Archív

Calendar

Júl
7
szo
FRIDA KAHLO – Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból @ Magyar Nemzeti Galéria
Júl 7 @ 10:00 de. – nov 4 @ 6:00 du.

A 20. század talán legmeghatározóbb női művészének, a mára ikonná vált Frida Kahlónak a műveiből rendez tárlatot 2018 nyarán a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria. A mexikóvárosi Museo Dolores Olmedo, valamint más jelentős mexikói gyűjtemények jóvoltából több mint harminc festmény és grafika érkezik Budapestre. A válogatás – melyben a művész védjegyévé vált önarcképei mellett szerepelnek olyan jelentős művek is, mint az első vászonfestményeinek egyike 1927-ből, valamint életrajzi ihletésű képek, portrék, szimbolikus tartalommal telített alkotások, rajzok, illetve fotók – betekintést enged Frida Kahlo szuggesztív, ám testi és lelki gyötrelmekkel teli belső világába, valamint az általa megélt és újrateremtett, mitikus valóságba.

Beszámolónk a kiállításról:
Letaglózó és veséig hatoló: Frida Kahlo először Magyarországon
Frida Kahlo születésének 111. évfordulójának napján, július 7-én nyitott a régóta várt életműkiállítás, először Magyarországon, önarcképekkel, kismajmokkal, lebegő csigákkal. A kiállítás kihagyhatatlan, mi is ott jártunk! – olvassátok el!

Az eredetileg orvosnak készülő Frida Kahlo kisgyermekkorától kezdve betegeskedett. Hatéves korában egy vírusos betegségben a jobb lába eltorzult, majd tinédzser évei végén egy buszbaleset során a gerince és a medencecsontja több helyen eltörött. Ekkor megjárta a testi fájdalmak földi poklát és hosszú időre ágyba kényszerült. A szenvedésből a festés jelentette az egyedüli kiutat, Kahlo művészetének forrása pedig önmaga lett – saját valóságának ablaka a tükör, amelyből saját képe tekintett vissza. A javarészt frontális vagy kétharmad profilból készített merev, hieratikus önarcképei a művész belső világának kivetítései, amelyek segítségével a külvilág felé létrehoz egy új, sokszínű és izgalmas, erőt sugárzó ént. Festőstílusának jellegzetessége, hogy bár klasszikus modellekből indít, merít a mexikói népi kultúra eszköztárából is. Számos művén felbukkannak Mexikó spanyol hódítást megelőző történetének, régészetének, valamint népi kultúrájának elemei.

A budapesti kiállítás a bemutatott művek segítségével megidézi Frida Kahlo életének és művészetének szervesen összefonódó egységét.

Belépő: 3200 Ft (részletek később a Jegyárak alatt).
Bármely kiállításunkra érvényes Ajándékjegy (3000 Ft / 1500 Ft) váltható, mely majd érvényesíthető lesz a Frida Khalo kiállításra is a látogatás napjának megadásával.

További infók

Sze
7
pén
Desszert Feszt Budapest III. @ Dürer Kert / Robot
Sze 7 @ 8:00 du. – dec 22 @ 10:43 de.
Desszert Feszt Budapest III. @ Dürer Kert / Robot | Budapest | Magyarország

 

Desszert Feszt Budapest & a Cudi Purci Booking bemutat!
Desszert Feszt Budapest III.

Jegyek és bérletek hamarosan kaphatók a Tixa felületén és a Wavelemezboltban!

OPENING PARTY w. Phoenix Music Hungary
09. 07. Robot
PRIMITIVE MAN (usa)
16 (usa)
UEUM
————————–—————
09. 20. Robot
Far From Alaska (bra)
DOT LEGACY (fra)
————————–—————
10. 08. Dürer Kert
The Skull (usa)
Acid Muffin (usa)
magma rise
————————–—————
10. 12. Dürer Kert
Elder (usa)
Ancestors (usa)
+ vendégek
————————–—————
10. 28. Dürer Kert
ROOM041:
Minsk (usa)
ZATOKREV (sui)

kisterem:
VOKONIS (swe)
Nekromant (swe)
————————–—————
11. 05. Robot
Fistula (usa)
Grime (ita)
TORN FROM EARTH
————————–—————
DESSZERT ZÁRÓ BÁL
12. 21. Robot
Shapat Terror
+ vendégek

facebook event

Sze
19
sze
Napokon, Wrong Side, Ersch @ A38 Hajó @ A38 Hajó
Sze 19 @ 7:30 du. – 11:00 du.
Napokon, Wrong Side, Ersch @ A38 Hajó @ A38 Hajó | Budapest | Magyarország

 

NAPOKON
Két évtizede, afféle klasszikus gimis zenekarként alakult meg az Azokon a Napokon. A pontos időpontot persze már nem tudjuk, de itt az idő, hogy jubiláljunk. Mert ünnepelni jó. Pláne, hogy az immár Napokon néven futó, részben megváltozott felállásban muzsikáló csapatunk az elmúlt egy-két év elmaradásai után kvázi visszatér a világot jelentő deszkákra.
A múltidézésben velünk tartanak néhányan a korábbi felállásokból is, ám a nosztalgia-fetisizmus elkerülése érdekében az este folyamán felcsendülnek majd új, illetve újragondolt szerzemények is.
Húsz év bizony termérdek idő, igyekszünk minden korszakot megidézni, így a becses közönség számíthat az Are you happy, a Barabbas, a Borders of Babylon és az Origo dalaira is. Sőt. Új hangzóanyagot is sikerült összehozni! Az elmúlt években kiadott, tematikus EP-ket gyúrtuk egy nagy egésszé, természetesen a ránk mindig jellemző kísérletezés jegyében. A V c. lemez hamarosan elérhető lesz.

FB: https://www.facebook.com/Napokon/
BC: https://napokon.bandcamp.com/

WRONG SIDE
Nyolc évvel a bemutatkozó album után, Érdektelen Istenek címmel jelent meg tavaly októberben a dallamos modern metált grunge-al, és egy csipetnyi hc-val keverő Wrong Side legújabb lemeze, aminek a különlegessége, hogy önmarcangoló, lelket feltúró szövegei most már teljes egészében magyarul íródtak. A zenekar fő védjegye azonban ugyanaz marad: a súlyos, groove-os, néhol síkbunkó gitártémákat kiválóan ellensúlyozzák fogós dallamokkal.

FB: https://www.facebook.com/WrongSideOfTheWall/
BC: https://wsotw.bandcamp.com/album/rdektelen-istenek-2

ERSCH
Örs már elég régóta szobazenél. Régóta íródnak olyan dalok is, amik egész egyszerűen nem férnek be az AWS, vagy éppen a Dereng repertoárjába, így néha eljátssza őket pár haverjának.
Lesznek szomorú dalok a tárgyfetisizmusról, lesznek vidám dalok a vidéki alkoholizmusról, lesznek amcsi popslágerekbe bújtatott XX. századi lírák.

facebook event

Sze
22
szo
Totth Benedek: Afganisztán – felolvasószínház @ TRIP x SzínÉj @ TRIP
Sze 22 @ 3:00 du. – 4:30 du.
Totth Benedek: Afganisztán – felolvasószínház @ TRIP x SzínÉj @ TRIP | Budapest | Magyarország

 

Totth Benedek: Afganisztán – felolvasószínház / TRIP x Színházak Éjszakája 2018
szeptember 22. 15:00
TRIP Hajó, Színházterem

Boldog Lászlót, a többszörösen kitüntetett nyomozót egy súlyos túlkapás miatt felmentik a szolgálat alól. Öccse, Feri, akit különösen nagy értékre elkövetett lopás miatt jó pár évre lecsuktak, most szabadul a sittről, és új életet akar kezdeni. Laciéknál azonban nem mindenki várja őt tárt karokkal, és a család élete fenekestül felfordul, és Laci ex-kollégái is szaglászni kezdenek. Az Afganisztán egy családi drámába oltott fekete komédia.
Totth Benedek író, műfordító. Regényeket és novellákat ír. Holtverseny című regényével 2015-ben megnyerte az év legjobb első prózakötetének járó Margó-díjat. Az Afganisztán az első drámája.

szereplők:
Ágoston Péter
Ecsedi Erzsébet
Jámbor József
Makranczi Zalán
Mentes Júlia Virginia
Pavletits Béla
Réti Iringó
Varga Klári
Vranyecz Artúr

dramaturg: Perczel Enikő
rendező: Harsányi Sulyom László

Jegyvásárlás

facebook event

Sze
24
hét
King Dude / Kælan Mikla @ A38 Hajó @ A38 Hajó
Sze 24 @ 8:00 du. – 11:00 du.
King Dude / Kælan Mikla @ A38 Hajó @ A38 Hajó | Budapest | Magyarország

 

“Az Erő sötét oldala” – az A38 Hajóra két év után, új lemezével visszatérő King Dude maga az okkult Nick Cave. Egy fantasztikus hangú, megborult blues-rockot játszó énekes, aki (a Hajón augusztusban szintén fellépő) Chelsea Wolfe-fal és nemrégiben Myrkurral duettezett, Actual Pain néven működtet pentagramos ruhamárkát, és idén augusztusban jelenteti meg meg hetedik szólólemezét. A Music to Make War to című albumhoz európai turné is társul, amely során King Dude szeptember 24-én lép fel az A38 Hajón, a borongós izlandi darkwave-lánytrió, a Kælan Mikla társaságában.

További infók: https://www.a38.hu/hu/program/king-dude-us

Jegyárak:
– limitált darabszámú early bird: 2900 Ft.-
– elővételben szeptember 23. éjfélig: 3500 Ft.-
– a koncert napján és a helyszínen: 3900 Ft.-

facebook event

Sze
26
sze
Graveyard / Bombus @ A38 Hajó @ A38 Hajó
Sze 26 @ 8:00 du. – 11:00 du.
Graveyard / Bombus @ A38 Hajó @ A38 Hajó | Budapest | Magyarország

 

Az ezredforuló utáni skandináv vintage rock hullám egyik legnagyobb sikerzenekara, a két év szünet után újjáalakult Graveyard végre Budapesten! A visszatérő lemezével először Magyarországra látogató, bluesban és a hetvenes évek pszichedeliájában kiteljesedő zenekar a Bombusszal lép fel az A38 Hajón, szeptember 26-án.

A skandináv rock and roll időtlen erejég aligha kell bemutatni 2018-ban a  rockzene szerelmeseinek: a The Hellacopters, a Backyard Babies vagy a  Gluecifer időtlen hagyatéka mellett üdítően hatott az ezredfordulót követően az olyan vintage zenekarok kiteljesedése, mint a Witchcraft  vagy épp a Graveyard. Miközben a jelenség nemzetközi hullámmá válhatott –  amivel olyan zenekarok emelkedhettek fel, mint a Blood Ceremony, a Blues Pills vagy a Kadavar -, a Graveyard is hamar kinőhette az  undergroundot, és SXSW-s koncertjét követően hamar a Rolling Stone  hasábjain, valamint a Clutch és a Soundgarden előtt találhatta magát. Hangzásviláguk alappillére az az időtlen alázat, ahogy mai  gondolkodással nyúlnak vissza a hetvenes évek bluesos, pszichedelikus  hangzásaihoz, és ahogy a dalok is oszcilloszkópszerűen váltakoznak, úgy a  zene lüktetése is folyamatosan formálódik. Negyedik nagylemeze, az  Innocence & Decadence után a Graveyard sajnos feloszlott belső  nézeteltérésekre hivatkozva, ám két évvel a csend után 2018-ban végre új  lemezzel rukkol elő az új dobossal visszatérő zenekar, hiszen Axel  Sjöberget Oskar Bergenheim váltja a Peace dalain. A 10 új dalt tartalmazó lemez a Nuclear Blast gondozásában jelenik majd meg május  végén, és az új dalokat szeptemberben mutatja be a zenekar hazai  rajongóinak, első magyarországi klubkoncertjén.

A Graveyard vendége a szintén svéd Bombus lesz, ami még tíz évvel  ezelőtt, 2008-ban alakult meg hobbiprojektként, azonban a Burst  feloszlását követően, Jonas Rydberg belépésével a zenekar teljes  gőzerőre váltott. Hangzásukban a klasszikus heavy metalt és hard rockot  elegyítik, második nagylemezük, a The Poet and the Parrot pedig már a  Century Media gondozásában jelenhetett meg. Jonas sajnos a lemezt  követően ki is szállt a zenekarból, őt azonban az az Ola Henriksson  váltotta, aki a Troubled Horse-ban és a Witchcraftban is mindmáig aktív –  ez azonban egyáltalán nem lassított a zenekaron, akik szeptemberben  végre Budapestre látogatnak.

Jegyárak:
– elővételben szeptember 25. éjfélig: 3900 Ft.-
– a koncert napján és a helyszínen: 4900 Ft.-

Jegyvásárlás

facebook event

okt
10
sze
God Is An Astronaut (IRL) @ A38
okt 10 @ 7:00 du. – 11:00 du.
God Is An Astronaut (IRL) @ A38 | Magyarország

 

Phoenix Music Hungary bemutatja:

2018. október 10., Budapest @ A38 Hajó
God Is An Astronaut (IRL)

Kapunyitás: 19:00
Jegyárak: 4.500 Ft (elővételben 2018. szeptember 16-ig), 5.500 Ft (elővételben 2018. szeptember 17-től, valamint a helyszínen a koncert napján)
Jegylink: http://tixa.hu/giaa2018_a38
Jegyelővétel: Tixa (már kapható), A38 Hajó honlap (már kapható), CDPince(2018. május 18-tól)

Újra Budapesten az ír post/prog-rock God Is An Astronaut! Ezúttal az A38 Hajóra térnek vissza a közelmúltban megjelent, immár nyolcadik nagylemezük, az Epitaph európai turnéján!

A 2002 óta működő formáció ugyan a post-rock pionírjaival egyidejűleg jelent meg a színtéren, mégis merőben más hangon szólalt meg kortársaihoz képest. Míg azok jobbára a szélsőségek közötti érzékeny kapcsolódási pontokat keresték, és jobbára a csend erejével játszottak, addig a God Is An Astronaut ennél sokkal inkább pulzált már az első lemezén is, és ez hatványozottan igaz élő előadásmódjukra, amit saját vizuállal erősítenek meg – a teátrális hatás épp a zenén keresztül fogalmazódik meg a legerőteljesebben, még akkor is, amikor a közönség önfeledten ugrál a zenekar dalaira.

facebook event

okt
12
pén
Budapest ArtBook Fair 2018 @ Klebelsberg Kultúrkúria
okt 12 @ 12:00 du. – okt 14 @ 4:00 du.
Budapest ArtBook Fair 2018 @ Klebelsberg Kultúrkúria | Budapest | Magyarország

 

Először kerül megrendezésre a Budapest Art_Book Fair háromnapos rendezvény, könyvkiállítás, vásár és szimpózium a Design Hét Budapest programsorozat részeként. Az esemény a könyv és művészet szerves kapcsolatáról szól, saját kiadású művészkönyvek itt kerülnek először bemutatásra és előadások sora mutatja be ezt az új, dinamikusan fejlődő médiumot.

Várjuk művészek, oktatási intézmények, kiadók jelentkezését!

A rendezvényen a részvétel ingyenes, a kiállítási jog megpályázandó.
A Budapest Art_Book Fair biztosítja a helyszínt és az infrastruktúrát, a kiállítók részéről viszont elengedhetetlen a három napon át a személyes részvétel.
A kiállítandó munkákat rövid leírással és bemutatkozással a
budapestartbookfair@gmail.com címre várjuk szeptember 20-ig.

A Budapest Art_Book Fair nyílt publikációs pályázatot hirdet művészek, alkotók számára. Részletek hamarosan!

A kortárs művészkönyvek kispéldányszámú, általában saját kiadású, a nagy kiadóktól és szerkesztőktől függetlenül létrehozott munkák. Egy részük megfizethető árú, bárki által elérhető kis kiadvány, fanzine, de lehetnek akár professzionális kivitelezésű könyvek, számozottak, a művész által aláírottak gyűjtők részre. Olyan személyes kiadványok, amelyeknél a végső megvalósulás a könyvforma maga, és amelyek ki is használják a nyomtatás és a könyv médiumának formai előnyeit, személyességet és egyediségét. A művészkönyv egy olyan közvetlen kommunikációs csatorna, amellyel könnyen el lehet érni a világban az embereket és amelyen keresztül a személyes, művészi gondolat ilyen formában szabadon és kötöttségek nélkül áramolhat. A képi vizuális tartalom lehet fotó, grafika, illusztráció, egyedi, konceptuális kísérletek vagy bármilyen olyan vizuális megnyilatkozás, amely a könyvben nyeri el végső formáját. Tartalma, tematikája, mérete, technológiája, oldalszáma teljesen szabad, szerzői döntés. A művészkönyv egy önálló médium, nem művészetről szóló könyv, nem könyv-műtárgy, nem monográfia és nem más médiumban készített alkotások reprodukciója, alapja nem szövegalapú irodalmi mű, a művészkönyv a művész által létrehozott önálló értékű szerzői mű.

helyszín:
Klebelsberg Kultúrkúria
1028 Budapest, Templom u. 2-10.

időpont:
okt. 12-én, pénteken 12.00-20.00
okt. 13-án, szombaton 10.00-20.00
okt. 14-én, vasárnap 10.00-16.00

További infók

okt
19
pén
The Royal Freak Out – A Step Beyond the Fading Line lemezbemutató, vendég: River of Lust @ Robot
okt 19 @ 8:00 du. – 11:00 du.

 

A Step Beyond the Fading Line lemezbemutató a Robotban, vendég: River of Lust

A 2012-ben Londonban alakult The Royal Freak Out egy kislemez (Faliure is an Option), megannyi londoni klubkoncert és egy rövid szünet után Budapesten elkészítette második EP-jét 2015 elején Full Circle címmel.
Első nagylemezük október 8-án robban be, a stúdiózásról itt meséltek: https://www.youtube.com/watch?v=LzDGpIV2IWo&t=12s
Lemez előrendelés itt ☛ http://www.nowbooks.hu/termek/trfo-a-step-beyond-the-fading-line/

River of Lust
Időről időre felbukkan egy-egy olyan zenekar, amely nemhogy tele van meglepetésekkel, de szemrebbenés nélkül rúgja fel a különféle előzetes elképzeléseket, szabványokat is. Na, a River of Lust valami ilyesmi. – nuskull.hu

Kapu: 20:00
Kezdés: 21:00

Behopp:
elővétel 1000 Ft
helyszín 1200 Ft
jegylink: https://tixa.hu/rfo_a_tour_beyond_the_fading_line

Támogatók: NOW Books & Music és NOWmagazin.hu

facebook event

nov
13
ked
Anna Calvi @ A38 Hajó @ A38
nov 13 @ 8:00 du. – 11:00 du.
Anna Calvi @ A38 Hajó @ A38 | Magyarország

A különleges stílusú brit daszerző-előadó, Anna Calvi lassan öt éve tartozik új lemezzel rajongóinak. Most vége a várakozásnak: augusztus 31-én jelenik meg a Hunter című album a Domino Recordsnál, és ehhez ősszel turné is társul, amely során az énekesnő visszatér az A38 Hajóra. November 13-án az év egyik legfontosabb budapesti artrock-eseménye lesz: Anna Calvi új lemezével az A38 Hajón!

Kevés csodálatosabb tündérmese van a kortárs artpop-rockban, mint a brit dalszerző-gitáros-énekesnő, Anna Calvi története. A húszas éveinek közepéig egyáltalán nem éneklő – bár annál több hangszeren tanuló – Calvi sok interjújában elmondja, hogy “a gitárját használta éneklésre“. Aztán később a szobájába zárkózva próbálta képezni a hangját, de mint mondja, egyfajta érzelmi blokk gátolta a közönség előtti éneklésben.

Első albuma viszonylag későn, 31 éves korában jelent meg, akkor azonban azonnal elemi erővel hatott, és Calvi rengeteg nagy nevű támogatóra talált. Brian Enótól Bill Ryder-Jonesig, az Interpoltól az Arctic Monkeysig vagy Nick Cave-ig, Rob Ellisig, és a lemezt kiadó Domino Recordsig mindenki leborult a különleges orgánumú, varázslatos dalokat író és egyedi módon gitározó énekesnő előtt.

A lemezt 2011-ben Mercury-díjra jelölték, 2012-ben pedig Jessie J-jel, Ed Sheerannel, Emeli Sandéval és a Vaccinesszel versenyzett a legjobb feltörekvő produkciónak járó BRIT Awardsért.

A 2013-ban megjelent, mindössze három hét alatt felvett második lemez, a One Breath aztán végképp a legkomolyabb előadók közé repítette Calvit. Nem véletlen, hogy az artisztikus pop-rockénekesnők nagy értője, a St. Vincenttel, Chelsea Wolfe-fal, Alison Goldfrappel, Blondie-val, a Sleater Kinney-vel vagy Amanda Palmerrel dolgozó sztárproducer, John Congleton gondozta a lemezt. Ezért az albumért is járt a Mercury-jelölés, és a hangja és karaktere alapján leginkább Patti Smith-hez, PJ Harveyhoz és Siouxsie-hoz közel álló énekes-dalszerző. Igazi turnén utoljára ezzel a lemezzel volt Calvi, ekkor adott felejthetetlenül súlyos koncertet az A38 Hajón is.

Calvi azóta rengeteg projektben vett részt, kiadott egy feldolgozás EP-t David Byrne-nel, Amanda Palmerrel, Neil Gaimannel és Jherek Bischoffal egy Bowie előtt tisztelgő lemezt, az E.T.A. Hoffmann Homokemberéből készült operáját az avantgárd sztárrendező, Robert Wilson állította színpadra. Közben Chanel-, Gucci-, Lagerfeld- és Chloé-bemutatók állandó közreműködője. Az egykori, énekelni nem merő, szégyenlős kislányból az artworld egyik legünnepeltebb dívája lett.

Ugyanakkor mindez nem tudta elfeledtetni, hogy Calvi lassan öt éve nem jelentetett meg sorlemezt. De most vége a várakozásnak. Anna Calvi már pár hete elhintett pár jelzést a közelgő új anyagról, és most már biztos: augusztus 31-én megjelenik Calvi harmadik nagylemeze. A Domino Recordsnál megjelenő Hunter című album producere szintén egy alterock sztármegfejtő, a korábban Nick Cave-vel, David Byrne-nel, a Talking Headsszel, az Arcade Fire-ral, a Killing Joke-kal, Lou Reeddel, a Veilsszel és Kate Bush-sal dolgozó Nick Launay volt, és a felvételeken a Portisheades Adrian Utley, valamint a Bad Seeds-tag Martyn Casey is közreműködött. A lemezhez kapcsolódó turné Budapestet is útba ejti, azaz korunk egyik legkülönlegesebb énekesnője négy év után ismét az A38 Hajón lép fel november 13-án.

A zenekar tagjai
Anna Calvi: ének, gitár
Mally Harpaz: billentyűsök
Alex Thomas: dob

Lemezek
Anna Calvi, 2011
One Breath, 2013

Honlap  ⬛   Facebook  ⬛   Instagram  ⬛   YouTube  ⬛   Spotify  ⬛   Soundcloud  ⬛   Twitter

Extrák
Az Anna Calvi rajongói klub, a Cult of Calvi honlapja
A 2014-es koncert az A38 Hajón (trailer)

facebook event

Le ne maradj semmiről! ;)

Kövess minket facebookon, mert kellenek a
jó arcok!
.
 NOWmagazin.hu