Archív

Calendar

Júl
7
szo
FRIDA KAHLO – Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból @ Magyar Nemzeti Galéria
Júl 7 @ 10:00 de. – nov 4 @ 6:00 du.

A 20. század talán legmeghatározóbb női művészének, a mára ikonná vált Frida Kahlónak a műveiből rendez tárlatot 2018 nyarán a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria. A mexikóvárosi Museo Dolores Olmedo, valamint más jelentős mexikói gyűjtemények jóvoltából több mint harminc festmény és grafika érkezik Budapestre. A válogatás – melyben a művész védjegyévé vált önarcképei mellett szerepelnek olyan jelentős művek is, mint az első vászonfestményeinek egyike 1927-ből, valamint életrajzi ihletésű képek, portrék, szimbolikus tartalommal telített alkotások, rajzok, illetve fotók – betekintést enged Frida Kahlo szuggesztív, ám testi és lelki gyötrelmekkel teli belső világába, valamint az általa megélt és újrateremtett, mitikus valóságba.

Beszámolónk a kiállításról:
Letaglózó és veséig hatoló: Frida Kahlo először Magyarországon
Frida Kahlo születésének 111. évfordulójának napján, július 7-én nyitott a régóta várt életműkiállítás, először Magyarországon, önarcképekkel, kismajmokkal, lebegő csigákkal. A kiállítás kihagyhatatlan, mi is ott jártunk! – olvassátok el!

Az eredetileg orvosnak készülő Frida Kahlo kisgyermekkorától kezdve betegeskedett. Hatéves korában egy vírusos betegségben a jobb lába eltorzult, majd tinédzser évei végén egy buszbaleset során a gerince és a medencecsontja több helyen eltörött. Ekkor megjárta a testi fájdalmak földi poklát és hosszú időre ágyba kényszerült. A szenvedésből a festés jelentette az egyedüli kiutat, Kahlo művészetének forrása pedig önmaga lett – saját valóságának ablaka a tükör, amelyből saját képe tekintett vissza. A javarészt frontális vagy kétharmad profilból készített merev, hieratikus önarcképei a művész belső világának kivetítései, amelyek segítségével a külvilág felé létrehoz egy új, sokszínű és izgalmas, erőt sugárzó ént. Festőstílusának jellegzetessége, hogy bár klasszikus modellekből indít, merít a mexikói népi kultúra eszköztárából is. Számos művén felbukkannak Mexikó spanyol hódítást megelőző történetének, régészetének, valamint népi kultúrájának elemei.

A budapesti kiállítás a bemutatott művek segítségével megidézi Frida Kahlo életének és művészetének szervesen összefonódó egységét.

Belépő: 3200 Ft (részletek később a Jegyárak alatt).
Bármely kiállításunkra érvényes Ajándékjegy (3000 Ft / 1500 Ft) váltható, mely majd érvényesíthető lesz a Frida Khalo kiállításra is a látogatás napjának megadásával.

További infók

Sze
22
szo
Totth Benedek: Afganisztán – felolvasószínház @ TRIP x SzínÉj @ TRIP
Sze 22 @ 3:00 du. – 4:30 du.
Totth Benedek: Afganisztán – felolvasószínház @ TRIP x SzínÉj @ TRIP | Budapest | Magyarország

 

Totth Benedek: Afganisztán – felolvasószínház / TRIP x Színházak Éjszakája 2018
szeptember 22. 15:00
TRIP Hajó, Színházterem

Boldog Lászlót, a többszörösen kitüntetett nyomozót egy súlyos túlkapás miatt felmentik a szolgálat alól. Öccse, Feri, akit különösen nagy értékre elkövetett lopás miatt jó pár évre lecsuktak, most szabadul a sittről, és új életet akar kezdeni. Laciéknál azonban nem mindenki várja őt tárt karokkal, és a család élete fenekestül felfordul, és Laci ex-kollégái is szaglászni kezdenek. Az Afganisztán egy családi drámába oltott fekete komédia.
Totth Benedek író, műfordító. Regényeket és novellákat ír. Holtverseny című regényével 2015-ben megnyerte az év legjobb első prózakötetének járó Margó-díjat. Az Afganisztán az első drámája.

szereplők:
Ágoston Péter
Ecsedi Erzsébet
Jámbor József
Makranczi Zalán
Mentes Júlia Virginia
Pavletits Béla
Réti Iringó
Varga Klári
Vranyecz Artúr

dramaturg: Perczel Enikő
rendező: Harsányi Sulyom László

Jegyvásárlás

facebook event

okt
12
pén
Budapest ArtBook Fair 2018 @ Klebelsberg Kultúrkúria
okt 12 @ 12:00 du. – okt 14 @ 4:00 du.
Budapest ArtBook Fair 2018 @ Klebelsberg Kultúrkúria | Budapest | Magyarország

 

Először kerül megrendezésre a Budapest Art_Book Fair háromnapos rendezvény, könyvkiállítás, vásár és szimpózium a Design Hét Budapest programsorozat részeként. Az esemény a könyv és művészet szerves kapcsolatáról szól, saját kiadású művészkönyvek itt kerülnek először bemutatásra és előadások sora mutatja be ezt az új, dinamikusan fejlődő médiumot.

Várjuk művészek, oktatási intézmények, kiadók jelentkezését!

A rendezvényen a részvétel ingyenes, a kiállítási jog megpályázandó.
A Budapest Art_Book Fair biztosítja a helyszínt és az infrastruktúrát, a kiállítók részéről viszont elengedhetetlen a három napon át a személyes részvétel.
A kiállítandó munkákat rövid leírással és bemutatkozással a
budapestartbookfair@gmail.com címre várjuk szeptember 20-ig.

A Budapest Art_Book Fair nyílt publikációs pályázatot hirdet művészek, alkotók számára. Részletek hamarosan!

A kortárs művészkönyvek kispéldányszámú, általában saját kiadású, a nagy kiadóktól és szerkesztőktől függetlenül létrehozott munkák. Egy részük megfizethető árú, bárki által elérhető kis kiadvány, fanzine, de lehetnek akár professzionális kivitelezésű könyvek, számozottak, a művész által aláírottak gyűjtők részre. Olyan személyes kiadványok, amelyeknél a végső megvalósulás a könyvforma maga, és amelyek ki is használják a nyomtatás és a könyv médiumának formai előnyeit, személyességet és egyediségét. A művészkönyv egy olyan közvetlen kommunikációs csatorna, amellyel könnyen el lehet érni a világban az embereket és amelyen keresztül a személyes, művészi gondolat ilyen formában szabadon és kötöttségek nélkül áramolhat. A képi vizuális tartalom lehet fotó, grafika, illusztráció, egyedi, konceptuális kísérletek vagy bármilyen olyan vizuális megnyilatkozás, amely a könyvben nyeri el végső formáját. Tartalma, tematikája, mérete, technológiája, oldalszáma teljesen szabad, szerzői döntés. A művészkönyv egy önálló médium, nem művészetről szóló könyv, nem könyv-műtárgy, nem monográfia és nem más médiumban készített alkotások reprodukciója, alapja nem szövegalapú irodalmi mű, a művészkönyv a művész által létrehozott önálló értékű szerzői mű.

helyszín:
Klebelsberg Kultúrkúria
1028 Budapest, Templom u. 2-10.

időpont:
okt. 12-én, pénteken 12.00-20.00
okt. 13-án, szombaton 10.00-20.00
okt. 14-én, vasárnap 10.00-16.00

További infók

okt
18
csü
Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár @ Várkert Bazár
okt 18 @ 4:00 du. – okt 21 @ 10:00 du.
Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár @ Várkert Bazár | Budapest | Magyarország

 

Ősszel a Margó történetében először bevesszük a Várkert Bazárt, hogy az eddigieknél nagyobb helyen, több programmal, színesebb könyvvásárral ünnepeljük az irodalmat. Külföldi vendégekkel, koncertekkel, könyvbemutatókkal, beszélgetéssorozatokkal, családi programokkal várunk mindenkit október 18-21. között a Várkert Bazárban.

RÉSZLETEK HAMAROSAN!!!

További infók: margofeszt.hu

facebook event

Le ne maradj semmiről! ;)

Kövess minket facebookon, mert kellenek a
jó arcok!
.
 NOWmagazin.hu