Archív

Calendar

Júl
7
szo
FRIDA KAHLO – Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból @ Magyar Nemzeti Galéria
Júl 7 @ 10:00 de. – nov 4 @ 6:00 du.
FRIDA KAHLO - Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból @ Magyar Nemzeti Galéria | 1014 Budapest | Magyarország

A 20. század talán legmeghatározóbb női művészének, a mára ikonná vált Frida Kahlónak a műveiből rendez tárlatot 2018 nyarán a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria. A mexikóvárosi Museo Dolores Olmedo, valamint más jelentős mexikói gyűjtemények jóvoltából több mint harminc festmény és grafika érkezik Budapestre. A válogatás – melyben a művész védjegyévé vált önarcképei mellett szerepelnek olyan jelentős művek is, mint az első vászonfestményeinek egyike 1927-ből, valamint életrajzi ihletésű képek, portrék, szimbolikus tartalommal telített alkotások, rajzok, illetve fotók – betekintést enged Frida Kahlo szuggesztív, ám testi és lelki gyötrelmekkel teli belső világába, valamint az általa megélt és újrateremtett, mitikus valóságba.

Az eredetileg orvosnak készülő Frida Kahlo kisgyermekkorától kezdve betegeskedett. Hatéves korában egy vírusos betegségben a jobb lába eltorzult, majd tinédzser évei végén egy buszbaleset során a gerince és a medencecsontja több helyen eltörött. Ekkor megjárta a testi fájdalmak földi poklát és hosszú időre ágyba kényszerült. A szenvedésből a festés jelentette az egyedüli kiutat, Kahlo művészetének forrása pedig önmaga lett – saját valóságának ablaka a tükör, amelyből saját képe tekintett vissza. A javarészt frontális vagy kétharmad profilból készített merev, hieratikus önarcképei a művész belső világának kivetítései, amelyek segítségével a külvilág felé létrehoz egy új, sokszínű és izgalmas, erőt sugárzó ént. Festőstílusának jellegzetessége, hogy bár klasszikus modellekből indít, merít a mexikói népi kultúra eszköztárából is. Számos művén felbukkannak Mexikó spanyol hódítást megelőző történetének, régészetének, valamint népi kultúrájának elemei.

A budapesti kiállítás a bemutatott művek segítségével megidézi Frida Kahlo életének és művészetének szervesen összefonódó egységét.

Belépő: 3200 Ft (részletek később a Jegyárak alatt).
Bármely kiállításunkra érvényes Ajándékjegy (3000 Ft / 1500 Ft) váltható, mely majd érvényesíthető lesz a Frida Khalo kiállításra is a látogatás napjának megadásával.

További infók

Júl
14
szo
Szabihíd @ Szabadság híd
Júl 14 @ 12:00 du. – aug 4 @ 11:59 du.

 

Július 14-15-én, szombaton és vasárnap kezdődik a Valyo – Város és Folyó Egyesület által kezdeményezett Szabihíd projekt első felvonása. A tavaly is nagy sikerrel megszervezett hídfoglalás után a Valyonak köszönhetően idén ismét négy hétvégén foglalhatják el a Szabadság hidat a budapestiek. Lesz bohócelőadás, koncertek és sportprogramok, sőt, augusztus 4-én véradásra is lesz lehetőség.

A Valyo – Város és Folyó csapata már felkészült a hétvégére: július 14-én, szombaton ugyanis, ha csak vasárnap éjfélig is, de ismét birtokba vehetik a budapestiek a Szabadság hidat. A Valyo már tavaly is kilobbizta a Fővárosnál, hogy nyáron hétvégenként zárják le a hidat, amit rengeteg szervezet, a sajtó munkatársai és a budapestiek egyaránt támogattak. Tarlós István főpolgármester idén is belement, hogy négy hétvégén (július 14-15. és az azt követő három hétvégén) lezárják a forgalom elől a hidat és átadják a budapesti lakosoknak.

A Valyo ennél még tovább menne: hosszú távon a céljuk az, hogy nepikniket és bulikat kelljen szervezni, hanem 10 km/h-s sebességgel a villamost is felengedve, sétálóhídként adják át a Szabadság hidat minden nyári hétvégén a lakosságnak.

„Már tavaly is elmondtuk és ehhez tartjuk is magunkat: hosszú távon nem szeretnénk akadályozni a villamosközlekedést” – mondta el Tömör Miklós, a Valyo elnöke. – „A Duna Budapest legszebb természeti kincse, mégis alig tudják megközelíteni a mellette lakók. Reméltük, hogy idén már közlekedhet lassítva a villamos, azonban erre a történelmi sikerre még várni kell – addig is, négy hétvégén át ismét felköltözhetünk a Duna fölé és közösen létrehozhatjuk a legszabadabb közteret Budapesten” – tette hozzá.

Tavalyhoz hasonlóan, idén is bárki szervezhet programot a hídra, a Valyo önkéntesei pedig koordinálják ezeket, hogy mindenki lehetőséghez jusson, miközben nem is zavarják egymást az események. Szombaton egy meglepetés koncerttel nyitják meg a hidat, a négy hétvége alatt pedig lesz a Birkózó Világbajnoksághoz kapcsolódó flashmob, spinning, salsa és zumba is, ahogy természetesen a jógázás sem maradhat el idén sem. Koncertet ad többek között a Gyík Zenekar és a Söndörgőis, de lesz swing és érkeznek japán dobosok is, augusztus 4-én pedig a Magyar Vöröskereszttel együttműködésben véradásra is lesz lehetőség.

A szervezők mindenkit figyelmeztetnek, hogy készüljön fel a napsütésre és hozzon magával enni- és innivalót is, valamint kérnek mindenkit, hogy ne hagyjon szemetet a hídon. A kerékpárosokra is gondoltak: a híd déli járdáját külön a bringás közlekedésre tartják fent, míg a híd többi része a gyalogosoknak lesz fenntartva. Erre, valamint az általános rendre is ügyelni fognak a Valyo önkéntesei, akik „hídmester”-ként megkülönböztető jelzéssel járják majd a hidat.

A Szabihídon árusítás nem lesz, de ettől még lehet támogatni a híd lezárását kilobbizó Valyo – Város és Folyó Egyesületet. Akár a helyszínen adománnyal, melyért cserébe pólót, táskát vagy repoharat ajánl fel az Egyesület, akár önkéntesnek jelentkezéssel, esetleg utalva a Szabihíd Magnet Bankos, 16200151-18536955-ös számlaszámára.

A Szabihíd Facebook oldalán (http://facebook.com/szabihid) elérhető minden további részlet, és az események időpontjai!

Júl
18
sze
FISZ-tábor 2018 @ Szokolya
Júl 18 @ 12:00 du. – Júl 22 @ 3:00 du.

 

A Fiatal Írók Szövetsége hetedik alkalommal rendezi meg nyári táborát, ezúttal új helyszínen, a Szokolya melletti Királyréten 2018. július 18. és 22. között. Az ötnapos irodalmi rendezvény számos szakmai programot tartogat: az érdeklődők Ladik Katalinnal, Kemény Istvánnal, Földényi F. Lászlóval és Zoltán Gáborral hallgathatnak beszélgetéseket délutánonként. Napközben líra, próza, kritika, műfordítás vagy nemzetközi műhelyekben dolgozhatnak a jelentkezők, este pedig felolvasásokon, szakmai beszélgetéseken, társtudományi, társművészeti programokon vehetnek részt.

A FISZ-tábor célkitűzése, hogy évről évre tartsa karakterét és színvonalát, ugyanakkor meglepetéssel is várja az érdeklődőket, ezért a szervezők mindig újraalkotják a tábor programját. Királyrétre kisvasúttal is lehet érkezni, a FISZ-vasúton pedig felolvasó kalauzok kísérnek. Ha nem ebben a FISZ-táborban, akkor hol máshol lehetne Győrffy Ákossal túrázni a Bajdázó-tónál? Az újdonságok mellett csak ami jól bevált, az marad változatlan. A reggeli Bevezetés a szépirodalomba és az esti buli között a leghatékonyabb írói-szerkesztői gyakorlat, a kis csoportokban zajló műhelymunka az, amiben kiváló szakemberek segítenek. A kritikaműhely vezetője Károlyi Csaba és Szirák Péter, a prózáé Láng Zsolt és Szilasi László. Kollár Árpáddal és László Noémivel dolgozhatnak a líraműhelyek résztvevői, míg a műfordító műhely vezetője Nádasdy Ádám lesz. A nemzetközi műhelyek keretében lesz román-magyar fordítói workshop, de két indiai szerzővel is megismerkedhetnek a táborozók Rochelle Potkar és Sonnet Mondal költők személyében.

A tábor első napjának estéjén Határok és átlépések címmel kerül sor egy nyílt és rendhagyó beszélgetésre a szexuális zaklatásról, meghívott szakértők közreműködésével, így Csepregi Jánossal, Halász Sárával és Kiss Valériával.

Bemutatkozik két közös kiadásban megjelent kötettel az Erdélyi Híradó, lesz kerekasztal-beszélgetés Erőszak és irodalom címmel, majd Kritikustusa is a frissen megjelent FISZ-könyvekről, melyben az ítészek a szemünk előtt csapnak össze esztétikai érveikkel. A tábor második estéjén a Szépirodalmi Figyelő főz, és amint kifogyott a lecsó az üstökből, különleges desszert következik: az idén 20 éves Fiatal Írók Szövetsége születésnapi tortáján fújjuk el a gyertyákat.

A FISZ-tábort tehát idén sem érdemes kihagyni. A sajtó megjelenésére számítunk, az előzetes híradásokat és az utólagos tudósításokat ezúton is köszönjük.

További információ és a letölthető jelentkezési lap a FISZ honlapján vagy Facebook-oldalán található.
http://fiatalirok.hu/cikk/fisz-t%C3%A1bor-2018

facebook event

Júl
25
sze
A Kutya Vacsorája – 15. születésnapi koncert @ Barba Negra Track
Júl 25 @ 6:00 du. – 9:00 du.
A Kutya Vacsorája - 15. születésnapi koncert @ Barba Negra Track | Budapest | Magyarország

 

Varga Livius vajon milyen eseményre próbálja elcsábítani zenészkollégáit, akik aztán a lehető legváltozatosabb módokon pattintják le? A videó, ami futótűzként terjed a neten, és amiben a könnyűzene olyan alakjai szerepelnek, mint Presser Gábor, ller Péter Sziámi, Nagy Feró, Pásztor Anna, Likó Marci, Beck Zoli, Fluor Tomi és Tóth Gergő, nem más, mint A Kutya Vacsorája ünnepi koncertjére való frappáns invitálás. Ha a zenésztársakat (legalábbis a videó alapján :) ) nem is hozza lázba, mindenki másnak biztosan remek szórakozást ígér ez az este!

A Kutya Vacsorája tagjainak már csak azért is legfeljebb félig komolyan van szükségük sztárvendégre, mert ők maguk is a szakma régóta ismert és elismert tagjai. Szóban forgó zenekarukat éppen 15 éve alakították, amióta a nevük védjeggyé vált, és egyet jelent az igényes zenével és a performansz jellegű, élményszámba menő fellépésekkel. Mozgalmas pályafutásuk során elsők között jelentettek meg pendrive-on lemezt, zártak hagyományosan nem levesebb, mint 10 Fishing On Orfűt, és írtak olyan dalokat, mint a Mindenkinek saját plázát! , A lány, akit csak egyszer látsz, és a Megadom magam, amit talán sokan testvérzenekaruk előadásában ismertek meg később.

Az évek előre haladtával egyre inkább aktív, sokat koncertező zenekarrá nőtték ki magukat, a kalandra nyitott fülű zenerajongók nagy örömére, és közben három stúdiólemezt jegyeznek. Idén februárban megjelent koncepciólemezük, A szerelem hétszer az év eddigi egyik legerősebb alternatív korongja, amin a szerelem különböző arcai, a rajongástól a csajozásig kerülnek terítékre Varga Livius sokszor költeménynek is beillő dalszövegeivel és a zenekar zseniális és komplex hangszerelésével. A 15. Születésnapi koncertükön erről, és az előző évek nagy slágereiből is felcsendül majdjópár, szóval érdemes bevésni a naptárba: július 25, Barba Negra Track!

Jegyek

facebook event

aug
17
pén
Fekete Zaj 2018 @ Mátra-Sástó
aug 17 @ 12:00 du. – aug 20 @ 8:00 de.
Fekete Zaj 2018 @ Mátra-Sástó | Gyöngyös | Magyarország

 

A FEKETE ZAJ Fesztivál visszatér a Mátrába
A 2009-ben indult fesztivált a Fekete Zaj Osztálykirándulás csapata segített életben tartani és most készen állunk egy nagyobb, igazán tartalmas három napra.

Alcest, Anna von Hausswolff, Crippled Black Phoenix, VHK, Aesthetic Perfection, Middlemist Red, Kaelan Mikla, Dope Calypso, Csihar Attila (Void ov Voices), Perihelion, Gustave Tiger, Annelie, Svoid, Pyoba, Trillion, Black Bartók, Persona Non Grata, Agregator, Képzelt Város, Irrational Ortodox Noise, Psycho Mutants, Entrópia Architektúra, Planetdamage, Zivatar, Ann my Guard, Shapat Terror, divideD, Phantasy Bureau, Ygfan, Arkhe
További nevek 04.19-én!

Jegyvásárlás
Jegyek készpénzért: CD Pince, Wave Music Shop

Szállásfoglalás hamarosan!

facebook event

aug
30
csü
III. UbikEklektik @ Zsámbéki Színházi Bázis
aug 30 @ 2:00 du. – Sze 2 @ 6:00 du.
III. UbikEklektik @ Zsámbéki Színházi Bázis | Zsámbék | Magyarország

 

“Jó! De jó! Jaj, de jó!” /Ubiciták – Felkiáltások Könyve 43./

További részletek hamarosan. szépszabadság!

facebook event

Sze
8
szo
Independent Label Fair Budapest 2018 @ Szimpla Kert
Sze 8 @ 12:00 du. – 8:00 du.
Independent Label Fair Budapest 2018 @ Szimpla Kert | Budapest | Magyarország

 

A tavalyi első találkozó igazán meghatóra sikerült, több, mint 50 magyar kiadó képviseltette magát, úgyhogy nem kérdés: folytatjuk.
A céljaink változatlanok:
lehetőséget adni a közönségnek, hogy új kiadókat, zenéket fedezzen el, érdekes kiadványokat szerezzen be első kézből, minden esetben közvetlenül az adott kiadót támogatva
a független kiadóknak olyan fórumot biztosítani, ahol ez a kis közeg jobban megismerheti egymást, zenei profiltól függetlenül tapasztalatokat cserélhet

A résztvevő kiadók listájával hamarosan jelentkezünk.

Az Independent Label Fair Budapest, Magyarország első kifejezetten kis kiadóknak és közönségüknek szóló vásárának szervezője továbbra is a Budabeats Records. Arra törekszünk, hogy a független színtér szereplői – kilépve az online térből – összejöjjenek, bemutassák portfóliójukat egymásnak és a közönségnek.
Fontos, hogy az ILF Budapest nem egy hagyományos értelemben vett lemezbörze – ilyenből szerencsére már több is fut Budapesten -, így hát egyéni árusok nem, kizárólag magyar lemezkiadók települhetnek ki.

A vásár alatt zenei és szakmai programmal várjuk a látogatókat. 20 órától afterparti.
További részletek hamarosan.

A kiadók jelentkezésit ide várjuk: info@budabeats.com
Csak olyan független kiadók jelentkezését tudjuk elfogadni, amik rendelkeznek fizikai megjelenéssel (vinyl, kazetta, CD és egyéb termékek, mint pl. póló, kitűző, stb.), amit a vásáron árusítani is tudnak.
A jelentkezéshez az alábbi információk szükségesek: a kiadó neve, kontakt személy elérhetőségekkel, webcím, lista a fizikai megjelenésekről.
A résztvevő kiadók kiválasztása kizárólag a szervezők jogkörébe tartozik.

//Design: Ábel Siptár//

facebook event

okt
10
sze
God Is An Astronaut (IRL) @ A38
okt 10 @ 7:00 du. – 11:00 du.
God Is An Astronaut (IRL) @ A38 | Magyarország

 

Phoenix Music Hungary bemutatja:

2018. október 10., Budapest @ A38 Hajó
God Is An Astronaut (IRL)

Kapunyitás: 19:00
Jegyárak: 4.500 Ft (elővételben 2018. szeptember 16-ig), 5.500 Ft (elővételben 2018. szeptember 17-től, valamint a helyszínen a koncert napján)
Jegylink: http://tixa.hu/giaa2018_a38
Jegyelővétel: Tixa (már kapható), A38 Hajó honlap (már kapható), CDPince(2018. május 18-tól)

Újra Budapesten az ír post/prog-rock God Is An Astronaut! Ezúttal az A38 Hajóra térnek vissza a közelmúltban megjelent, immár nyolcadik nagylemezük, az Epitaph európai turnéján!

facebook event

nov
13
ked
Anna Calvi @ A38 Hajó @ A38
nov 13 @ 8:00 du. – 11:00 du.
Anna Calvi @ A38 Hajó @ A38 | Magyarország

A különleges stílusú brit daszerző-előadó, Anna Calvi lassan öt éve tartozik új lemezzel rajongóinak. Most vége a várakozásnak: augusztus 31-én jelenik meg a Hunter című album a Domino Recordsnál, és ehhez ősszel turné is társul, amely során az énekesnő visszatér az A38 Hajóra. November 13-án az év egyik legfontosabb budapesti artrock-eseménye lesz: Anna Calvi új lemezével az A38 Hajón!

Kevés csodálatosabb tündérmese van a kortárs artpop-rockban, mint a brit dalszerző-gitáros-énekesnő, Anna Calvi története. A húszas éveinek közepéig egyáltalán nem éneklő – bár annál több hangszeren tanuló – Calvi sok interjújában elmondja, hogy “a gitárját használta éneklésre“. Aztán később a szobájába zárkózva próbálta képezni a hangját, de mint mondja, egyfajta érzelmi blokk gátolta a közönség előtti éneklésben.

Első albuma viszonylag későn, 31 éves korában jelent meg, akkor azonban azonnal elemi erővel hatott, és Calvi rengeteg nagy nevű támogatóra talált. Brian Enótól Bill Ryder-Jonesig, az Interpoltól az Arctic Monkeysig vagy Nick Cave-ig, Rob Ellisig, és a lemezt kiadó Domino Recordsig mindenki leborult a különleges orgánumú, varázslatos dalokat író és egyedi módon gitározó énekesnő előtt.

A lemezt 2011-ben Mercury-díjra jelölték, 2012-ben pedig Jessie J-jel, Ed Sheerannel, Emeli Sandéval és a Vaccinesszel versenyzett a legjobb feltörekvő produkciónak járó BRIT Awardsért.

A 2013-ban megjelent, mindössze három hét alatt felvett második lemez, a One Breath aztán végképp a legkomolyabb előadók közé repítette Calvit. Nem véletlen, hogy az artisztikus pop-rockénekesnők nagy értője, a St. Vincenttel, Chelsea Wolfe-fal, Alison Goldfrappel, Blondie-val, a Sleater Kinney-vel vagy Amanda Palmerrel dolgozó sztárproducer, John Congleton gondozta a lemezt. Ezért az albumért is járt a Mercury-jelölés, és a hangja és karaktere alapján leginkább Patti Smith-hez, PJ Harveyhoz és Siouxsie-hoz közel álló énekes-dalszerző. Igazi turnén utoljára ezzel a lemezzel volt Calvi, ekkor adott felejthetetlenül súlyos koncertet az A38 Hajón is.

Calvi azóta rengeteg projektben vett részt, kiadott egy feldolgozás EP-t David Byrne-nel, Amanda Palmerrel, Neil Gaimannel és Jherek Bischoffal egy Bowie előtt tisztelgő lemezt, az E.T.A. Hoffmann Homokemberéből készült operáját az avantgárd sztárrendező, Robert Wilson állította színpadra. Közben Chanel-, Gucci-, Lagerfeld- és Chloé-bemutatók állandó közreműködője. Az egykori, énekelni nem merő, szégyenlős kislányból az artworld egyik legünnepeltebb dívája lett.

Ugyanakkor mindez nem tudta elfeledtetni, hogy Calvi lassan öt éve nem jelentetett meg sorlemezt. De most vége a várakozásnak. Anna Calvi már pár hete elhintett pár jelzést a közelgő új anyagról, és most már biztos: augusztus 31-én megjelenik Calvi harmadik nagylemeze. A Domino Recordsnál megjelenő Hunter című album producere szintén egy alterock sztármegfejtő, a korábban Nick Cave-vel, David Byrne-nel, a Talking Headsszel, az Arcade Fire-ral, a Killing Joke-kal, Lou Reeddel, a Veilsszel és Kate Bush-sal dolgozó Nick Launay volt, és a felvételeken a Portisheades Adrian Utley, valamint a Bad Seeds-tag Martyn Casey is közreműködött. A lemezhez kapcsolódó turné Budapestet is útba ejti, azaz korunk egyik legkülönlegesebb énekesnője négy év után ismét az A38 Hajón lép fel november 13-án.

A zenekar tagjai
Anna Calvi: ének, gitár
Mally Harpaz: billentyűsök
Alex Thomas: dob

Lemezek
Anna Calvi, 2011
One Breath, 2013

Honlap  ⬛   Facebook  ⬛   Instagram  ⬛   YouTube  ⬛   Spotify  ⬛   Soundcloud  ⬛   Twitter

Extrák
Az Anna Calvi rajongói klub, a Cult of Calvi honlapja
A 2014-es koncert az A38 Hajón (trailer)

facebook event

Le ne maradj semmiről! ;)

Kövess minket facebookon, mert kellenek a
jó arcok!
.
 NOWmagazin.hu