egy ilyenünk is legyen, hanem azért, mert szimpatizálunk egymás dolgaival. Azt gondoltuk, érdekes volna kipróbálni, mi történik, ha ezek a versek és dalok egy térben és időben hangoznak el, rímelve egymásra, úgy egymás mellé pakolgatva sorban, mint a dominók – tette hozzá Németh Róbert zenész, a 90-es évek alternatív színterének meghatározó szereplője, újságíró. Robi tavaly megjelent első szólólemezét idén egy újabb dal és klip követte, amelyet a budapesti boutique lemezkiadó Klinik színeiben jelentetett meg.

A műsort Desdemona Dæne, azaz Papp Viktorina Rozita érzékeny és zajos kísérleti zenéje teszi majd teljessé. A november 30-án, pénteken 20 órakor a Dohány utcai Magvető Caféban kezdődő eseményre a belépés díjtalan.

facebook event

dec
7
pén
Bemutató: Doboz @ Jurányi Ház @ Jurányi Ház
dec 7 @ 8:00 du. – 10:00 du.

 

Egy apa, egy anya, három kamaszfiú. És egy apró lakás, ami a fiúk számára mégis a világot jelenti – ugyanis még sosem lépték át a küszöbét. Arccal a televízió felé, néhány videokazetta társaságában nőnek fel, és nem tudják, hogy amit látnak, nem a valóság. Meddig működhet egy rendszer, amelynek egyik pillére a hazugság, másik a szeretet? Ki lehet lépni egy ilyen világból? Vagy van, amikor már túl késő?

Kurta Niké és Tési Dóra darabja megtörtént eseten alapul. A Doboz ősbemutatójára 2018. december 7-én kerül sor a Jurányi Kamaratermében.

OSZKÁR         Bán János
SÁRA             Vasvári Emese
RUBEN          Fehér Balázs Benő
HOLGER         Fehér András
EGILL Kovács Domokos

Látványtervező: Bobor Ági
A látványtervező munkatársai: Illés Haibo, Vermes Nóri
Sound artist: Vranik Krisztián
Fénytervező: Almási Tamás
Közreműködő: Tasnádi Bence
Rendezőasszisztens: Boznánszky Anna
Dramaturg: Kurta Niké, Tési Dóra

Rendező: Varsányi Péter

A produkció a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett Staféta program keretében valósult meg.

Támogatók: Budapest Főváros Önkormányzata, Budapesti Városarculati Nonprofit Kft., Staféta, Füge Produkció, NKA

Külön köszönet: Dramaturgok Céhe – Nyílt Fórum

További infó és jegyvásárlás

feb
5
ked
Burroughs – The Movie (magyar felirattal) az Aurórában @ Auróra
feb 5 @ 8:00 du. – 10:00 du.
Burroughs - The Movie (magyar felirattal) az Aurórában @ Auróra | Budapest | Magyarország

 

SZUPER-MEGA-ULTRA KULT ESEMÉNY AZ AURÓRÁBAN!!!

Február ötödikén, W.S.Burroughs születésnapján, gyertek és nézzük meg együtt ezt az 1983-ban készült dokumentumfilmet, amelyhez végre elkészítettük a magyar feliratot! https://www.imdb.com/title/tt3581384/

“Burroughs: The Movie is the first and only documentary to be made about and with the full participation of writer William S. Burroughs. In a collaboration between Burroughs and director Howard Brookner the film explores Burroughs’ life story along with many of his contemporaries including Allen Ginsberg, Brion Gysin, Francis Bacon, Herbert Huncke, Patti Smith, Terry Southern, and Lauren Hutton. Brookner managed to obtain 5 years of unparalleled access and enthusiastic participation from William S Burroughs. As a result, Burroughs: The Movie documents Burroughs’ long, controversial and productive life in great detail. The film travels from the American Midwest to North Africa, through defining moments of his wildly unconventional life, including several personal tragedies, ultimately charting the development of Burroughs’ unique literary style.”

Az esemény INGYENES!

Pówered by:
https://www.facebook.com/groups/theapocalypswon/
https://www.facebook.com/auroraunofficial/
http://www.rnr666.hu/

facebook event

feb
20
sze
Nagy András (XYZ): WE SENSE @ Trafó House
feb 20 @ 7:00 du. – 9:00 du.
Nagy András (XYZ): WE SENSE @ Trafó House | Budapest | Magyarország

 

A korlátozott férőhelyek (30 fő / turnus) száma miatt előzetes regisztráció ajánlott az andrea@trafo.hu címen.

Kezdési időpontok: 19:00 / 19:30 / 20:00 / 20:30

Az árnyék egy adott térben a sötétség és a világosság észlelhető változása által könnyen megfigyelhető optikai jelenség. Térérzékelésünk alapja, testünk és fizikai környezetünk viszonyának azonosítását segítő ösztönös élmény. Akárcsak folyamatosan változó érzelmi állapotaink és reflexióink. Az interaktív WE SENSE árnyékinstalláció a tájékozódásunk és döntéseink közötti láthatatlan összefüggések játékos feltérképezésére invitál.

Az interaktív technológiákkal kísérletező András Nagy digitális médiaművész munkáinak fókuszában a generatív képalkotás lehetőségeinek feltérképezése áll. A látogatók egy különböző képi és zenei tartalmakból építkező audiovizuális kompozíció és térélmény komponenseivé válnak. A projektor fényébe lépve árnyékunkkal egyszerre kerülhetünk egy különleges vetített univerzum képei elé és mögé. A fénytérrendszerben mozdulataink segítségével felfedezhetjük a szemünk által alapvetően nem érzékelhető, síkon túli harmadik térdimenziót.

http://andrasnagy.xyz/
https://www.instagram.com/andrasnagy.xyz/
https://soundcloud.com/ex-y-zed

facebook event

Már
1
pén
KETTEN – A Scallabouche Társulat új bemutató előadása @ Jurányi Ház
Már 1 @ 8:00 du. – 11:00 du.
KETTEN - A Scallabouche Társulat új bemutató előadása @ Jurányi Ház | Budapest | Magyarország

 

A független színházi szféra ismert dívája, a Katona József Színház társulatának egyik oszlopos tagja, egy rendező, aki a brit improvizációs technika magyarországi meghonosítója és egy dramaturg-író összeállnak, hogy létrehozzanak egy újabb előadást. Részben rögzített, részben improvizációs, de mindenképpen más és más minden este.

Az alap pedig egy megtörtént eset: majd’ 15 éven keresztül rabolt ki németországi bankokat egy pár. Nem lehetett róluk tudni semmit. Honnan jöttek? Kik ők? Miért csinálták? Az utolsó akciójuk tragikus véget ért: tűzharcba keveredtek, a rendőrök lelőtték a férfit, a nő öngyilkos lett a helyszínen. Ami maradt utánuk: két cseh állampolgárságú személyigazolvány, egy 20 éves fiúgyermek és 2 millió euró.

Mi lehetett a motivációjuk? A szabadság, a konvenciók nélküli élet, a függőség? Ez jelentette a kapcsolatuk életben tartását, a folyamatos pezsgést, a szenvedélyt ebben a hektikus világban? Vagy épp ez zárta be és össze őket, és nem volt lehetőségük kitörni ebből a spirálból? Tele titkokkal és szerepekkel.

A történet igazi metaforája a modern kapcsolatoknak. Hogyan zárjuk le őket? Hogy búcsúzzunk el egymástól? Hogyan bízzunk meg egymásban? Ki dönt és ki az, aki végrehajt? Hogyan és miért mondunk le a gyerekünkről? Miért és hogyan hágjuk át a társadalom szabályait? Hol vannak a határok?

Előadás helyszíne: Jurányi Inkubátorház, Kamaraterem / 1027 Budapest, Jurányi u. 1.

Jegyvásárlás